Farmed Atlantic salmon and rainbow trout are safe for sushi and sashimi
It is safe to eat farmed Atlantic salmon and rainbow trout from Norway without freezing. Studies confirms that it is unlikely to find the parasite Anisakis in those species.
Current regulations imply that fishery products intended to be consumed raw or almost raw, must undergo freezing before consumption. The objective of this treatment is to kill any parasites possible present in the product.
Reports from studies made by Institute of Marine Research concludes that it is unlikely that farmed Atlantic salmon and rainbow trout can contain Anisakis. The reports thus confirm the conclusion by the European Food Safety Authority (EFSA) from 2010, based on monitoring data from several salmon producing countries, including Norway - Scientific Opinion on risk assessment of parasites in fishery products (efsa.europa.eu).
Farmed salmon and rainbow trout is exclusively fed on heat-treated dry feed, which does not contain any viable parasites. This explains the absence of Anisakis.
Conditions for exemptions from the freezing requirement
Exemptions from the freezing requirement for farmed Atlantic salmon and rainbow trout are provided under Chapter IX of the Animaliehygieneforskriften. The exemption applies on the condition that:
- fish is cultured from embryos and fed their whole life on a diet that cannot contain viable parasites
- food business operators must continuously assess and have routines ensuring that production systems do not present a health hazard with regard to the presence of parasites
- food business operators must immediately report changes in the production system of importance for the presence of parasites, to the Norwegian Food Safety Authority.
All findings of parasites in food intended to be consumed raw or almost raw, must be reported to the Norwegian Food Safety Authority.
Other species and production systems
Exemption from the freezing requirements can be given to other farmed species if sufficient documentation is given for the presence of viable parasites.
Fish cultured from embryos and fed their whole life on a diet that cannot contain viable parasites and farmed in systems that by nature exclude any possibility for infection (e.g. closed systems), is exempted from the freezing requirements. Anyway, the food business operator must demonstrate good practices for such farming systems.
Information on compliance
When placing fish on the market, food business operators must prove that their fishery products originate from fish farming which complies with certain conditions. This is to ensure that their fishery products do not present any health hazard regarding live parasites. The information can be addressed in the commercial documents or by any other information following the actual fishery products.
Regulations
Animaliehygieneforskriften
Kapittel IX. Fritak fra krav om frysing som behandling mot parasitter for visse fiskerivarer
§ 24. Virkeområde
§ 25. Prosedyre ved fritak fra krav om frysing for oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar) og oppdrettet regnbueørret (Onchorhynchus mykiss)
-
a. kontinuerlig vurderer, og har rutiner som sikrer at produksjonsforholdene ved anlegget tilsier at parasitter ikke utgjør en fare for mattrygghet og -
b. melder snarest til Mattilsynet om endringer i produksjonsforholdene som har betydning for kontrollen med fravær av parasitter.
§ 26. Meldeplikt for funn av parasitter
§ 25. Prosedyre ved fritak fra krav om frysing for oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar) og oppdrettet regnbueørret (Onchorhynchus mykiss)
-
a. kontinuerlig vurderer, og har rutiner som sikrer at produksjonsforholdene ved anlegget tilsier at parasitter ikke utgjør en fare for mattrygghet og -
b. melder snarest til Mattilsynet om endringer i produksjonsforholdene som har betydning for kontrollen med fravær av parasitter.
§ 26. Meldeplikt for funn av parasitter
-
1. Dersom kjølte, uemballerte varer ikke distribueres, avsendes, tilberedes eller foredles omgående etter at de ankommer en virksomhet på land, skal de lagres i is på passende sted. Det skal legges på ny is så ofte som nødvendig. Emballerte ferske fiskerivarer skal kjøles til en temperatur som nærmer seg temperaturen i smeltende is.
► M6 -
2. Håndtering som hodekapping og sløying skal utføres på en hygienisk måte. Når det fra et teknisk og handelsmessig ståsted er mulig å sløye fisken, skal dette gjøres så raskt som mulig etter at produktene er fanget eller ilandført. Produktene skal vaskes grundig umiddelbart etterpå.
◄ M6 -
3. Arbeidsoperasjoner som filetering og skjæring i skiver skal utføres slik at ikke filetene eller skivene forurenses eller ødelegges. Filetene og skivene skal befinne seg på arbeidsbordene bare den tiden det tar å tilberede dem. Fileter og skiver skal pakkes inn og om nødvendig emballeres, og de skal kjøles så raskt som mulig etter tilberedningen.
►M23 -
4. Beholdere som brukes til forsendelse eller lagring av uemballerte bearbeidede ferske fiskerivarer lagret i is, skal sikre at smeltevannet dreneres bort og ikke forblir i kontakt med noen fiskerivarer.
◄M23 -
5. Hele eller sløyde ferske fiskerivarer kan transporteres og lagres i kjølt vann om bord på fartøyer. De kan også transporteres i kjølt vann etter landingen, og transporteres fra akvakulturanlegget, til de ankommer den første virksomheten på land som utfører andre aktiviteter enn transport og sortering.
-
1. Råstoffene som brukes, skal oppfylle følgende krav: -
a. det skal brukes bare hel fisk og bein etter filetering til å produsere mekanisk utbeinede fiskerivarer, -
b. alle råstoffer skal være fri for innvoller.
-
-
2. Framstillingsprosessen skal oppfylle følgende krav: -
a. mekanisk utbeining skal utføres så raskt som mulig etter fileteringen, -
b. dersom det brukes hel fisk, skal den sløyes og vaskes på forhånd, -
c. etter framstillingen skal mekanisk utbeinede fiskerivarer fryses så raskt som mulig eller blandes med en vare som skal fryses eller gjennomgå en stabiliserende behandling.
-
-
1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som omsetter følgende fiskerivarer fra beinfisk eller blekksprut: -
a. fiskerivarer som skal konsumeres rå, -
b. marinerte, saltede og alle andre behandlede fiskerivarer, dersom behandlingen ikke er tilstrekkelig til å drepe de levedyktige parasittene,
-
-
2. For andre parasitter enn trematoder skal frysebehandlingen omfatte senking av temperaturen i alle deler av varen til minst -
a. –20 °C i minst 24 timer, eller -
b. –35 °C i minst 15 timer.
-
-
3. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak behøver ikke å utføre behandlingen som kreves i punkt 1 for fiskerivarer -
a. som har gjennomgått eller som før konsum skal gjennomgå en varmebehandling som dreper levedyktige parasitter. For andre parasitter enn trematoder skal varen varmes opp til en kjernetemperatur på minst 60 °C i minst 1 minutt, -
b. som har vært konservert som frosne fiskerivarer i tilstrekkelig lang tid til å drepe levedyktige parasitter, -
c. fra villfisk, dersom: -
i. det foreligger epidemiologiske data som viser at de fiskefeltene der fisken har sin opprinnelse, ikke utgjør noen helsefare når det gjelder forekomsten av parasitter, -
ii. vedkommende myndighet gir tillatelse til det.
-
-
d. fra oppdrettsfisk, oppdrettet fra embryoer og utelukkende fôret med fôr som ikke kan inneholde levedyktige parasitter som kan utgjøre en helsefare, forutsatt at ett av følgende krav er oppfylt: -
i. de er utelukkende oppdrettet i et miljø som er fritt for levedyktige parasitter, eller -
ii. driftsansvarlige for næringsmiddelforetak har kontrollert, gjennom prosedyrer godkjent av vedkommende myndighet, at fiskerivarene ikke utgjør noen helsefare med hensyn til forekomsten av levedyktige parasitter.
-
-
-
4. -
a. Fiskerivarer nevnt i punkt 1 skal når de omsettes være ledsaget av et dokument fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som utfører frysebehandlingen som angir hvilken type frysebehandling varene har gjennomgått, unntatt når de leveres til sluttforbrukeren. -
b. Før omsetning av fiskerivarer nevnt i punkt 3 bokstav c) og d) som ikke har gjennomgått frysebehandling eller som før konsum ikke skal gjennomgå en behandling som dreper levedyktige parasitter som kan utgjøre en helsefare, må driftsansvarlige for næringsmiddelforetak sikre at fiskerivarene kommer fra et fiskefelt eller fiskeoppdrettsanlegg som oppfyller de særlige vilkårene nevnt i punkt 3 bokstav c) og d). Denne bestemmelse kan oppfylles gjennom opplysninger i handelsdokumentet eller gjennom andre opplysninger som ledsager fiskerivarene.
► M6 – – – -
Source: Lovdata.no