Effekter av marine og vegetabilske oljer og proteiner i rotter med fedme
Vi har tidligere vist at proteiner fra torsk, sild og laks påvirker lipidmetabolisme og glukoseregulering i overvektige Zucker-rotter og i overvektige mennesker. Fra våre resultater ser vi også at enkelte marine proteiner fører til høyere nivåer av EPA og DHA i serum og vev i disse rottene. Innledende celleforsøk har vist at en kombinasjon av visse vegetabilske og marine oljer også øker omsetningen av alfa-linolensyre (18:3n-3) til de lengre omega-3 fettsyrene EPA og DHA, dvs at de gir en bedre utnyttelse av plante-omega-3. I dette prosjektet vil vi prøve ut ulike kombinasjoner av oljer og proteiner av vegetabilsk og marin opprinnelse for å se om vi kan øke omdannelsen av plante-omega-3 (18:3n-3) til EPA og DHA i Zucker-rotter, og vi vil studere effekter på lipid- og glukosemetabolismen. Vi vil gjennomføre forsøket i flere puljer, med 10 rotter i hver gruppe, og i første omgang vil vi inkludere kun 6 dyr i intervensjonsgruppene og 8 dyr i kontrollgruppen i håp om at dette skal være tilstrekkelig. Dette er foringsforsøk, og rottene utsettes ikke for stress eller skade. Innledende celleforsøk er gjennomført for å optimalisere diettkombinasjoner av marine og vegetabilske oljer (ikke publisert), og forsøksoppsettet for diettproteiner er basert på tidligere studier (bl.a. Drotningsvik 2015, 2016).