Bruk av levende gjær i rasjonen til melkekyr for å øke utnyttelsen av nasjonale fôrressurser (copy)

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Bærekraftig melkeproduksjon er essensielt for fremtidens landbruk i Norge. Målet er å produsere melk i eget land basert på en høy andel nasjonale fôrressurser og med lavest mulig utslipp av klimagasser. Formålet med dette forsøket er å undersøke om tilsetting av levende gjær i rasjonen til melkekyr kan øke dyras utnyttelse av norskprodusert grovfôr og bidra til reduserte utslipp av klimagasser. Den forventede samfunnsmessige nytteverdien av forsøket kan bli økt utnyttelse av norske fôrressurser (grovfôr), redusert innhold av importerte fôrråvarer i rasjonen til melkekyr og reduserte klimagassutslipp. Den vitenskapelige nytteverdien er økt forståelse av mikrobefloraen i vom.
Det vil bli benyttet åtte melkekyr som får operert inn vomkanyle etter standard prosedyre. Det vil bli gjennomført et fôringsforsøk med total varighet på 98 dager, og et kartleggingsforsøk med varighet på èn dag. I fôringsforsøket vil det brukes to ulike dietter (med og uten levende gjær) i et ombyttingsforsøk med fire dyr i hver gruppe. I tillegg vil det brukes to dyr i en kartlegging før forsøket for å raffinere metodene for biopsi. Det vil i løpet av forsøksperioden bli tatt blodprøver fra halsvenen fire ganger per dyr, og overfladisk biopsi av vom- og løpevegg fra de vomkannulerte dyra fire ganger. Det vil ikke forventes noen skadevirkninger på dyrene. For å etterleve krav om reduksjon er antall dyr et minimum med tanke på mål om signifikante resultater. Forsøket vil raffineres med utgangspunkt i erfaring fra tidligere gjennomføringer av lignende forsøk og ved bruk av to dyr i en kartlegging for å raffinere metodene for biopsi.