Forebygging av tarmforandringer hos laks

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
På grunn av den store veksten i lakseproduksjonen er det nødvendig å redusere mengden fiskemel i laksefôr, og å erstatte det med økende mengde planteråvarer. Noen av disse planteråvarene gir negative helseeffekter på fisken. Dette gjelder bl.a. standard soyamel, som er et godt produkt som er lett tilgjengelig til en rimelig pris, men som gir inflammasjon i baktarmen ved høye innblandingsnivå. I dette forsøket vil det bli undersøkt om et nyutviklet produkt kan hindre utvikling av tarmbetennelse hos laks som fôres med standard soyakvalitet.

Laksen (1125 laks, postsmolt, ca 100g startvekt, fordelt på 15 grupper) vil bli gitt et fôr tilsatt så høyt nivå av soya at det fremprovoseres tarmbetennelse. Tre testfôr vil være tilsatt det aktuelle produktet i økende mengde for å undersøke om produktet kan forhindre tarmbetennelse. I tillegg vil det brukes et fiskemelsbasert fôr til sammenligning. Tarmhelsen og den immunologiske responsen hos laksen vil bli undersøkt.

Forsøket vil gi kunnskap om hvorvidt det aktuelle produktet kan forhindre tarmbetennelse. Produkt som kan forhindre tarmbetennelse vil gi økt frihet til å bruke råvareressursene på en best mulig måte. Videre vil forsøket gi informasjon om det aktuelle produktets effekt på fiskens immunrespons, noe som er relevant også for andre situasjoner en soyaindusert tarmbetennelse.

Hypotesen som skal testes kan ikke testes uten å bruke levende laks som modelldyr. Mengden fisk er redusert til et minimum av hva som erfaringsmessig gir en fungerende populasjon i hvert kar.