Effekt av ulike dietter på AGD-utvikling
Amøbegjellesykdom (AGD) er en ny sykdom i Norge som rammer oppdrettslaks, forårsaket av amøben Paramoeba perurans. Sykdommen håndteres ved hjelp av ferskvannsbehandling eller ved hydrogen peroksid-behandlinger. Det er ønskelig å forsøke å gjøre oppdrettslaksen mer motstandsdyktig mot amøbeinfeksjoner, og en av disse forebyggende metodene er da å sørge for at fisken har et godt nok fôr som gjør den mer robust mot sykdommer.
I dette forsøket skal laks gis fire dietter (triplikate kar), hvorav en av dem er et kontrollfôr. Etter fire uker med fôring smittes fiskene med amøber. Det brukes et minimum av antall dyr per kar for å opprettholde et tilstrekkelig smittepress under AGD-utviklingen. En ønsker å undersøke hvor motstandsdyktige fisk gitt ulike dietter er mot AGD og om dette kan medføre at sykdommen ikke utvikler seg i så stor grad i enkelte diettgrupper. Slike nye fôrprodukter vil ha stor verdi for næringen og være viktig for oppdrettslaksens fiskehelse idet dette kan føre til bedre velferd, færre tap og sykdomsutbrudd/ mindre smittespredning.
Det skal benyttes 600 laks til forsøket, som vil oppleve moderat belastning, dette fordi sykdommen vil utvikle seg i opptil 5 uker etter smitte. Fiskene vil imidlertid gis ulike fôr som man antar alle skal gi fisken bedre forutsetninger for å takle sykdommen.
I dette forsøket skal laks gis fire dietter (triplikate kar), hvorav en av dem er et kontrollfôr. Etter fire uker med fôring smittes fiskene med amøber. Det brukes et minimum av antall dyr per kar for å opprettholde et tilstrekkelig smittepress under AGD-utviklingen. En ønsker å undersøke hvor motstandsdyktige fisk gitt ulike dietter er mot AGD og om dette kan medføre at sykdommen ikke utvikler seg i så stor grad i enkelte diettgrupper. Slike nye fôrprodukter vil ha stor verdi for næringen og være viktig for oppdrettslaksens fiskehelse idet dette kan føre til bedre velferd, færre tap og sykdomsutbrudd/ mindre smittespredning.
Det skal benyttes 600 laks til forsøket, som vil oppleve moderat belastning, dette fordi sykdommen vil utvikle seg i opptil 5 uker etter smitte. Fiskene vil imidlertid gis ulike fôr som man antar alle skal gi fisken bedre forutsetninger for å takle sykdommen.