Påvirkning fra det ytre miljø på mage-/tarmfunksjoner hos Atlantisk laks (Salmo salar)
Atlantisk laks (Salmo salar) er utsatt for en rekke situasjoner i oppdrett som kan påvirke fiskens mage-/tarmfunksjoner, og dermed ha effekter på fiskens appetitt og helse. I dette forsøket vil vi studere i hvilken grad ulike relevante stressende situasjoner i oppdrett påvirker fiskens mage-/tarmfunksjoner, og hvordan ingredienser i fôr kan benyttes for å gjenopprette appetitt og fôrinntak etter slike situasjoner. Dette vil danne grunnlag for videre å studere situasjoner i oppdrett med uheldig påvirkning på fiskens mage-/tarmfunksjoner, og hvilke tiltak som kan settes inn før og etter slike situasjoner for å minke påvirkningen på fisken. I dette forsøket vil vi derfor teste 3 ulike behandlinger; stress med trenging/håving, hydrogenperoxide og antibiotika-fôr, for å studere endringer i mage-/tarmfunksjoner før og etter behandlingene. Totalt 480 postsmolt laks på 600g vil påføres stressbehandlingen, samt en ubehandlet gruppe, totalt 16 kar med 4 replikater per behandling. Antibiotika-fôret vil tildeles i en periode på 10 dager, mens de andre behandlingene vil påføre akutt stress i en kort periode. Videre vil vi studere hvordan dette påvirker appetitten 3 påfølgende uker etter behandlingene og om appetittstimulerende ingredienser kan føre til en raskere etablering av tilfredsstillende appetitt.