Betydning av oksidativt stress for muskelfarge hos laks.

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1. Formål
Hensikten med forsøket er å undersøke effekten av hypoksi på filetfarge og filetkvalitet hos Atlantisk laks. Hypoksi hos laks kan oppstå i forbindelse med trenging av fisken og ved infeksjoner. I lakseoppdrett er det nødvendig å trenge fiske for eksempel i forbindelse med avlusing. Oksidativt stress motvirkes av antioksidanten astaxanthin, pigmentet som også forårsaker rødfargen i laksemuskel. Ved å utsette laks for kontrollert hypoksi, kan vi estimere effekten av oksidativt stress på laks selektert for ekstra rødfarge og laks med normal rødfarge. Dette vil gi kvantitative mål på astaxanthin som antioksidant i laksemuskel, og vise betydningen av hypoksi for rødfarge, farge-jevnhet og kvalitetsparametere som gaping og tekstur.

2. Skadevirkninger
Det forventes ingen permanente skadevirkninger på fisken, men ubehag/stress i forbindelse med gjennomføring av hypoksi-testen.

3. Forventet nytteverdi
Filetfargen hos oppdrettslaks har blitt blekere til tross for at fôrets pigmentnivå har økt fra 35mg/kg i 2005 til et gjennomsnittlig nivå på 50-70mg/kg i dagens fôr til slaktefisk. Økt kunnskap om hvordan oksidativt stress påvirker mengden av astaxanthin i muskel vil kunne føre til endringer i håndteringsrutiner og/eller fôring av fisken. Hvordan genetiske faktorer som bidrar til økt pigmentering kan bidra til å redusere effekten av oksidativt stress vil også kunne bedre avlsarbeidet for denne egenskapen.

4. Antall dyr og art
Til sammen 350 laks (Salmo salar).

5. Hvordan etterleve 3R
Erstatning: For å studere effekten av oksidative stress på filetfarge finnes det i dag ingen alternativer til in vivo-forsøk.
Reduksjon: Ved å dele inn forsøkspopulasjonen i grupper som utsettes for hypoksi 0, 1, 2 eller 3 ganger, vil en liten del av populasjonen (ca. 44 individer) utsettes for den største belastningen.
Forbedring: Fisken bedøves i forbindelse med lesing av pit-tag og blodprøvetagning.