FHF Strategi AP2 - Fordøyelsestid på lus og pellet ved ulike sjøtemperaturer hos rognkjeks
1 Formål
Rognkjeks brukes i fiskeoppdrett på grunn av artens evne til å fjerne lus fra oppdrettslaks. I forskjellige sammenhenger prøver forskere å estimere hvor mye lus som spises til en hver tid, men dette lar seg ikke gjøre, da det ikke eksisterer data på hvor lenge en lus er sporbar i magesekken. Uten kunnskap om metabolsk fordøyelsestid for lus er det vanskelig å vite tidsrommet næringsinntaket har utspilt seg over. Gjennom kartlegging av fordøyelse hos rognkjeks, kan vi medberegne tid og temperatur som faktor når mageinnhold benyttes som effektmål for lusespising. Dette er en etterlyst faktor innen modelleringsarbeid, der tidligere estimater har vært basert på at antall lus i magesekken tilsvarer et daglig konsum av lus. Hvis dette ikke stemmer, kan det indikere at kliniske uttak av mageinnhold gjort tidligere har overestimert lusespiser-evnen hos rognkjeks. Samtidig er det usikkerhet knyttet til hvor lenge kommersielt fôr er i fordøyelsessystemet.
2 Skadevirkninger
Merking ved bruk av Floy tag t-bars (Floy Tag and Mfg Inc., Seattle, WA, United States) og innføring av pellet/lus ved bruk av endotracheal sonde. Humant endepunkt ved avliving og obduksjon av mageinnhold
3 Forventet nytteverdi
Resultater fra forsøket vil gi spesifikk informasjon om når lus eller pellets har blitt spist, og hvor lenge de kan spores i fordøyelsessystemet. Samtidig vil kartlegging av pellets i magesekk gi et tidsaspekt som kan benyttes i framtidige fôringsstrategier. Hvordan temperatur påvirker metabolismen er kritisk for å opprettholde god ernæringsstatus gjennom året.
4 Antall dyr og art
84 stk rognkjeks (Cyclopterus lumpus L.)
5 Hvordan etterleve 3R
Replacement: Det finnes per i dag ingen modell som speiler fordøyelse i magen hos rognkjeks. Vi er derfor avhengig av å bruke levende dyr for å kartlegge effekten.
Reduction: I samarbeid med Norsk Regnesentral vil vi benytte minst antall forsøksdyr mulig som samtidig gir et datagrunnlag med statistisk verdi. Fisk som benyttes til forsøket vil komme fra samme gruppe med fisk som skal settes ut på sjø. Ved å kombinere studiet i en periode med et rutinemessig prøveuttak i forbindelse med utsettskontroll, reduserer vi totalt antall rognkjeks som avlives.
Refinement: Rognkjeks vil utsettes for stress i forbindelse med håving og flytting. Dette stresset reduseres så mye som mulig ved rask innfanging og minimal tid i luft. All fisk anesteseres (Skår et al., 2019) før de merkes og får pellet eller lakselus ved bruk av endotracheal sonde. Fisk håves ut av forsøkskar på forskjellig tidsintervall etter oppstartsfôring og avlives i henhold til standard prosedyrer i samråd med ansvarlig fiskehelsepersonell ved Namdal Rensefisk AS.
Rognkjeks brukes i fiskeoppdrett på grunn av artens evne til å fjerne lus fra oppdrettslaks. I forskjellige sammenhenger prøver forskere å estimere hvor mye lus som spises til en hver tid, men dette lar seg ikke gjøre, da det ikke eksisterer data på hvor lenge en lus er sporbar i magesekken. Uten kunnskap om metabolsk fordøyelsestid for lus er det vanskelig å vite tidsrommet næringsinntaket har utspilt seg over. Gjennom kartlegging av fordøyelse hos rognkjeks, kan vi medberegne tid og temperatur som faktor når mageinnhold benyttes som effektmål for lusespising. Dette er en etterlyst faktor innen modelleringsarbeid, der tidligere estimater har vært basert på at antall lus i magesekken tilsvarer et daglig konsum av lus. Hvis dette ikke stemmer, kan det indikere at kliniske uttak av mageinnhold gjort tidligere har overestimert lusespiser-evnen hos rognkjeks. Samtidig er det usikkerhet knyttet til hvor lenge kommersielt fôr er i fordøyelsessystemet.
2 Skadevirkninger
Merking ved bruk av Floy tag t-bars (Floy Tag and Mfg Inc., Seattle, WA, United States) og innføring av pellet/lus ved bruk av endotracheal sonde. Humant endepunkt ved avliving og obduksjon av mageinnhold
3 Forventet nytteverdi
Resultater fra forsøket vil gi spesifikk informasjon om når lus eller pellets har blitt spist, og hvor lenge de kan spores i fordøyelsessystemet. Samtidig vil kartlegging av pellets i magesekk gi et tidsaspekt som kan benyttes i framtidige fôringsstrategier. Hvordan temperatur påvirker metabolismen er kritisk for å opprettholde god ernæringsstatus gjennom året.
4 Antall dyr og art
84 stk rognkjeks (Cyclopterus lumpus L.)
5 Hvordan etterleve 3R
Replacement: Det finnes per i dag ingen modell som speiler fordøyelse i magen hos rognkjeks. Vi er derfor avhengig av å bruke levende dyr for å kartlegge effekten.
Reduction: I samarbeid med Norsk Regnesentral vil vi benytte minst antall forsøksdyr mulig som samtidig gir et datagrunnlag med statistisk verdi. Fisk som benyttes til forsøket vil komme fra samme gruppe med fisk som skal settes ut på sjø. Ved å kombinere studiet i en periode med et rutinemessig prøveuttak i forbindelse med utsettskontroll, reduserer vi totalt antall rognkjeks som avlives.
Refinement: Rognkjeks vil utsettes for stress i forbindelse med håving og flytting. Dette stresset reduseres så mye som mulig ved rask innfanging og minimal tid i luft. All fisk anesteseres (Skår et al., 2019) før de merkes og får pellet eller lakselus ved bruk av endotracheal sonde. Fisk håves ut av forsøkskar på forskjellig tidsintervall etter oppstartsfôring og avlives i henhold til standard prosedyrer i samråd med ansvarlig fiskehelsepersonell ved Namdal Rensefisk AS.