Fedme og sjømat
Epidemiologiske studier indikerer at det kan være en sammenheng mellom hvilke type proteiner en spiser og risiko for utvikling av fedme og nedsatt glukosetoleranse. Upubliserte resultater fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) viser at et høyt inntak av protein fra både fisk, skalldyr og og hvitt kjøtt er assosiert til redusert risiko for utvikling av fedme hos kvinnene som deltok i studien, mens inntak av rødt kjøtt er assosiert til økt risiko. For å undersøke en mulig direkte årsak effekt forhold, vil vi lage dietter som har en sammsetning som likner de norske kostholdet der vi varierer mengden av mager og fet fisk, skalldyr og mengden av rødt og hvitt kjøtt. Effektene på fedme og glukosetoleranse vil undersøkes i 120 hunnmus av typen C57BL / 6J. Underliggende mekanismer vil studeres ved hjelp av metabolomics og genekspresjonsanalyser. Det er essensielt å studere samspillet mellom inntak av mat og metabolime i flere organer for å forstå hvordan forskjellige proteinkilder påvirker utvikling av fedme. Levende dyr må derfor benyttes. Ingen invasive prosedyrer er planlagt under eksperimentet. Det eksperimentelle oppsettet er et kompromiss mellom å sikre statistisk styrke og lavest mulig bruk av dyr.