Regler og helsesertifikat ved eksport av fisk og sjømat til Kina
Her finner du informasjon om krav som stilles ved eksport av fisk og sjømat til Kina.
Innhold på denne siden
Mattilsynet understreker at denne nettsiden er sammenstilt ut ifra informasjonen vi har tilgjengelig. Informasjonen er ikke endelig eller uttømmende og er kun til veiledning. Det er den enkelte virksomhets ansvar å oppfylle kravene. Mattilsynet anbefaler at norske virksomheter har tett dialog med kunder/importører i Kina.
Kinesiske koronakrav opphørte 8. januar 2023
Kinesiske myndigheter har publisert en offentlig kunngjøring om at alle Covid-19 tiltak på importerte kjølekjedevarer og andre varer offisielt opphørte fra 8. januar 2023.
Regelverk for eksport av mat til Kina
Kinesiske myndigheter innførte nytt regelverk for eksport av alle typer matvarer til Kina i 2022.
Dekret 249 om mattrygghet for importert og eksportert mat
- Decree 249: The Measures of the People's Republic of China for the Administration of Import and Export Food Safety (customs.gov.cn)
- Tolkning av dekret 249 – artikkel for artikkel (PDF)
Dekret 248 om registrering av virksomheter før eksport
Alle virksomheter som er involvert i produksjon, prosessering og lagring av mat og drikke som eksporteres til Kina er omfattet av regelverket. For sjømat vil det si de fleste ledd i produksjonskjeden, som
- reefer vessles
- fryse- og fabrikkfartøy
- produsenter (inkludert slakte- og bløggebåter)
- frittstående kjøle- og fryselager
- eksportører
Det fremkommer ikke i regelverket om det omfatter levende sjømat.
Tilsetningsstoffer, fiskemel og fiskeolje til ikke-humant konsum, matrelaterte produkter (emballasje, beholdere, vaskemidler, desinfeksjonsmidler til mat og utstyr brukt i matproduksjon) og netthandel omfattes ikke.
Registrering før eksport av sjømat
Kinesiske myndigheter stiller krav til at virksomheter som er involvert i produksjon, prosessering og lagring av sjømat til Kina, er registrert i Kina før eksport.
Registrering skal foregå i det digitale registreringssystemet «Single Window», som er utarbeidet av kinesiske myndigheter.
Følgende virksomheter må være godkjent i Kina før eksport:
- reefer vessels
- fryse- og fabrikkfartøy
- produsenter (inkludert slaktebåter og bløggebåter)
- frittstående kjøle- og fryselager
Fiskebåter (primærprodusenter), oppdrettslokaliteter, brønnbåter som frakter levende laks fra oppdrettsanlegget, innenlands transportbåter, containerskip og andre transportbåter som ikke har kjøle- og frysefunksjon skal ikke registreres.
Kinesiske myndigheter publiserer fortløpende informasjon om virksomheter som er godkjent i Kina her: https://ciferquery.singlewindow.cn/
Tilgang til Single Window
1. Virksomheten må være registrert hos eller godkjent av Mattilsynet.
Registrering og godkjenning av næringsmiddelvirksomheter.
2. Virksomheten må være registrert for eksport til Kina i Mattilsynets Skjematjenester.
Veiledning for registrering for eksport til Kina i Mattilsynets skjematjeneste (PDF)
3. Virksomheten trenger en bruker i Single Window, se Sjømatrådet sine nettsider (seafood.no)
Registrering i Single Window
Når dere er logget inn på brukeren deres i Single Window, sender dere inn «Application for registration».
Sjømatrådet har laget en brukerveileder for hvordan virksomheten sender inn en registreringssøknad. Vi understreker at det er svært viktig at dere følger denne brukerveiledningen nøye.
Brukerveiledning til registrering i Single Window (PDF) (seafood.no)
Registreringssøknader er omfattende og etterspør mange detaljer og dokumentasjon.
Opplysningene som fremkommer i registreringen, på helsesertifikat og på etikett må samsvare. Kinesiske myndigheter er svært nøyaktig når de går gjennom søknadene og finner en hel del feil. Det er derfor svært viktig at dere er nøyaktige når dere registrerer opplysninger om virksomheten. Brukerveiledningen fra Sjømatrådet oppdateres fortløpende og er det hjelpemiddelet vi har tilgjengelig for utfylling av søknaden.
Når virksomheten har sendt inn søknaden i Single Window, skal den godkjennes av Sjømatrådet, på vegne av Mattilsynet. Som en del av godkjenningen må virksomheten signere på et kontrollskjema og en egenerklæring.
Kontrollskjemaet inneholder kinesiske krav til produksjon av sjømat. Det er virksomhetens ansvar å sette seg inn i det kinesiske regelverket og å sørge for at produksjonen og produktene oppfyller kinesiske krav før virksomheten signerer på kontrollskjemaet. Vi vet at kinesiske myndigheter bruker kontrollskjemaet når de gjennomfører inspeksjoner, og da må virksomheten kunne vise at de kjenner til og oppfyller kinesiske krav.
For at Mattilsynet skal kunne signere på kontrollskjema og godkjenne virksomheten i Single Window, må virksomheten fylle ut, signere og stemple på egenerklæring “1.3.366 Egenerklæring, Kina, Single Window” som bekreftelse på at kravene fra kinesiske myndigheter er oppfylt.
Specimen av skjemaene ligger her:
- Kontrollskjema: Registration Conditions and Inspection Focuses for Manufacturers of Imported Aquatic Products – specimen (PDF)
- Egenerklæring: 1.3.366 Egenerklæring, Kina, Single Window - specimen
Kinesiske myndigheter vurderer søknaden og om virksomheten blir registrert i Kina. De godkjenner søknaden dersom de ikke finner feil. Dersom de finner feil, blir søknaden enten sendt tilbake til virksomheten eller til Mattilsynet i Single Window for korrigering eller så blir den avvist og virksomhet må sende inn søknad helt på nytt. Mattilsynet kjenner ikke til hvor lang tid dette vil ta for hver enkelt virksomhet.
Virksomhetene må selv følge med på hvilken status søknaden deres har i Single Window og følge opp dersom søknaden blir sendt tilbake for korrigering.
Det er først når registreringen er godkjent av kinesiske myndigheter at virksomheten anses som registrert i Kina. Når en virksomhet er registrert i Kina, får den tildelt et kinesisk registreringsnummer. En registrering er gyldig i 5 år.
Kinesiske myndigheter har opplyst om at de ønsker å gjennomføre inspeksjoner av et tilfeldig utvalg av virksomhetene som er registrert.
Fiskehelsekrav ved eksport av laks til Kina
Disse kravene til fiskehelse gjelder ILA, PD og Gyrodactylus.
Kina og Norge signerte i mai 2017 en protokoll som åpner for at norske virksomheter kan eksportere laks til Kina. I avtalen garanterer Mattilsynet for at det ikke eksporteres fileter, koteletter eller hel laks fra anlegg hvor det er påvist eller mistanke om pankreas sykdom (PD)/SAV, infeksiøs lakseanemi (ILA) og Gyrodactylus. Kravet gjelder på oppdrettsanleggsnivå og ikke på kontrollområde-, sone- eller fylkesnivå.
Dersom det går laks med PD eller ILA til Kina kan det få alvorlige konsekvenser for fremtidig eksport.
Når eksportør søker om sertifikat 1.1.100 Kina, sunnhetsattest, kinesisk-engelsk for laks via Mattilsynets skjematjeneste, kontrolleres automatisk sykdomsstatus på slaktetidspunktet mot Mattilsynets sykdomsdatabase.
Det vil ikke være mulig å få utstedt sertifikatet dersom laksen kommer fra anlegg der det er påvist eller mistanke om PD eller ILA.
Informasjon om hvilke lokaliteter fisken kommer fra, må eksportøren få fra produsenten.
Folkehelsekrav ved eksport av laks til Kina
Kinesiske myndigheter har enkelte krav til fisk før den innføres fra utlandet.
Listeria monocytogenes
I Kina går ofte oppdrettsfisken til konsum uten varmebehandling. Kinesiske myndigheter krever at norske produsenter tar hensyn til dette i sin egenkontroll og risikovurdering. Produsenter må derfor gjøre en skriftlig risikovurdering i sin egenkontroll.
Mattilsynet krever ikke at virksomhetene legger frem analyseresultater som viser at fisk som skal eksporteres til Kina er undersøkt for Listeria monocytogenes ved forhåndsmelding. Det er produsentens ansvar å sikre at oppdrettsfisk er trygg å spise uten videre varmebehandling. Hvis produsentene får opplysninger om at makrell eller annen fisk spises uten varmebehandling, må de ta dette med i sine risikovurderinger. Dersom virksomheter velger å ikke følge de kinesiske kravene, vil Mattilsynet vurdere tiltak overfor den aktuelle virksomheten.
Lakselus
Slakteriene må ha rutiner som sikrer at det ikke er lakselus på fisken som skal eksporteres.
Merkekrav
Det er spesifikke krav til hvordan fisk og sjømat som skal eksporteres til Kina skal merkes.
- Etiketten skal være i henhold til kinesiske lover, forskrifter og nasjonale mattrygghetsstandarder.
- Informasjonen på etiketten skal være på kinesisk og engelsk eller kinesisk og norsk.
- Etiketten skal være lett å lese, robust og tydelig.
- Ved krav om at produktet skal ha bruksanvisning, skal den være på kinesisk.
- Etiketten skal også inneholde: navn, godkjennings-/registreringsnummer fra Mattilsynet eller kinesisk registreringsnummer og adresse (spesifiser by/fylke) for virksomheter inkludert i produksjonen. For sjømat er dette reefer vessles, fryse- og fabrikkfartøy, produsenter (inkludert slakte- og bløggebåter) og kjøle- og fryselager. Slik Mattilsynet tolker kravet er det ikke nødvendig med informasjon på etiketten om fiskebåter, innenlands transportbåter, føringsbåter, containerskip og andre transportbåter som ikke har fryse- og kjølefunksjon.
- Destinasjonsmarked: People’s Republic of China.
Sjømat som skal direkte på forbrukermarkedet i Kina
- Ytter- og inneremballasje skal merkes med etikett.
Sjømat som ikke skal direkte på forbrukermarkedet i Kina
- “Pallets, containers and shipping cabins” kan brukes som en selvstendig emballasje og merkes med etikett.
Ferdigpakket sjømat
- Ytter- og inneremballasje skal merkes med etikett.
- Etiketten skal være på kinesisk.
- Etiketten skal inneholde opplysninger om opprinnelse og navn, adresse og kontaktinformasjon til mottaker i Kina, i tillegg til informasjonen over.
Emballasjekrav
Det er flere krav til emballering av sjømat som eksporteres direkte til det kinesiske forbrukermarkedet.
Sjømat som skal direkte på forbrukermarkedet i Kina
- Ytteremballasjen skal være fullstendig/hel og robust
- Inneremballasjen skal være fullstendig/hel, ikke giftig og ikke skadelig
- Ytter- og inneremballasjen skal merkes med etikett
- Fersk laks skal være pakket i en indre og en ytre forpakning.
- Indre forpakning skal også merkes med etikett på engelsk og kinesisk.
- Varer som ikke oppfyller kravene om forpakning og merking blir returnert eller destruert.
- Originalt helsesertifikat skal overbringes myndighetene innen 3 dager etter at eksportpartiet er avlevert. Dersom originalt helsesertifikat mangler må eksportør forklare situasjonen i et brev og garantere for når originalt sertifikat overbringes.
Sjømat som ikke skal direkte på forbrukermarkedet i Kina
Mattilsynet har ikke nok informasjon til å gi konkrete anbefalinger om ytter- og inneremballasje for varer som ikke skal direkte på forbrukermarkedet i Kina.
Vi viser til tolkningen av artikkel 30 i dekret 249, som har følgende formulering:
If imported aquatic products do not directly enter the domestic consumption market (including being used as processing raw materials, re-export), pallets, containers and shipping cabins can be used as independent packaging units to mark the information in this article.
If imported aquatic products do not directly enter the domestic consumption market (including being used as processing raw materials, re-export), pallets, containers and shipping cabins can be used as independent packaging units to mark the information in this article.
Fiskemel og fiskeolje til ikke-humant konsum
Kinesiske myndigheter krever at produsenter av fiskemel og fiskeolje til ikke-humant konsum listeføres i Kina.
Mattilsynet tok imot registreringer til denne listen og oversendte registreringene til kinesiske myndigheter 1. mars 2021. Kinesiske myndigheter publiserte en ny liste med oppdateringer til de virksomhetene som var listeført fra før.
Nettsiden er kinesisk, men dere kan finne den norske listen for eksempel ved hjelp av et oversettelsesverktøy.
De har samtidig informert om at de krever mer dokumentasjon for å godkjenne nye virksomheter på listen. Mattilsynet er i forhandlinger med kinesiske myndigheter om vilkår for registrering av nye virksomheter.
Sertifikat for disse produktene finner du under.
Helsesertifikater – Kina
Fisk og sjømat
Du kan søke om sertifikatet direkte i Mattilsynets skjematjeneste.
For laks gjøres det en automatisk kontroll av lokalitetens sykdomsstatus.
Fisk og sjømat fra land utenfor Norge
Når varen ikke bearbeides eller foredles i Norge
Dersom varene er produsert i et annet land enn Norge, ikke bearbeides eller foredles her og skal eksporteres videre til Kina på sertifikat 1.1.100 Kina, sunnhetsattest, kinesisk-engelsk, er det viktig å være oppmerksom på følgende:
- Eksportør må kontakte sertifikatkontoret for å få tilsendt utfyllbar PDF-versjon av sertifikatet. Utfyllbar PDF ble oppdatert 22. september 2021, pass på at du har riktig PDF.
- Korrekt produksjonsland utenfor Norge må fylles inn på engelsk i det nye utfyllbare feltet «Country of production».
- Adresse og godkjenningsnummeret til produsenten utenfor Norge skal fylles inn i feltet «Address(es) and number(s) of preparation or processing establishment(s) authorized for export by competent authority».
- Dersom varene kommer fra et land utenfor EU/EØS: varene skal være forskriftsmessig importert til Norge, kopi av godkjent CHED må være vedlagt sertifikatsøknaden.
- Dersom det er villfanget fisk: utfylt egenerklæring fra produsenter av villfanget fisk (eksportør/speditør kan fylle ut og signere på vegne av produsent) skal følge med sertifikatsøknaden.
Når varen bearbeides eller foredles i Norge
Ved bearbeiding i Norge blir varen norsk og derfor får godkjenningsnummer fra den norske produsenten. Da skal eksportør søke om sertifikatet som vanlig via Skjematjenestene.
Fiskeolje, fiskemel og hydrolyserte proteiner til ikke-humant konsum
Det er krav om forhåndsmelding for dette sertifikatet. Forhåndsmeldingen må godkjennes av Mattilsynet før sertifikatet kan utstedes. Les om forhåndsmelding og utstedelse av sertifikat her:
Slik søker du om helsesertifikat med forhåndsmelding