Som selger må du føre register over hvem du har solgt til, hva og hvor mye du har solgt og når du gjorde det. Dette for å ha sporing på fôret hvis noe skulle skje og det er nødvendig å tilbakekalle fôret.
Hvis du selger fôr, skal du være registrert i Mattilsynets skjematjeneste som fôrvarevirksomhet. Når du står på listen over registrerte fôrvarevirksomheter, kan brukerne av fôret (bønder og hestehold) kjøpe fôr fra deg.
Det er unntak for bønder og andre primærprodusenter som årlig omsetter inntil 15 tonn høy, ubehandlet halm, ammoniakk behandlet halm eller ensilert grovfôr innenfor en avstand av 30 km. Disse trenger ikke å registrere virksomheten. Dette følger av forskrift om fôrhygiene § 3. Transport av dette fôret er også unntatt registreringskrav for transportør.
Slik registrerer du deg
Du registrerer deg som ny fôrvarevirksomhet i Mattilsynets skjematjeneste. Bruk skjemaet "Ny fôrvarevirksomhet" og velg aktiviteten "omsetter av fôr".
Fôrhygieneforskriftens vedlegg II gir kravene til transport av fôr.
Du skal blant annet føre register over
navn og adresse på leverandør av fôr
navn og adresse på kjøper av fôr
dato for henting og levering
type fôrvare/fôrmiddel med identitet
mengde fôr som kjøpes/leveres
Det er viktig å hindre kryssforurensing og at transportmidlet rengjøres mellom transportene. Rengjøringen tilpasses det fôret som transporteres.
Regelverk
Forskrift om forhygiene
Vedlegg II Krav til fôrforetak som ikke driver primærproduksjon av fôrvarer som nevnt i artikkel 5 nr. 1
► M1Definisjoner
I dette vedlegg menes med:
a.
«parti» en identifiserbar mengde fôr som er fastslått felles egenskaper, som opprinnelse, sort, type emballasje, emballeringsbedrift, avsender eller merking, og når det gjelder en produksjonsprosess, en produksjonsenhet fra et og samme anlegg som benytter ensartede produksjonsparametrer, eller en rekke slike enheter, når de er framstilt fortløpende og oppbevares sammen, ► M2
b.
«produkter framstilt av oljer og fett» produkter direkte eller indirekte framstilt av rå eller gjenvunnet olje og fett ved fettbearbeiding, biodieselbearbeiding, destillasjon eller kjemisk eller fysisk raffinering, unntatt
-
raffinert olje,
-
produkter framstilt av raffinert olje og
-
tilsetningsstoffer i fôrvarer.
c.
«fettblanding» framstilling av fôrblandinger eller, dersom alle bestanddeler tilhører samme post i del C i vedlegget til kommisjonsforordning (EU) nr. 68/2013(*) og stammer fra samme plante- eller dyreart, av fôrmidler ved å blande råoljer, raffinerte oljer, animalsk fett, oljer gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, eller produkter framstilt av disse, for å produsere en blandet olje eller et blandet fett, med unntak av
-
utelukkende lagring av partier som følger etter hverandre, og
-
utelukkende blanding av raffinerte oljer.
d.
«raffinert olje eller fett» olje eller fett som har gjennomgått raffineringsprosessen omhandlet i nr. 53 i ordlisten over behandlingsmetoder i del B i vedlegget til forordning (EU) nr. 68/2013. ◄ M2 ◄ M1
Anlegg og utstyr
1.
Anlegg, utstyr, beholdere, kasser og kjøretøyer til foredling og lagring av fôrvarer og deres umiddelbare omgivelser skal holdes rene, og det skal gjennomføres effektive programmer for skadedyrbekjempelse.
2.
Planløsningen, utformingen, oppføringen og størrelsen på anleggene og utstyret skal være slik at:
a.
de kan rengjøres og/eller desinfiseres på en egnet måte,
b.
risikoen for feil reduseres mest mulig, og forurensing, kryssforurensing og alle skadevirkninger generelt for produktenes trygghet og kvalitet unngås. Maskiner som kommer i kontakt med fôrvarer, skal tørkes etter våtrengjøring.
3.
Anlegg og utstyr som skal brukes til blanding og/eller i framstillingsprosesser, skal gjennomgå hensiktsmessige og regelmessige kontroller i samsvar med skriftlige framgangsmåter som produsenten av produktene har fastsatt på forhånd.
a.
Alle vekter og måleinnretninger som brukes ved framstillingen av fôrvarer, skal være egnet for de vekt- eller volummengdene som skal måles, og deres nøyaktighet skal kontrolleres regelmessig.
b.
Alle blandeinnretninger som brukes ved framstillingen av fôrvarer, skal være egnet for de vekt- eller volummengdene som skal blandes, og de skal kunne brukes ved framstilling av egnede homogene blandinger og oppløsninger. De driftsansvarlige skal godtgjøre at blandeinnretningene er effektive med hensyn til homogenitet.
4.
Anleggene skal ha tilstrekkelig naturlig og/eller kunstig belysning.
5.
Avløpssystemene skal være egnet til det tilsiktede formålet. De skal være utformet og konstruert slik at risikoen for forurensing av fôrvarer unngås.
6.
Vann som brukes ved framstillingen av fôrvarer, skal være av en kvalitet som gjør det egnet for dyr, og vannledningene skal være av inert materiale.
7.
Kloakk, spillvann og regnvann skal ledes bort på en måte som sikrer at utstyret og fôrets trygghet og kvalitet ikke påvirkes. Bedervelse og støv bør unngås for å forebygge angrep av skadedyr.
8.
Vinduer og andre åpninger skal, når det er nødvendig, være sikret mot skadedyr. Dører skal kunne lukkes tett og være sikret mot skadedyr når de er lukket.
9.
Når det er nødvendig, skal himlinger og installasjoner festet i taket være utformet og konstruert slik at det hindrer ansamling av skitt og begrenser dannelse av kondens, uønsket mugg og avgivelse av partikler som kan påvirke fôrets trygghet og kvalitet. ► M1
10.
Anlegg som utfører én eller flere av følgende aktivitet for å markedsføre produkter beregnet til bruk i fôrvarer må godkjennes i samsvar med artikkel 10 nr. 3:
a.
bearbeiding av vegetabilsk råolje, unntatt dem som omfattes av forordning (EF) nr. 852/2004,
b.
fettbearbeidende framstilling av fettsyrer,
c.
framstilling av biodiesel,
d.
fettblanding.
◄ M1
Personale
Fôrforetakene skal ha et personale i tilstrekkelig stort antall og med de ferdigheter og kvalifikasjoner som er nødvendige for å framstille de aktuelle produktene. Det skal utarbeides en organisasjonsplan med opplysninger om ledelsens kvalifikasjoner (diplomer, yrkeserfaring) og ansvarsområder, som skal framlegges for vedkommende kontrollmyndigheter. Alle ansatte skal ha klare, skriftlige opplysninger om sine oppgaver, ansvarsområder og fullmakter, særlig hver gang det foretas endringer, slik at de aktuelle produktene får den ønskede kvalitet.
Produksjon
1.
Det skal utpekes en kvalifisert person som er ansvarlig for produksjonen.
2.
Driftsansvarlige for fôrforetak skal sikre at de forskjellige produksjonstrinnene utføres etter skriftlige framgangsmåter og instruksjoner som er fastsatt på forhånd og som tar sikte på å definere, styre og beherske de kritiske punktene i framstillingsprosessen.
3.
Det skal treffes tekniske eller organisatoriske tiltak, alt etter forholdene, for å unngå eller begrense kryssforurensing og feil. Det skal finnes tilstrekkelige og hensiktsmessige midler til å foreta kontroll under framstillingen.
4.
Forekomst av forbudt fôr, uønskede stoffer og andre forurensende stoffer som har betydning for menneskers eller dyrs helse skal overvåkes, og det skal innføres egnede kontrollstrategier for å redusere risikoen mest mulig.
5.
Avfall og materialer som ikke er egnet til fôr, bør isoleres og identifiseres. Alle slike materialer som inneholder farlige mengder av veterinærpreparater eller forurensende stoffer, eller andre farer, skal fjernes på en hensiktsmessig måte og ikke brukes som fôr.
6.
Driftsansvarlige for fôrforetak skal treffe egnede tiltak for å sikre at produktene kan spores på en effektiv måte. ► M1
7.
Fettblandingsanlegg som markedsfører produkter beregnet til bruk i fôrvarer skal holde alle produkter beregnet til bruk i fôrvarer, fysisk separert fra produkter beregnet til andre formål, med mindre sistnevnte produkter oppfyller kravene i
-
denne forordning eller i artikkel 4 nr. 2 i forordning (EF) nr. 852/2004 og
-
vedlegg I til europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/32/EF(*).
► M2
8.
Det skal klart framgå av merkingen av produktene om de er beregnet på bruk i fôrvarer eller på andre formål. Dersom et bestemt parti av et produkt er erklært ikke beregnet på bruk i fôrvarer eller næringsmidler, skal denne erklæringen ikke endres av en driftsansvarlig på et senere ledd i kjeden. ◄ M1
9.
Ved merking av fôrmidler i samsvar med artikkel 16 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 767/2009(**) bør om mulig betegnelsene fastsatt i forordning (EU) nr. 68/2013 brukes. ◄ M2
Kvalitetskontroll
1.
Når det er hensiktsmessig, skal det utpekes en kvalifisert person som er ansvarlig for kvalitetskontrollen.
2.
Driftsansvarlige for fôrforetak skal, som en del av et kvalitetskontrollsystem, ha tilgang til et laboratorium med tilstrekkelig personale og utstyr.
3.
Det skal utarbeides og iverksettes en skriftlig kvalitetskontrollplan, og den skal særlig omfatte kontroll av kritiske punkter i framstillingsprosessen, framgangsmåter for og hyppighet av prøvetaking, analysemetoder og -hyppighet, en undersøkelse av om alt fra foredlede råvarer til sluttprodukter samsvarer med spesifikasjonene, og en angivelse av hva som skjer dersom det ikke er samsvar.
4.
Dokumentasjon knyttet til råvarene som brukes i sluttproduktene, skal oppbevares av produsenten for å sikre sporbarheten. Slik dokumentasjon skal være tilgjengelig for vedkommende myndigheter i et passende tidsrom avhengig av det formål produktene omsettes for. I tillegg skal det tas prøver av ingrediensene og av hvert parti produkter som framstilles og omsettes, eller av hver bestemt del av produksjonen (ved kontinuerlig produksjon), i tilstrekkelige mengder, etter en framgangsmåte som produsenten har fastsatt på forhånd, og prøvene skal oppbevares for å sikre sporbarheten (på et regelmessig grunnlag dersom framstillingen skjer utelukkende til produsentens eget bruk). Prøvene skal forsegles og merkes slik at de lett kan identifiseres, og de skal oppbevares under forhold som sikrer mot unormal endring av prøvenes sammensetning eller unormal forringelse. De skal stilles til rådighet for vedkommende myndigheter i et passende tidsrom avhengig av det formål produktene omsettes for. Når det gjelder fôrvarer til dyr som ikke er beregnet på næringsmiddelproduksjon, skal fôrprodusenten bare oppbevare prøver av det ferdige produktet.
► M1
► M2
Dioksinovervåking av oljer, fett og produkter framstilt av disse
◄ M2
1.
Driftsansvarlige for fôrforetak som markedsfører fett, oljer eller produkter framstilt av disse og som er beregnet til bruk i fôrvarer, herunder fôrblandinger, skal analysere disse produktene i akkrediterte laboratorier for summen av dioksiner og dioksinlignende PCB i samsvar med kommisjonsforordning (EF) nr. 152/2009(*). ► M2
2.
For å utfylle den driftsansvarliges HACCP-system skal analysene nevnt i nr. 1 utføres med minst følgende hyppighet (med mindre annet er angitt, skal et parti av produkter som skal analyseres, ikke overskride 1 000 tonn):
a.Driftsansvarlige for fôrforetak som bearbeider vegetabilsk råfett og vegetabilske råoljer:
i.
100 % av partiene av produkter framstilt av olje og fett av vegetabilsk opprinnelse, unntatt:
-
glyserin,
-
lecitin,
-
gummi,
-
produktene nevnt i punkt ii).
ii.
Sure oljer fra kjemisk raffinering, nøytralisasjonspasta, brukte filtreringshjelpestoffer, brukt blekejord og innkommende partier av rå kokosolje skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
b.Driftsansvarlige for fôrforetak som framstiller animalsk fett, herunder foretak som bearbeider animalsk fett:
i.
Én representativ analyse per 5 000 tonn med minst én representativ analyse per år av animalsk fett og produkter framstilt av dette som tilhører kategori 3-materiale som omhandlet i artikkel 10 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1069/2009(*), eller som kommer fra en virksomhet som er godkjent i samsvar med artikkel 4 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 853/2004(**).
c.Driftsansvarlige for fôrforetak som produserer fiskeolje:
i.
100 % av partiene av fiskeolje dersom oljen er framstilt av
-
produkter avledet av annen fiskeolje enn raffinert fiskeolje,
-
fisk som ikke har vært overvåket, som er av uspesifisert opprinnelse, eller som kommer fra Østersjøen,
-
biprodukter av fisk fra virksomheter som framstiller fisk beregnet på konsum, og som ikke er EU-godkjent,
-
kolmule eller menhaden.
ii.
100 % av de utgående partiene av produkter som er framstilt av annen fiskeolje enn raffinert fiskeolje.
iii.
Én representativ analyse per 2 000 tonn av fiskeolje som ikke er nevnt i punkt i),
iv.
Fiskeolje som er dekontaminert ved hjelp av en offisielt godkjent behandling som nevnt i vedlegg VIII til forordning (EF) nr. 767/2009 og i kommisjonsforordning (EU) 2015/786(***), skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
d.Fettbearbeidingsindustri som bringer fôrvarer i omsetning:
i.
100 % av innkommende partier av animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, og blandet fett og blandede oljer,
ii.
100 % av partiene av produkter framstilt av olje og fett som bringes i omsetning som fôrvarer, unntatt
-
glyserin,
-
rene, destillerte fettsyrer fra spalting,
-
produktene nevnt i punkt iii).
iii.
Råfettsyrer fra spalting, fettsyrer forestret med glyserol, mono- og diglyserider av fettsyrer, salter av fettsyrer og innkommende partier av rå kokosolje skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
e.Biodieselindustri som bringer fôrvarer i omsetning:
i.
100 % av innkommende partier av animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, og blandet fett og blandede oljer,
ii.
100 % av partiene av produkter framstilt av olje og fett som bringes i omsetning som fôrvarer, unntatt
-
glyserin,
-
lecitin,
-
gummi,
-
produktene nevnt i punkt iii).
iii.
Sure oljer fra kjemisk raffinering, nøytralisasjonspasta og rå kokosolje skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
f.Fettblandingsvirksomheter:
i.
100 % av innkommende partier av rå kokosolje, animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, blandet fett og blandede oljer og produkter framstilt av oljer og fett, unntatt
-
glyserin,
-
lecitin,
-
gummi,
-
produktene nevnt i punkt ii).
ii.
Sure oljer fra kjemisk raffinering, råfettsyrer fra spalting, rene, destillerte fettsyrer fra spalting og nøytralisasjonspasta skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet eller
iii.
100 % av partiene av blandet fett og blandede oljer beregnet på fôr.
Den driftsansvarlige for fôrforetak skal opplyse vedkommende myndighet om hvilket alternativ som er valgt.
g.Andre produsenter av fôrblandinger til dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon enn dem som er omhandlet i bokstav f):
i.
100 % av innkommende partier av rå kokosolje, animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, blandet fett og blandede oljer og produkter framstilt av oljer og fett, unntatt
-
glyserin,
-
lecitin,
-
gummi,
-
produktene nevnt i punkt ii).
ii.
Sure oljer fra kjemisk raffinering, råfettsyrer fra spalting, rene, destillerte fettsyrer fra spalting, filterhjelpestoffer, blekejord og nøytralisasjonspasta skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
iii.
1 % av partiene av framstilte fôrblandinger som inneholder produkter nevnt i punkt i) og ii).
h.Importører som bringer følgende fôrvarer i omsetning:
i.
100 % av importerte partier av rå kokosolje, animalsk fett, fiskeoljer, oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak, blandet fett og blandede oljer, tokoferoler ekstrahert fra vegetabilsk olje og tokoferylacetat framstilt av disse, unntatt
-
glyserin,
-
lecitin,
-
gummi,
-
produktene nevnt i punkt ii).
ii.
Sure oljer fra kjemisk raffinering, råfettsyrer fra spalting, rene, destillerte fettsyrer fra spalting og nøytralisasjonspasta skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
◄ M2
3.
Dersom det kan godtgjøres at en ensartet sending er større enn den øvre grensen for hvert parti i henhold til nr. 2, og at det er tatt prøver av sendingen på en representativ måte, skal analyseresultatene av de korrekt utførte og forseglede prøvene betraktes som akseptable. ► M2
4.
Dersom en driftsansvarlig for et fôrforetak kan framlegge dokumentasjon på at et parti av et produkt eller alle deler av et parti av et produkt som nevnt i nr. 2, som kommer inn til dennes virksomhet, allerede er blitt analysert på et tidligere stadium i produksjonen, bearbeidingen eller distribusjonen, skal den driftsansvarlige fritas fra plikten til å analysere dette partiet.
5.
Alle partier av produkter som er analysert i samsvar med nr. 2, skal følges av dokumentasjon på at disse produktene eller alle deres bestanddeler er blitt analysert eller innlevert til analyse ved et akkreditert laboratorium som nevnt i nr. 1, med unntak av partier av produktene nevnt i nr. 2 bokstav a) ii), b) i), c) iii), c) iv), d) iii), e) iii), f) ii), g) ii) og h) ii).
Beviset for analysen skal tydelig vise forbindelsen mellom leveransen og partiet eller partiene som er testet. Denne forbindelsen skal beskrives i det dokumenterte sporbarhetssystemet som finnes i leverandørens lokaler. Særlig når leveransen kommer fra flere partier eller fra flere deler av et parti, skal dokumentasjonen som framlegges, omfatte hver enkelt del av leveransen. Dersom testingen foretas på det utgående produktet, skal analyserapporten utgjøre dokumentasjonen på at produktet er analysert.
Alle leveranser av produkter nevnt i nr. 2 bokstav b) i) eller c) iii) skal følges av et bevis på at disse produktene oppfyller kravene i nr. 2 bokstav b) i) eller c) iii). Om nødvendig skal beviset på at det eller de leverte partiene er analysert, sendes til mottakeren når den driftsansvarlige mottar analysen fra de godkjente laboratoriene.
6.
Dersom alle innkommende partier av produkter nevnt i nr. 2 bokstav g) i) som inngår i en produksjonsprosess, er blitt analysert i samsvar med kravene i denne forordning, og dersom det kan garanteres at produksjonsprosessen, behandlingen og lagringen ikke øker dioksinforurensningen, skal den driftsansvarlige fritas fra plikten til å analysere det utgående produktet og i stedet analysere det i samsvar med HACCP-systemet. ◄ M2
7.
Når en driftsansvarlig for fôrforetak gir et laboratorium i oppdrag å utføre en analyse, som nevnt i nr. 1, skal han instruere laboratoriet om å meddele analyseresultatene til vedkommende myndighet dersom grenseverdiene for dioksin fastsatt i nr. 1 og 2 i del V i vedlegg I til direktiv 2002/32/EF, overskrides.
Når en driftsansvarlig for fôrforetak gir et laboratorium som befinner seg i en annen medlemsstat enn fôrforetaket i oppdrag å utføre en analyse, skal han instruere laboratoriet om å meddele analyseresultatet til sin vedkommende myndighet, som i tur skal meddele den vedkommende myndighet i medlemsstaten der den driftsansvarlige for fôrforetaket befinner seg.
Driftsansvarlige for fôrforetak skal meddele den vedkommende myndighet i medlemsstatene de befinner seg dersom de gir oppdrag til et laboratorium som befinner seg i en tredjestat. Det skal dokumenteres at laboratoriet utfører analysen i samsvar med forordning (EF) nr. 152/2009.
8.
Kravene om dioksintesting skal gjennomgås på nytt senest 16. mars 2014. ◄ M1
Lagring og transport
1.
Foredlede fôrvarer skal holdes atskilt fra uforedlede fôrvarer og tilsetningsstoffer for å unngå kryssforurensing av de foredlede fôrvarene, og det skal benyttes korrekte emballeringsmaterialer.
2.
Fôrvarer skal lagres og transporteres i egnede beholdere. De skal lagres på steder som utformes, innrettes og vedlikeholdes slik at gode lagringsforhold sikres, og som bare personer med tillatelse fra de driftsansvarlige for fôrforetakene har adgang til.
3.
Fôrvarer skal lagres og transporteres slik at de lett kan identifiseres, slik at forveksling eller kryssforurensing unngås og slik at forringelse hindres.
4.
Beholdere og utstyr som brukes ved transport, lagring, forflytning, håndtering og veiing av fôrvarer, skal holdes rene. Det skal innføres rengjøringsprogrammer, og spor av rengjørings- og desinfeksjonsmidler skal reduseres mest mulig.
5.
Alle urenheter skal reduseres mest mulig og holdes under kontroll for å redusere angrep av skadedyr.
6.
Når det er hensiktsmessig, skal temperaturen holdes så lav som mulig for å unngå kondens og urenheter. ► M1
7.
Beholdere som skal brukes til lagring og transport av blandet fett, oljer av vegetabilsk opprinnelse og produkter framstilt av disse og som er beregnet til bruk i fôrvarer, skal ikke brukes til transport eller lagring av andre produkter, med mindre disse produktene samsvarer med kravene i
-
denne forordning eller artikkel 4 nr. 2 i forordning (EF) nr. 852/2004, og
De skal oppbevares atskilt fra annen last dersom det er risiko for forurensning.
Når det ikke er mulig å oppbevare dem atskilt skal beholderne rengjøres nøye slik at alle spor av produktet fjernes dersom beholderne tidligere har vært brukt til produkter som ikke samsvarer med kravene i
-
denne forordning eller artikkel 4 nr. 2 i forordning (EF) nr. 852/2004, og
Animalsk fett som er definert som kategori 3-materiale i artikkel 10 i forordning (EF) nr. 1069/2009, og som er beregnet til bruk i fôrvarer, skal lagres og transporteres i samsvar med nevnte forordning.
◄ M1
Registrering
1.
Alle driftsansvarlige for fôrforetak, herunder de som utelukkende virker som forhandlere uten noen gang å oppbevare produktene i sine anlegg, skal føre en journal over relevante data, som omfatter opplysninger om kjøp, produksjon og salg for å muliggjøre effektiv sporing fra mottak til levering, herunder eksport til det endelige bestemmelsesstedet.
2.
Driftsansvarlige for fôrforetak, unntatt dem som utelukkende virker som forhandlere uten noen gang å oppbevare produktene i sine anlegg, skal føre en journal over:
a.
Dokumentasjon knyttet til framstillingsprosessen og kontrollene.
Fôrforetakene skal ha et dokumentasjonssystem som er utformet for å definere og sikre kontroll over de kritiske punktene i framstillingsprosessen og for å utarbeide og iverksette en kvalitetskontrollplan. De skal oppbevare resultatene av de relevante kontrollene. Dokumentene skal oppbevares slik at det er mulig å spore framstillingshistorikken for hvert parti av produkter som er brakt i omsetning, og å fastslå ansvaret ved reklamasjoner.
b.
Dokumentasjon knyttet til sporbarheten, særlig:
i.
for tilsetningsstoffer i fôrvarer:
-
arten og mengden av de framstilte tilsetningsstoffene, de respektive framstillingsdatoene og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon,
-
navn og adresse til den virksomheten som tilsetningsstoffene er levert til, arten og mengden av leverte tilsetningsstoffer og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon,
-
arten og mengden av de framstilte produktene, de respektive framstillingsdatoene og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon,
-
navn og adresse til virksomhetene (virksomheter eller gårdbrukere) som disse produktene er levert til, sammen med opplysninger om arten og mengden av leverte produkter og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon,
iii.
for premikser:
-
navn og adresse til produsentene eller leverandørene av tilsetningsstoffene, arten og mengden av anvendte tilsetningsstoffer og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon,
-
framstillingsdato for premiksen og eventuelt nummeret på partiet,
-
navn og adresse til den virksomheten som premiksene er levert til, leveringsdato, arten og mengden av levert premiks og eventuelt nummeret på partiet
iv.
for fôrblandinger/fôrmidler:
-
navn og adresse til produsentene eller leverandørene av tilsetningsstoffer/premikser, arten og mengden av premiksen som brukes, og eventuelt nummeret på partiet,
-
navn og adresse til leverandørene av fôrmidler og tilskuddsfôr samt leveringsdato,
-
fôrblandingens type, mengde og sammensetning,
-
arten og mengden av fôrmidler eller fôrblandinger som er framstilt, sammen med framstillingsdato, og navn og adresse til kjøperen (dvs. gårdbrukeren eller andre driftsansvarlige for fôrforetak).
Reklamasjoner og tilbakekalling av produkter
1.
Driftsansvarlige for fôrforetak skal iverksette et system for registrering og behandling av reklamasjoner.
2.
De skal også om nødvendig innføre et system for hurtig tilbakekalling av produkter fra distribusjonsnettet. De skal ved hjelp av skriftlige framgangsmåter fastsette hva som skal skje med eventuelle tilbakekalte produkter, og disse produktene skal gjennomgå en ny kvalitetskontroll før de eventuelt kan bringes i omsetning igjen.
Målet med korrekt merking er å sikre at brukere av fôret får tilstrekkelig informasjon til å treffe informerte valg om hvilke produkter som best oppfyller behovene.
Korrekt merking er også med på å sikre trygt fôr, trygg bruk av fôret og derved trygg mat. Merking har derfor betydning for både folkehelse, dyrehelse og dyrevelferd.
Disse formålene oppnås gjennom merking fordi det bidrar til å sikre
sporing av produktet
at brukeren får nødvendig informasjon om bruk av produktet
at brukeren får informasjon om sammensetning av produktet og kan gjøre informerte valg tilpasset aktuelle behov
Det er viktig at merking ikke villeder brukeren.
Det er den driftsansvarlige for virksomheten som skal sikre at merkingen er etter regelverket. En forhandler som merker innkjøpte fôrvarer i sin egen virksomhet, blir ansvarlig for merkingen. Det samme gjelder hvis en virksomhet bare oversetter merkingen fra et annet språk til norsk. Driftsansvarlig for andre omsetningsledd skal så langt det er mulig, påse at merkingen er i tråd med regelverket og bidra til at vareopplysningene blir formidlet i hele kjeden fram til kjøper.
Bestemmelsene om merking av grôvfor står i forskrift om merking og omsetning av fôrvarer jf. forordning (EU) nr. 767/2009 om omsetning og bruk av fôrvarer og forordning (EU) nr. 68/2013 fôrmiddelkatalogen.
I tabellen er det angitt hva grovfôr skal merkes med, sammen med regelverkshenvisning til forskriften.
Opplysningene i tabellen er obligatoriske for merking av ubehandlet grovfôr eller grovfôr som kun er tilsatt konserveringsmidler eller tilsetningsstoffer for ensilasje. Dersom det tilsettes andre tilsetningsstoffer (f.eks. urea), er det ytterligere merkekrav etter artikkel 15 i forskrift om merking og omsetning av fôrvarer.
Merking av grovfôr
undefinedType fôr og navn på fôrmiddel
undefined
Skal merkes med «Fôrmiddel» og hvilken type grovfôr det er. Det er anbefalt å bruke benevnelsene som er nevnt i fôrmiddelkatalogen kap. 6 på type grovfôr.
Høy: Dersom det er mer enn 3,5 % av tørrstoffet i høyet som inneholder aske som er uløselig i HCL, skal askeinnholdet merkes.
Halm: Det skal angis fra hvilken planteart halmen kommer fra. Behandlet halm skal merkes med hvilken behandling som er foretatt.
undefined
Art. 15 a) b)
Se fôrmiddel-katalogens tabell 6.
undefinedNavn og adresse
undefinedNavn og adresse til fôrvirksomheten som er ansvarlig for merkingen.
Urea er et tilsetningsstoff som er godkjent som ernæringsmessig tilsetningsstoff. Urea er en meget konsentrert "protein"-kilde, og det skal lite overdosering til før enkeltdyr kan bli forgifta.
Det er derfor svært viktig å være nøyaktig med doseringen.
På grunn av risikoen for forgiftning ved feil bruk eller fôrsammensetning anbefaler vi at bønder som ønsker å bruke urea på halm eller å fôre med ureabehandlet halm, søker råd hos aktuelle rådgivere.
I følge regelverket skal ureabehandlet halm bare gis til drøvtyggere. Tilvenning til høyeste dose med urea bør skje gradvis. Den høyeste dosen med urea bør bare gis sammen med fôr som har høyt innhold av lettfordøyelige karbohydrat og lavt innhold av løselig nitrogen. Høyst 30 % av det samlede nitrogeninnholdet i dagsrasjonen bør komme fra ureanitrogen. Se mer om bruk og markedsføring av urea i gjennomføringsforordning 839/2012.
Hvis du bruker urea, må du registrere deg som fôrprodusent i skjematjenesten. Dette gjelder selv om du bare bruker fôret til egne dyr. Ved bruk av urea må du gjennomføre og dokumentere en fareanalyse etter fôrhygieneforordningens vedlegg II. Du kan bare kjøpe ureabehandlet fôr fra registrerte virksomheter.
Krav til merking er regulert i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, artikkel 16.
Regelverk
Forskrift om tilsetningsstoffer i forvarer
Artikkel 16 Merking og emballering av tilsetningsstoffer i fôrvarer og premikser
1. Ingen tilsetningsstoffer i fôrvarer eller premikser av tilsetningsstoffer skal omsettes med mindre emballasjen eller beholderen er merket under ansvar av en produsent, emballeringsbedrift, importør, selger eller distributør med virksomhet i Fellesskapet, og inneholder følgende opplysninger som skal være tydelige, lett leselige og ikke skal kunne slettes, og skal for hvert tilsetningsstoff som produktet inneholder, foreligge på minst det eller de nasjonale språkene i den medlemsstaten der det omsettes:
a.
navnet på den funksjonelle gruppen nevnt i godkjenningen, etterfulgt av det bestemte navnet som tilsetningsstoffet fikk ved godkjenningen,
b.
navnet eller firmaet og adressen eller forretningskontoret til den som har ansvaret for opplysningene nevnt i denne artikkel,
c.
nettovekten, eller når det gjelder flytende tilsetningsstoffer og premikser, nettovolumet eller nettovekten,
d.
når det er relevant, det godkjenningsnummeret som virksomheten eller mellommannen har fått tildelt i henhold til artikkel 5 i direktiv 95/69/EF, eller det registreringsnummeret som virksomheten eller mellommannen har fått tildelt i henhold til artikkel 10 i nevnte direktiv,
e.
bruksanvisning og eventuelle sikkerhetstilrådinger for bruk, og når det er relevant, særlige krav som er nevnt i godkjenningen, herunder dyrearter og -kategorier som tilsetningsstoffet eller premiksen av tilsetningsstoffer er beregnet på,
f.
identifikasjonsnummeret,
g.
referansenummer for partiet og produksjonsdato.
2. Når det gjelder aromastoffer, kan listen over tilsetningsstoffer erstattes med ordene «blanding av aromastoffer». Dette gjelder ikke for aromastoffer som omfattes av en kvantitativ begrensning når det brukes i fôr og drikkevann.
3. I tillegg til opplysningene angitt i nr. 1, skal emballasjen eller beholderen for et tilsetningsstoff som tilhører en funksjonell gruppe angitt i vedlegg III, være forsynt med opplysningene angitt i vedlegg III, og disse skal være tydelige, lett leselige og skal ikke kunne slettes.
4. Når det gjelder premikser, skal dessuten ordet «PREMIKS» (med store bokstaver) være tydelig angitt på merkingen, og bærestoffet skal angis.
5. Tilsetningsstoffer og premikser skal bare omsettes i lukkede emballasjer eller beholdere, hvor lukkemekanismen ødelegges ved åpning og ikke kan brukes om igjen.
6. Endringer i vedlegg III for å ta hensyn til teknologiske framskritt og vitenskapelig utvikling, kan vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 22 nr. 2.
Er eiendommen oppført i floghavreregisteret på grunn av funn av floghavre på eiendommen, må du forsikre deg om at halmen du leverer fra deg ammoniakkbehandles før den brukes til fôr.
Ubehandlet halm må være tildekket ved transport, slik at det ikke skjer spredning av floghavre under transporten.