Dette må du vite hvis du skal selge utenlandsk fôr i Norge
Hvis du vil selge utenlandsk fôr som en annen virksomhet har tatt inn i landet, må du følge reglene som gjelder for registrering av virksomhet og for sporing av varepartier.
I tillegg må du sikre at fôret er trygt og ikke blir forurenset under bearbeiding, transport og lagring.
Du må følge reglene som gjelder for fôr
Du er ansvarlig for at fôret du kjøper er trygt, det vil si at det ikke medfører helsefare for mennesker eller dyr eller gjør mat fra matproduserende dyr helsefarlig eller uegnet som mat. Fôret skal heller ikke spre plantesykdommer eller uønskede planter.
Du har også ansvar for at gresset eller kornet er dyrket under forhold som er i samsvar med kravene i EU-regelverket, og for at produktet ikke blir forurenset under bearbeiding, transport og lagring. Vær oppmerksom på at det er forbudt å omsette produkter som inneholder floghavre. Det er heller ikke tillatt per i dag å importere og omsette genmodifiserte fôrvarer.
Reglene er nærmere beskrevet i fôrhygieneforskriften, vedlegg II, som blant annet stiller krav til kvalitetssystem hos fôrvirksomheter.
Fôrvarer med større innhold av uønskede stoffer enn fastsatt i forskrift om fôrvarer, vedlegg 1, er forbudt å bruke til fôr.
Du må bare kjøpe av registrerte virksomheter
Du kan bare kjøpe fôr fra virksomheter som er registrert hos Mattilsynet som omsettere av fôr. Du kan forsikre deg om at en virksomhet er registrert ved å sjekke listen over registrerte fôrvarevirksomheter (se PDF under overskriften «Feed sector / Fôrvare»), eller ved å kontakte din lokale avdeling i Mattilsynet.
Hvis du kjøper fôr fra en importør for å selge det videre, må du i tillegg sikre at importøren har fulgt reglene om innførsel.
Du må være registrert hos Mattilsynet
Din virksomhet må være registrert hos Mattilsynet som fôrvarevirksomhet med aktiviteten «omsetning av fôr». Når du står på listen over registret fôrvarevirksomheter, kan brukere av fôret (bønder og hestehold) kjøpe fôr fra deg.
Slik registrerer du deg
Du registrerer deg som ny fôrvarevirksomhet i Mattilsynets skjematjeneste. Bruk skjemaet «Ny fôrvarevirksomhet» og velg aktiviteten «omsetter av fôr».
Slik fyller du ut skjemaet i skjematjenesten
Hvis du også skal importere fôret fra utlandet, må du følge reglene om innførsel.
Du må føre register for å sikre sporing
For hvert parti fôr må du må føre register over hvem du har kjøpt fôret fra og hvem du har levert fôret til.
Regelverk
Forskrift om forhygiene
Vedlegg II
Krav til fôrforetak som ikke driver primærproduksjon av fôrvarer som nevnt i artikkel 5 nr. 1
-
a. «parti» en identifiserbar mengde fôr som er fastslått felles egenskaper, som opprinnelse, sort, type emballasje, emballeringsbedrift, avsender eller merking, og når det gjelder en produksjonsprosess, en produksjonsenhet fra et og samme anlegg som benytter ensartede produksjonsparametrer, eller en rekke slike enheter, når de er framstilt fortløpende og oppbevares sammen,
► M2 -
b. «produkter framstilt av oljer og fett» produkter direkte eller indirekte framstilt av rå eller gjenvunnet olje og fett ved fettbearbeiding, biodieselbearbeiding, destillasjon eller kjemisk eller fysisk raffinering, unntatt -
- raffinert olje, -
- produkter framstilt av raffinert olje og -
- tilsetningsstoffer i fôrvarer.
-
-
c. «fettblanding» framstilling av fôrblandinger eller, dersom alle bestanddeler tilhører samme post i del C i vedlegget til kommisjonsforordning (EU) nr. 68/2013(*) og stammer fra samme plante- eller dyreart, av fôrmidler ved å blande råoljer, raffinerte oljer, animalsk fett, oljer gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, eller produkter framstilt av disse, for å produsere en blandet olje eller et blandet fett, med unntak av -
- utelukkende lagring av partier som følger etter hverandre, og -
- utelukkende blanding av raffinerte oljer.
-
-
d. «raffinert olje eller fett» olje eller fett som har gjennomgått raffineringsprosessen omhandlet i nr. 53 i ordlisten over behandlingsmetoder i del B i vedlegget til forordning (EU) nr. 68/2013.
◄ M2
◄ M1
-
1. Anlegg, utstyr, beholdere, kasser og kjøretøyer til foredling og lagring av fôrvarer og deres umiddelbare omgivelser skal holdes rene, og det skal gjennomføres effektive programmer for skadedyrbekjempelse. -
2. Planløsningen, utformingen, oppføringen og størrelsen på anleggene og utstyret skal være slik at: -
a. de kan rengjøres og/eller desinfiseres på en egnet måte, -
b. risikoen for feil reduseres mest mulig, og forurensing, kryssforurensing og alle skadevirkninger generelt for produktenes trygghet og kvalitet unngås. Maskiner som kommer i kontakt med fôrvarer, skal tørkes etter våtrengjøring.
-
-
3. Anlegg og utstyr som skal brukes til blanding og/eller i framstillingsprosesser, skal gjennomgå hensiktsmessige og regelmessige kontroller i samsvar med skriftlige framgangsmåter som produsenten av produktene har fastsatt på forhånd. -
a. Alle vekter og måleinnretninger som brukes ved framstillingen av fôrvarer, skal være egnet for de vekt- eller volummengdene som skal måles, og deres nøyaktighet skal kontrolleres regelmessig. -
b. Alle blandeinnretninger som brukes ved framstillingen av fôrvarer, skal være egnet for de vekt- eller volummengdene som skal blandes, og de skal kunne brukes ved framstilling av egnede homogene blandinger og oppløsninger. De driftsansvarlige skal godtgjøre at blandeinnretningene er effektive med hensyn til homogenitet.
-
-
4. Anleggene skal ha tilstrekkelig naturlig og/eller kunstig belysning. -
5. Avløpssystemene skal være egnet til det tilsiktede formålet. De skal være utformet og konstruert slik at risikoen for forurensing av fôrvarer unngås. -
6. Vann som brukes ved framstillingen av fôrvarer, skal være av en kvalitet som gjør det egnet for dyr, og vannledningene skal være av inert materiale. -
7. Kloakk, spillvann og regnvann skal ledes bort på en måte som sikrer at utstyret og fôrets trygghet og kvalitet ikke påvirkes. Bedervelse og støv bør unngås for å forebygge angrep av skadedyr. -
8. Vinduer og andre åpninger skal, når det er nødvendig, være sikret mot skadedyr. Dører skal kunne lukkes tett og være sikret mot skadedyr når de er lukket. -
9. Når det er nødvendig, skal himlinger og installasjoner festet i taket være utformet og konstruert slik at det hindrer ansamling av skitt og begrenser dannelse av kondens, uønsket mugg og avgivelse av partikler som kan påvirke fôrets trygghet og kvalitet.
► M1 -
10. Anlegg som utfører én eller flere av følgende aktivitet for å markedsføre produkter beregnet til bruk i fôrvarer må godkjennes i samsvar med artikkel 10 nr. 3: -
a. bearbeiding av vegetabilsk råolje, unntatt dem som omfattes av forordning (EF) nr. 852/2004, -
b. fettbearbeidende framstilling av fettsyrer, -
c. framstilling av biodiesel, -
d. fettblanding.
-
-
1. Det skal utpekes en kvalifisert person som er ansvarlig for produksjonen. -
2. Driftsansvarlige for fôrforetak skal sikre at de forskjellige produksjonstrinnene utføres etter skriftlige framgangsmåter og instruksjoner som er fastsatt på forhånd og som tar sikte på å definere, styre og beherske de kritiske punktene i framstillingsprosessen. -
3. Det skal treffes tekniske eller organisatoriske tiltak, alt etter forholdene, for å unngå eller begrense kryssforurensing og feil. Det skal finnes tilstrekkelige og hensiktsmessige midler til å foreta kontroll under framstillingen. -
4. Forekomst av forbudt fôr, uønskede stoffer og andre forurensende stoffer som har betydning for menneskers eller dyrs helse skal overvåkes, og det skal innføres egnede kontrollstrategier for å redusere risikoen mest mulig. -
5. Avfall og materialer som ikke er egnet til fôr, bør isoleres og identifiseres. Alle slike materialer som inneholder farlige mengder av veterinærpreparater eller forurensende stoffer, eller andre farer, skal fjernes på en hensiktsmessig måte og ikke brukes som fôr. -
6. Driftsansvarlige for fôrforetak skal treffe egnede tiltak for å sikre at produktene kan spores på en effektiv måte.
► M1 -
7. Fettblandingsanlegg som markedsfører produkter beregnet til bruk i fôrvarer skal holde alle produkter beregnet til bruk i fôrvarer, fysisk separert fra produkter beregnet til andre formål, med mindre sistnevnte produkter oppfyller kravene i -
- denne forordning eller i artikkel 4 nr. 2 i forordning (EF) nr. 852/2004 og -
- vedlegg I til europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/32/EF(*).
-
-
8. Det skal klart framgå av merkingen av produktene om de er beregnet på bruk i fôrvarer eller på andre formål. Dersom et bestemt parti av et produkt er erklært ikke beregnet på bruk i fôrvarer eller næringsmidler, skal denne erklæringen ikke endres av en driftsansvarlig på et senere ledd i kjeden.
◄ M1 -
9. Ved merking av fôrmidler i samsvar med artikkel 16 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 767/2009(**) bør om mulig betegnelsene fastsatt i forordning (EU) nr. 68/2013 brukes.
◄ M2
-
1. Når det er hensiktsmessig, skal det utpekes en kvalifisert person som er ansvarlig for kvalitetskontrollen. -
2. Driftsansvarlige for fôrforetak skal, som en del av et kvalitetskontrollsystem, ha tilgang til et laboratorium med tilstrekkelig personale og utstyr. -
3. Det skal utarbeides og iverksettes en skriftlig kvalitetskontrollplan, og den skal særlig omfatte kontroll av kritiske punkter i framstillingsprosessen, framgangsmåter for og hyppighet av prøvetaking, analysemetoder og -hyppighet, en undersøkelse av om alt fra foredlede råvarer til sluttprodukter samsvarer med spesifikasjonene, og en angivelse av hva som skjer dersom det ikke er samsvar. -
4. Dokumentasjon knyttet til råvarene som brukes i sluttproduktene, skal oppbevares av produsenten for å sikre sporbarheten. Slik dokumentasjon skal være tilgjengelig for vedkommende myndigheter i et passende tidsrom avhengig av det formål produktene omsettes for. I tillegg skal det tas prøver av ingrediensene og av hvert parti produkter som framstilles og omsettes, eller av hver bestemt del av produksjonen (ved kontinuerlig produksjon), i tilstrekkelige mengder, etter en framgangsmåte som produsenten har fastsatt på forhånd, og prøvene skal oppbevares for å sikre sporbarheten (på et regelmessig grunnlag dersom framstillingen skjer utelukkende til produsentens eget bruk). Prøvene skal forsegles og merkes slik at de lett kan identifiseres, og de skal oppbevares under forhold som sikrer mot unormal endring av prøvenes sammensetning eller unormal forringelse. De skal stilles til rådighet for vedkommende myndigheter i et passende tidsrom avhengig av det formål produktene omsettes for. Når det gjelder fôrvarer til dyr som ikke er beregnet på næringsmiddelproduksjon, skal fôrprodusenten bare oppbevare prøver av det ferdige produktet.
► M2
◄ M2
-
1. Driftsansvarlige for fôrforetak som markedsfører fett, oljer eller produkter framstilt av disse og som er beregnet til bruk i fôrvarer, herunder fôrblandinger, skal analysere disse produktene i akkrediterte laboratorier for summen av dioksiner og dioksinlignende PCB i samsvar med kommisjonsforordning (EF) nr. 152/2009(*).
► M2 -
2. For å utfylle den driftsansvarliges HACCP-system skal analysene nevnt i nr. 1 utføres med minst følgende hyppighet (med mindre annet er angitt, skal et parti av produkter som skal analyseres, ikke overskride 1 000 tonn): -
a. Driftsansvarlige for fôrforetak som bearbeider vegetabilsk råfett og vegetabilske råoljer: -
i. 100 % av partiene av produkter framstilt av olje og fett av vegetabilsk opprinnelse, unntatt: -
- glyserin, -
- lecitin, -
- gummi, -
- produktene nevnt i punkt ii).
-
-
ii. Sure oljer fra kjemisk raffinering, nøytralisasjonspasta, brukte filtreringshjelpestoffer, brukt blekejord og innkommende partier av rå kokosolje skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
-
-
b. Driftsansvarlige for fôrforetak som framstiller animalsk fett, herunder foretak som bearbeider animalsk fett: -
i. Én representativ analyse per 5 000 tonn med minst én representativ analyse per år av animalsk fett og produkter framstilt av dette som tilhører kategori 3-materiale som omhandlet i artikkel 10 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1069/2009(*), eller som kommer fra en virksomhet som er godkjent i samsvar med artikkel 4 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 853/2004(**).
-
-
c. Driftsansvarlige for fôrforetak som produserer fiskeolje: -
i. 100 % av partiene av fiskeolje dersom oljen er framstilt av -
- produkter avledet av annen fiskeolje enn raffinert fiskeolje, -
- fisk som ikke har vært overvåket, som er av uspesifisert opprinnelse, eller som kommer fra Østersjøen, -
- biprodukter av fisk fra virksomheter som framstiller fisk beregnet på konsum, og som ikke er EU-godkjent, -
- kolmule eller menhaden.
-
-
ii. 100 % av de utgående partiene av produkter som er framstilt av annen fiskeolje enn raffinert fiskeolje. -
iii. Én representativ analyse per 2 000 tonn av fiskeolje som ikke er nevnt i punkt i), -
iv. Fiskeolje som er dekontaminert ved hjelp av en offisielt godkjent behandling som nevnt i vedlegg VIII til forordning (EF) nr. 767/2009 og i kommisjonsforordning (EU) 2015/786(***), skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
-
-
d. Fettbearbeidingsindustri som bringer fôrvarer i omsetning: -
i. 100 % av innkommende partier av animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, og blandet fett og blandede oljer, -
ii. 100 % av partiene av produkter framstilt av olje og fett som bringes i omsetning som fôrvarer, unntatt -
- glyserin, -
- rene, destillerte fettsyrer fra spalting, -
- produktene nevnt i punkt iii).
-
-
iii. Råfettsyrer fra spalting, fettsyrer forestret med glyserol, mono- og diglyserider av fettsyrer, salter av fettsyrer og innkommende partier av rå kokosolje skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
-
-
e. Biodieselindustri som bringer fôrvarer i omsetning: -
i. 100 % av innkommende partier av animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, og blandet fett og blandede oljer, -
ii. 100 % av partiene av produkter framstilt av olje og fett som bringes i omsetning som fôrvarer, unntatt -
- glyserin, -
- lecitin, -
- gummi, -
- produktene nevnt i punkt iii).
-
-
iii. Sure oljer fra kjemisk raffinering, nøytralisasjonspasta og rå kokosolje skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
-
-
f. Fettblandingsvirksomheter: -
i. 100 % av innkommende partier av rå kokosolje, animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, blandet fett og blandede oljer og produkter framstilt av oljer og fett, unntatt -
- glyserin, -
- lecitin, -
- gummi, -
- produktene nevnt i punkt ii).
-
-
ii. Sure oljer fra kjemisk raffinering, råfettsyrer fra spalting, rene, destillerte fettsyrer fra spalting og nøytralisasjonspasta skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet
eller -
iii. 100 % av partiene av blandet fett og blandede oljer beregnet på fôr.
Den driftsansvarlige for fôrforetak skal opplyse vedkommende myndighet om hvilket alternativ som er valgt. -
-
g. Andre produsenter av fôrblandinger til dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon enn dem som er omhandlet i bokstav f): -
i. 100 % av innkommende partier av rå kokosolje, animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, blandet fett og blandede oljer og produkter framstilt av oljer og fett, unntatt -
- glyserin, -
- lecitin, -
- gummi, -
- produktene nevnt i punkt ii).
-
-
ii. Sure oljer fra kjemisk raffinering, råfettsyrer fra spalting, rene, destillerte fettsyrer fra spalting, filterhjelpestoffer, blekejord og nøytralisasjonspasta skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet. -
iii. 1 % av partiene av framstilte fôrblandinger som inneholder produkter nevnt i punkt i) og ii).
-
-
h. Importører som bringer følgende fôrvarer i omsetning: -
i. 100 % av importerte partier av rå kokosolje, animalsk fett, fiskeoljer, oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak, blandet fett og blandede oljer, tokoferoler ekstrahert fra vegetabilsk olje og tokoferylacetat framstilt av disse, unntatt -
- glyserin, -
- lecitin, -
- gummi, -
- produktene nevnt i punkt ii).
-
-
ii. Sure oljer fra kjemisk raffinering, råfettsyrer fra spalting, rene, destillerte fettsyrer fra spalting og nøytralisasjonspasta skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
-
-
-
3. Dersom det kan godtgjøres at en ensartet sending er større enn den øvre grensen for hvert parti i henhold til nr. 2, og at det er tatt prøver av sendingen på en representativ måte, skal analyseresultatene av de korrekt utførte og forseglede prøvene betraktes som akseptable.
► M2 -
4. Dersom en driftsansvarlig for et fôrforetak kan framlegge dokumentasjon på at et parti av et produkt eller alle deler av et parti av et produkt som nevnt i nr. 2, som kommer inn til dennes virksomhet, allerede er blitt analysert på et tidligere stadium i produksjonen, bearbeidingen eller distribusjonen, skal den driftsansvarlige fritas fra plikten til å analysere dette partiet. -
5. Alle partier av produkter som er analysert i samsvar med nr. 2, skal følges av dokumentasjon på at disse produktene eller alle deres bestanddeler er blitt analysert eller innlevert til analyse ved et akkreditert laboratorium som nevnt i nr. 1, med unntak av partier av produktene nevnt i nr. 2 bokstav a) ii), b) i), c) iii), c) iv), d) iii), e) iii), f) ii), g) ii) og h) ii). Beviset for analysen skal tydelig vise forbindelsen mellom leveransen og partiet eller partiene som er testet. Denne forbindelsen skal beskrives i det dokumenterte sporbarhetssystemet som finnes i leverandørens lokaler. Særlig når leveransen kommer fra flere partier eller fra flere deler av et parti, skal dokumentasjonen som framlegges, omfatte hver enkelt del av leveransen. Dersom testingen foretas på det utgående produktet, skal analyserapporten utgjøre dokumentasjonen på at produktet er analysert. Alle leveranser av produkter nevnt i nr. 2 bokstav b) i) eller c) iii) skal følges av et bevis på at disse produktene oppfyller kravene i nr. 2 bokstav b) i) eller c) iii). Om nødvendig skal beviset på at det eller de leverte partiene er analysert, sendes til mottakeren når den driftsansvarlige mottar analysen fra de godkjente laboratoriene. -
6. Dersom alle innkommende partier av produkter nevnt i nr. 2 bokstav g) i) som inngår i en produksjonsprosess, er blitt analysert i samsvar med kravene i denne forordning, og dersom det kan garanteres at produksjonsprosessen, behandlingen og lagringen ikke øker dioksinforurensningen, skal den driftsansvarlige fritas fra plikten til å analysere det utgående produktet og i stedet analysere det i samsvar med HACCP-systemet.
◄ M2 -
7. Når en driftsansvarlig for fôrforetak gir et laboratorium i oppdrag å utføre en analyse, som nevnt i nr. 1, skal han instruere laboratoriet om å meddele analyseresultatene til vedkommende myndighet dersom grenseverdiene for dioksin fastsatt i nr. 1 og 2 i del V i vedlegg I til direktiv 2002/32/EF, overskrides.
-
8. Kravene om dioksintesting skal gjennomgås på nytt senest 16. mars 2014.
◄ M1
-
1. Foredlede fôrvarer skal holdes atskilt fra uforedlede fôrvarer og tilsetningsstoffer for å unngå kryssforurensing av de foredlede fôrvarene, og det skal benyttes korrekte emballeringsmaterialer. -
2. Fôrvarer skal lagres og transporteres i egnede beholdere. De skal lagres på steder som utformes, innrettes og vedlikeholdes slik at gode lagringsforhold sikres, og som bare personer med tillatelse fra de driftsansvarlige for fôrforetakene har adgang til. -
3. Fôrvarer skal lagres og transporteres slik at de lett kan identifiseres, slik at forveksling eller kryssforurensing unngås og slik at forringelse hindres. -
4. Beholdere og utstyr som brukes ved transport, lagring, forflytning, håndtering og veiing av fôrvarer, skal holdes rene. Det skal innføres rengjøringsprogrammer, og spor av rengjørings- og desinfeksjonsmidler skal reduseres mest mulig. -
5. Alle urenheter skal reduseres mest mulig og holdes under kontroll for å redusere angrep av skadedyr. -
6. Når det er hensiktsmessig, skal temperaturen holdes så lav som mulig for å unngå kondens og urenheter.
► M1 -
7. Beholdere som skal brukes til lagring og transport av blandet fett, oljer av vegetabilsk opprinnelse og produkter framstilt av disse og som er beregnet til bruk i fôrvarer, skal ikke brukes til transport eller lagring av andre produkter, med mindre disse produktene samsvarer med kravene i -
- denne forordning eller artikkel 4 nr. 2 i forordning (EF) nr. 852/2004, og -
- vedlegg I til direktiv 2002/32/EF.
De skal oppbevares atskilt fra annen last dersom det er risiko for forurensning. Når det ikke er mulig å oppbevare dem atskilt skal beholderne rengjøres nøye slik at alle spor av produktet fjernes dersom beholderne tidligere har vært brukt til produkter som ikke samsvarer med kravene i -
- denne forordning eller artikkel 4 nr. 2 i forordning (EF) nr. 852/2004, og -
- vedlegg I til direktiv 2002/32/EF.
-
◄ M1
-
1. Alle driftsansvarlige for fôrforetak, herunder de som utelukkende virker som forhandlere uten noen gang å oppbevare produktene i sine anlegg, skal føre en journal over relevante data, som omfatter opplysninger om kjøp, produksjon og salg for å muliggjøre effektiv sporing fra mottak til levering, herunder eksport til det endelige bestemmelsesstedet. -
2. Driftsansvarlige for fôrforetak, unntatt dem som utelukkende virker som forhandlere uten noen gang å oppbevare produktene i sine anlegg, skal føre en journal over: -
a. Dokumentasjon knyttet til framstillingsprosessen og kontrollene. Fôrforetakene skal ha et dokumentasjonssystem som er utformet for å definere og sikre kontroll over de kritiske punktene i framstillingsprosessen og for å utarbeide og iverksette en kvalitetskontrollplan. De skal oppbevare resultatene av de relevante kontrollene. Dokumentene skal oppbevares slik at det er mulig å spore framstillingshistorikken for hvert parti av produkter som er brakt i omsetning, og å fastslå ansvaret ved reklamasjoner. -
b. Dokumentasjon knyttet til sporbarheten, særlig: -
i. for tilsetningsstoffer i fôrvarer: -
- arten og mengden av de framstilte tilsetningsstoffene, de respektive framstillingsdatoene og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon, -
- navn og adresse til den virksomheten som tilsetningsstoffene er levert til, arten og mengden av leverte tilsetningsstoffer og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon,
-
-
ii. for produkter nevnt i direktiv 82/471/EØF: -
- arten og mengden av de framstilte produktene, de respektive framstillingsdatoene og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon, -
- navn og adresse til virksomhetene (virksomheter eller gårdbrukere) som disse produktene er levert til, sammen med opplysninger om arten og mengden av leverte produkter og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon,
-
-
iii. for premikser: -
- navn og adresse til produsentene eller leverandørene av tilsetningsstoffene, arten og mengden av anvendte tilsetningsstoffer og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon, -
- framstillingsdato for premiksen og eventuelt nummeret på partiet, -
- navn og adresse til den virksomheten som premiksene er levert til, leveringsdato, arten og mengden av levert premiks og eventuelt nummeret på partiet
-
-
iv. for fôrblandinger/fôrmidler: -
- navn og adresse til produsentene eller leverandørene av tilsetningsstoffer/premikser, arten og mengden av premiksen som brukes, og eventuelt nummeret på partiet, -
- navn og adresse til leverandørene av fôrmidler og tilskuddsfôr samt leveringsdato, -
- fôrblandingens type, mengde og sammensetning, -
- arten og mengden av fôrmidler eller fôrblandinger som er framstilt, sammen med framstillingsdato, og navn og adresse til kjøperen (dvs. gårdbrukeren eller andre driftsansvarlige for fôrforetak).
-
-
-
-
1. Driftsansvarlige for fôrforetak skal iverksette et system for registrering og behandling av reklamasjoner. -
2. De skal også om nødvendig innføre et system for hurtig tilbakekalling av produkter fra distribusjonsnettet. De skal ved hjelp av skriftlige framgangsmåter fastsette hva som skal skje med eventuelle tilbakekalte produkter, og disse produktene skal gjennomgå en ny kvalitetskontroll før de eventuelt kan bringes i omsetning igjen.
Kilde: Lovdata.no
Fôrvareforskriften
Vedlegg 1. Grenseverdier for innhold av uønskede stoffer i fôrvarer
Del 1. Grenseverdier for uønskede stoffer i fôrvarer som nevnt i direktiv 2002/32/EF artikkel 3 annet ledd
Uønskede stoffer | Produkter beregnet til fôrvarer | Øvre grenseverdi i mg/kg (ppm) i fôr med et vanninnhold på 12 % |
---|---|---|
1. Arsen1 | Fôrmidler, | 2 |
med unntak av: | ||
– mel av gress, av tørket luserne og av tørket kløver, samt tørket sukkerbetemasse og tørket melasse av sukkerbetemasse | 4 | |
– palmekjerneekspeller | 42 | |
– torv, leonarditt | 52 | |
– fosfater, kalkholdige havalger | 10 | |
– kalsiumkarbonat, kalsium- og magnesiumkarbonat,10 kalkholdige skall av marine skjell | 15 | |
– magnesiumoksid, magnesiumkarbonat | 20 | |
– fisk, andre akvatiske dyr og produkter framstilt av disse | 252 | |
– makroalgemel og fôrmidler framstilt av makroalger | 402 | |
Jernpartikler brukt som sporstoff | 50 | |
Fôrtilsetningsstoffer som tilhører funksjonsgruppen forbindelser av sporstoffer, | 30 | |
med unntak av: | ||
– kobbersulfat-pentahydrat, kobberkarbonat, dikobberkloridtrihydroksid, jern(II)karbonat, dimangankloridtrihydroksid | 50 | |
– sinkoksid, mangan(II)oksid, kobberoksid | 100 | |
Tilskuddsfôr, | 4 | |
med unntak av: | ||
– mineralfôr | 12 | |
– tilskuddsfôr som er til kjæledyr, og som inneholder fisk, andre akvatiske dyr og produkter framstilt av disse og/eller makroalgemel og fôrmidler framstilt av makroalger | 102 | |
– sammensetninger av fôr med særlige ernæringsformål som frigis over lang tid, med en konsentrasjon av sporstoffer som er høyere enn 100 ganger den fastsatte øvre grenseverdien for fullfôr | 30 | |
Fullfôr, | 2 | |
med unntak av: | ||
– fullfôr til fisk og pelsdyr | 102 | |
– fullfôr som er til kjæledyr, og som inneholder fisk, andre akvatiske dyr og produkter framstilt av disse og/eller makroalgemel og fôrmidler framstilt av makroalger | 102 | |
2. Kadmium | Fôrmidler av vegetabilsk opprinnelse | 1 |
Fôrmidler av animalsk opprinnelse | 2 | |
Fôrmidler av mineralsk opprinnelse, | 2 | |
med unntak av: | ||
– fosfater | 10 | |
Tilsetningsstoffer som tilhører den funksjonelle gruppen forbindelser av sporstoffer, | 10 | |
med unntak av: | ||
– kobberoksid, mangan(II)oksid, sinkoksid og mangansulfat, monohydrat | 30 | |
Tilsetningsstoffer som tilhører de funksjonelle gruppene bindemidler og antiklumpemidler | 2 | |
Premikser6 | 15 | |
Tilskuddsfôr, | 0,5 | |
med unntak av: | ||
– mineralfôr | ||
– – som inneholder < 7 % fosfor8 | 5 | |
– – som inneholder ≥ 7 % fosfor8 | 0,75 per 1 % fosfor,8 høyst 7,5 | |
– – tilskuddsfôr til kjæledyr | 2 | |
– – Diettfôr, som avgir næringsstoffer over lang tid (bolus), til spesielle ernæringsmessige formål og har en konsentrasjon av mikromineraler over 100 ganger fastsatt maksimumsverdi for innhold i fullfôr | 15 | |
Fullfôr, | 0,5 | |
med unntak av: | ||
– fullfôr til storfe (med unntak av kalver), sauer (med unntak av lam), geiter (med unntak av kje) og fisk | 1 | |
– fullfôr til kjæledyr | 2 | |
3. Fluor7 | Fôrmidler, | 150 |
med unntak av: | ||
– fôrmidler av animalsk opprinnelse, med unntak av marine krepsdyr som f.eks. krill og kalkholdige marine skjell | 500 | |
– marine krepsdyr som f.eks. marin krill | 3000 | |
– fosfater | 2000 | |
– kalsiumkarbonat; kalsium- og magnesiumkarbonat10 | 350 | |
– magnesiumoksid | 600 | |
– kalkholdige marine alger | 1 250 | |
Vermikulitt (E 561) | 3000 | |
Tilskuddsfôr | ||
– som inneholder ≤ 4 % fosfor8 | 500 | |
– som inneholder > 4 % fosfor8 | 125 per 1 % fosfor8 | |
Fullfôr, | 150 | |
med unntak av: | ||
– fullfôr til svin, | 100 | |
– fullfôr til fjørfe (med unntak av kyllinger) og fisk | 350 | |
– fullfôr til kyllinger | 250 | |
– fullfôr til storfe, sauer og geiter | ||
– – i laktasjon | 30 | |
– – andre | 50 | |
4. Bly12 | Fôrmidler, | 10 |
med unntak av: | ||
– grøntfôr3 | 30 | |
– fosfater, kalkholdige havalger og kalkholdige skall av marine skjell | 15 | |
– kalsiumkarbonat, kalsium- og magnesiumkarbonat10 | 20 | |
– gjær | 5 | |
Fôrtilsetningsstoffer som tilhører funksjonsgruppen forbindelser av sporstoffer, | 100 | |
med unntak av: | ||
– sinkoksid | 400 | |
– mangan(II)oksid, jern(II)karbonat, kobberkarbonat og kobber(I)oksid | 200 | |
Fôrtilsetningsstoffer som tilhører funksjonsgruppene bindemidler og antiklumpemidler, | 30 | |
med unntak av: | ||
– klinoptilolitt av vulkansk opprinnelse, natrolitt-fonolitt | 60 | |
Premikser6 | 200 | |
Tilskuddsfôr, | 10 | |
med unntak av: | ||
– mineralfôr | 15 | |
– sammensetninger av fôr med særlige ernæringsformål som frigis over lang tid, med en konsentrasjon av sporstoffer som er høyere enn 100 ganger den fastsatte øvre grenseverdien for fullfôr | 60 | |
Fullfôr | 5 | |
5. Kvikksølv4 | Fôrmidler, | 0,1 |
med unntak av: | ||
– fisk, andre akvatiske dyr og produkter framstilt av disse, som er beregnet på produksjon av fôrblandinger til dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon | 0,5 | |
– fisk, andre akvatiske dyr og produkter framstilt av disse, som er beregnet på produksjon av fôrblandinger til hunder, katter, prydfisk og pelsdyr | 1,013 | |
– fisk, andre akvatiske dyr og produkter framstilt av disse som våtfôrmidler på boks til direkte fôring av hunder og katter | 0,3 | |
– kalsiumkarbonat, kalsium- og magnesiumkarbonat10 | 0,3 | |
Fôrblandinger, | 0,1 | |
med unntak av: | ||
– mineralfôr | 0,2 | |
– fôrblandinger til fisk | 0,2 | |
– fôrblandinger til hunder, katter, prydfisk og pelsdyr | 0,3 | |
6. Nitritt5 | Fôrmidler, | 15 |
med unntak av: | ||
– fiskemel | 30 | |
– ensilasje | – | |
– produkter og biprodukter av sukkerbete og sukkerrør og fra stivelsesframstilling og framstilling av alkoholholdige drikker | – | |
Fullfôr, | 15 | |
med unntak av: | ||
– fullfôr til hunder og katter og med vanninnhold på over 20 % | – | |
7. Melamin9 | Fôr | 2,5 |
med unntak av | ||
– boksefôr til kjæledyr, | 2,511 | |
– følgende fôrtilsetningsstoffer: | ||
– guanidineddiksyre, | 20 | |
– urea, | – | |
– biuret. | – |
Uønsket stoff | Produkter beregnet til fôrvarer | Grenseverdi i mg/kg (ppm) i fôr med et vanninnhold på 12 % |
---|---|---|
1. Aflatoksin B1 | Fôrmidler | 0,02 |
Tilskuddsfôr og fullfôr, | 0,01 | |
med unntak av: | ||
– fôrblandinger til melkekyr og kalver, melkesauer og lam, melkegeiter og kje, smågriser og kyllinger | 0,005 | |
– fôrblandinger til storfe (med unntak av melkekyr og kalver), sauer (med unntak av melkesauer og lam), geiter (med unntak av melkegeiter og kje), svin (med unntak av smågriser) og fjørfe (med unntak av kyllinger) | 0,02 | |
2. Meldrøye (Claviceps purpurea) | Fôrmidler og fôrblandinger som inneholder umalt korn | 1000 |
Uønsket stoff | Produkter beregnet til fôrvarer | Grenseverdi i mg/kg (ppm) i fôr med et vanninnhold på 12 % |
---|---|---|
1. Fri gossypol | Fôrmidler, | 20 |
med unntak av: | ||
– bomullsfrø | 6 000 | |
– bomullsfrøkaker og bomullsfrømel | 1200 | |
Fullfôr, | 20 | |
med unntak av: | ||
– fullfôr til storfe (med unntak av kalver) | 500 | |
– fullfôr til sauer (med unntak av lam) og geiter (med unntak av kje) | 300 | |
– fullfôr til fjørfe (med unntak av verpehøner) og kalver | 100 | |
– fullfôr til kaniner, lam, kje og svin (med unntak av smågriser) | 60 | |
2. Blåsyre | Fôrmidler, | 50 |
med unntak av: | ||
– linfrø | 250 | |
– linfrøkaker | 350 | |
– maniokaprodukter og mandelkaker | 100 | |
Fullfôr, | 50 | |
med unntak av: | ||
– fullfôr til kyllinger (< 6 uker) | 10 | |
3. Teobromin | Fullfôr, | 300 |
med unntak av: | ||
– fullfôr til svin, | 200 | |
– fullfôr til hunder, kaniner, hester og pelsdyr | 50 | |
4. Vinyltiooxazolidon (5-vinyloxazolidin-2-tion) | Fullfôr til fjørfe, | 1000 |
med unntak av: | ||
– fullfôr til verpehøner | 500 | |
5. Flyktig sennepsolje1 | Fôrmidler, | 100 |
med unntak av: – camelina sativa og avledede produkter,* produkter avledet av sennepsfrø,* rapsfrø og avledede produkter |
4000 |
|
Fullfôr, | 150 | |
med unntak av: | ||
– fullfôr til storfe (med unntak av kalver), sauer (med unntak av lam) og geiter (med unntak av kje) | 1000 | |
– fullfôr til svin (med unntak av smågris) og fjørfe | 500 |
Uønsket stoff | Produkter beregnet til fôrvarer | Grenseverdi i mg/kg (ppm) i fôr med et vanninnhold på 12 % |
---|---|---|
1. Aldrin1 | Fôrmidler og fôrblandinger, | 0,012 |
2. Dieldrin1 | med unntak av: | |
– fett og olje | 0,12 | |
– fôrblandinger til fisk | 0,022 | |
3. Kamfeklor (toksafen) – summen av indikatorforbindelsene CHB 26, 50 og 623 | Fisk, andre vanndyr samt produkter av disse, | 0,02 |
med unntak av: | ||
– fiskeolje | 0,2 | |
Fullfôr til fisk | 0,05 | |
4. Klordan (summen av cis- og transisomerer og av oksyklordan, uttrykt som klordan) | Fôrmidler og fôrblandinger, | 0,02 |
med unntak av: | ||
– fett og olje | 0,05 | |
5. DDT (summen av DDT-, DDD- (eller TDE-) og DDE-isomerer, uttrykt som DDT) | Fôrmidler og fôrblandinger, | 0,05 |
med unntak av: | ||
– fett og olje | 0,5 | |
6. Endosulfan (sum av alfa- og betaisomerer og av endosulfansulfat uttrykt som andosulfan) | Fôrmidler og fullfôr, | 0,1 |
med untak av: | ||
– bomullsfrø og produkter avledet fra proseseringen, unntatt ren bomullsfrøolje | 0,3 | |
– soyabønner og produkter avledet fra prosesseringen, med unntak av ren soyaolje | 0,5 | |
– ren vegetabilsk olje | 1,0 | |
– fullfôr til fisk, med unntak av laksefisk | 0,005 | |
– fullfôr til laksefisk | 0,05 | |
7. Endrin (summen av endrin og delta-keto-endrin, uttrykt som endrin) | Fôrmidler og fôrblandinger, | 0,01 |
med unntak av: | ||
– fett og olje | 0,05 | |
8. Heptaklor (summen av heptaklor og heptaklorepoksid, uttrykt som heptaklor) | Fôrmidler og fôrblandinger, | 0,01 |
med unntak av: | ||
– fett og olje | 0,2 | |
9. Heksaklorbenzen (HCB) | Fôrmidler og fôrblandinger, | 0,01 |
med unntak av: | ||
– fett og olje | 0,2 | |
10. Heksaklorsykloheksan (HCH) | ||
– alfa-isomerer | Fôrmidler og fôrblandinger, | 0,02 |
med unntak av: | ||
– fett og olje | 0,2 | |
– beta-isomerer | Fôrmidler, | 0,01 |
med unntak av: | ||
– fett og olje | 0,1 | |
Fôrblandinger, | 0,01 | |
med unntak av: | ||
– forblandinger til melkekyr | 0,005 | |
– gamma-isomerer | Fôrmidler og fôrblandinger, | 0,2 |
med unntak av: | ||
– fett og olje | 2,0 |
Uønsket stoff | Produkter beregnet til fôrvarer | Grenseverdi i ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (ppt)1 i fôr med et vanninnhold på 12 % |
---|---|---|
1. Dioksiner (summen av polyklorerte dibenzo-para-dioksiner (PCDD) og polyklorerte dibenzofuraner (PCDF), uttrykt i toksisitetsekvivalenter i henhold til Verdens helseorganisasjon (WHO), ved bruk av WHO-TEF (toksisitetsekvivalensfaktor, 2005)2 ) | Fôrmidler av vegetabilsk opprinnelse, | 0,75 |
med unntak av: | ||
– vegetabilske oljer og biprodukter av disse | 0,75 | |
Fôrmidler av mineralsk opprinnelse | 0,75 | |
Fôrmidler av animalsk opprinnelse: | ||
– animalsk fett, herunder melkefett og fett i egg | 1,50 | |
– andre produkter fra landdyr, herunder melk og melkeprodukter samt egg og eggprodukter | 0,75 | |
– fiskeolje | 5,0 | |
– fisk, andre vanndyr samt produkter av disse, med unntak av fiskeolje og hydrolysater av fiskeprotein som inneholder mer enn 20 % fett3 og krepsdyrmel | 1,25 | |
– hydrolysater av fiskeprotein som inneholder mer enn 20 % fett, krepsdyrmel | 1,75 | |
Fôrtilsetningsstoffer som tilhører funksjonsgruppene bindemidler og antiklumpemidler* | 0,75 | |
Tilsetningsstoffer som tilhører den funksjonelle gruppen forbindelser av sporstoffer | 1,0 | |
Premikser | 1,0 | |
Fôrblandinger, | 0,75 | |
med unntak av: | ||
– fôrblandinger til kjæledyr og fisk | 1,75 | |
– fôrblandinger til pelsdyr | – | |
2. Summen av dioksiner og dioksinlignende PCB-er (summen av polyklorerte dibenzo-para-dioksiner (PCDD), polyklorerte dibenzofuraner (PCDF) og polyklorerte bifenyler (PCB), uttrykt i toksisitetsekvivalenter i henhold til Verdens helseorganisasjon (WHO), ved bruk av WHO-TEF (toksisitetsekvivalensfaktor, 2005))2 | Fôrmidler av vegetabilsk opprinnelse, med unntak av: | 1,25 |
– vegetabilske oljer og biprodukter av disse | 1,5 | |
Fôrmidler av mineralsk opprinnelse | 1,0 | |
Fôrmidler av animalsk opprinnelse: | ||
– animalsk fett, herunder melkefett og fett i egg | 2,0 | |
– andre produkter fra landdyr, herunder melk og melkeprodukter samt egg og eggprodukter | 1,25 | |
– fiskeolje | 20,0 | |
– fisk, andre vanndyr samt produkter av disse, med unntak av fiskeolje og hydrolysater av fiskeprotein som inneholder mer enn 20 % fett1 | 4,0 | |
– hydrolysert fiskeprotein som inneholder mer enn 20 % fett | 9,0 | |
Fôrtilsetningsstoffer som tilhører funksjonsgruppene bindemidler og antiklumpemidler* | 1,5 | |
Tilsetningsstoffer i fôrvarer som tilhører den funksjonelle gruppen forbindelser av sporstoffer | 1,5 | |
Premikser | 1,5 | |
Fôrblandinger, | 1,5 | |
med unntak av: | ||
– fôrblandinger til kjæledyr og fisk | 5,5 | |
– fôrblandinger til pelsdyr | – |
Uønsket stoff | Produkter beregnet til fôrvarer | Grenseverdi i μg/kg (ppb) i fôr med et vanninnhold på 12 %1 |
---|---|---|
3. Ikke-dioksinlignende PCB-er (sum av PCB 28, PCB 52, PCB 101, PCB 138, PCB 153 og PCB 180 (ICES – 6))1 | Fôrmidler av vegetabilsk opprinnelse | 10 |
Fôrmidler av mineralsk opprinnelse | 10 | |
Fôrmidler av animalsk opprinnelse: | ||
– animalsk fett, herunder melkefett og fett i egg | 10 | |
– andre produkter fra landdyr, herunder melk og melkeprodukter samt egg og eggprodukter | 10 | |
– fiskeolje | 175 | |
– fisk, andre vanndyr samt produkter av disse, med unntak av fiskeolje og hydrolysater av fiskeprotein som inneholder mer enn 20 % fett4 | 30 | |
– hydrolysert fiskeprotein som inneholder mer enn 20 % fett | 50 | |
Fôrtilsetningsstoffer som tilhører funksjonsgruppene bindemidler og antiklumpemidler* | 10 | |
Tilsetningsstoffer i fôrvarer som tilhører den funksjonelle gruppen forbindelser av sporstoffer | 10 | |
Premikser | 10 | |
Fôrblandinger, | 10 | |
med unntak av: | ||
– fôrblandinger til kjæledyr og fisk | 40 | |
– fôrblandinger til pelsdyr | – |
Uønsket stoff | Produkter beregnet til fôrvarer | Grenseverdi i mg/kg (ppm) i fôr med et vanninnhold på 12 % |
---|---|---|
1. Ugressfrø og frukt som ikke er malt eller knust, og som inneholder alkaloider, glukosider eller andre giftige stoffer, isolert eller sammen, herunder: | Fôrmidler og fôrblandinger | 3000 |
– Datura sp. | 1000 | |
2. Crotalaria spp. | Fôrmidler og fôrblandinger | 100 |
3. Frø og skall fra Ricinus communis L., Croton tiglium L. og Abrus precatorius L. samt avledede produkter av disse,1 isolert eller sammen | Fôrmidler og fôrblandinger | 102 |
4. Uavskallet bøk – Fagus silvatica L. og | Fôrmidler og fôrblandinger | Frø og frukter fra planteartene samt avledede produkter av disse kan forekomme i fôr bare i spormengder som ikke kan bestemmes |
5. Oljejatropha – Jatropha curcas L. | ||
6. Frø fra Ambrosia spp. | Fôrmidler3 | 50 |
unntatt: | ||
hirse (korn av Panicum miliaceum L.) og sorghum (korn av Sorghum bicolor (L) Moench s.l) som ikke gis direkte til dyr3 | 200 | |
Fullfôr som inneholder umalt korn og frø | 50 | |
7. Frø av: | ||
– Indisk sennepskål – Brassica juncea (L.) Czern. og Coss. ssp. integrifolia (West.) Thell. | Fôrmidler og fôrblandinger | Frø må bare forekomme i fôr som spormengder som ikke kan bestemmes |
– Sennepskål – Brassica juncea (L.) Czern. og Coss. ssp. juncea | ||
– Kinesisk sennepskål – Brassica juncea (L.) Czern. og Coss. ssp. juncea var. lutea Batalin | ||
– Svartsennep – Brassica nigra (L.) Koch | ||
– Etiopisk sennepskål – Brassica carinata A. Braun |
Koksidiostatika | Produkter beregnet til fôrvarer1 | Grenseverdi i mg/kg (ppm) i fôr med et vanninnhold på 12 % |
---|---|---|
1. Dekokinat | Fôrmidler | 0,4 |
Fôrblandinger til | ||
– eggleggende fjørfe og livkyllinger (> 16 uker), | 0,4 | |
– andre dyrearter. | 1,2 | |
Premikser til bruk i fôr der bruk av dekokinat ikke er tillatt. | 2 | |
2. Diclazuril | Fôrmidler | 0,01 |
Fôrblandinger til | ||
– eggleggende fjørfe og livkyllinger (> 16 uker) | 0,01 | |
– slaktekaniner og avlskaniner i tiden før slakting da bruk av diclazuril er forbudt (tilbaketrukket fôr) | 0,01 | |
– andre dyrearter enn eggleggende fjørfe (< 16 uker), livkyllinger, perlehøns og livkalkuner | 0,03 | |
Premikser til bruk i fôr der bruk av diclazuril ikke er tillatt | 2 | |
3. Halofuginonhydrobromid | Fôrmidler | 0,03 |
Fôrblandinger til | ||
– eggleggende fjørfe, livkyllinger og kalkuner (> 12 uker) | 0,03 | |
– oppfôringskyllinger og kalkuner (< 12 uker) i tiden før slakting da bruk av halofuginonhydrobromid er forbudt (tilbaketrukket fôr) | 0,03 | |
– andre dyrearter | 0,09 | |
Premikser til bruk i fôr der bruk av halofuginonhydrobromid ikke er tillatt | 2 | |
4. Lasalocid A-natrium | Fôrmidler | 1,25 |
Fôrblandinger til | ||
– hunder, kalver, kaniner, hester, melkeproduserende dyr, eggleggende fjørfe, kalkuner (> 16 uker) og livkyllinger (> 16 uker) | 1,25 | |
– slaktekyllinger, livkyllinger (< 16 uker) og kalkuner (< 16 uker) i tiden før slakting da bruk av lasalocid A-natrium er forbudt (tilbaketrukket fôr) | 1,25 | |
– fasaner, perlehøns, vaktler og rapphøns (unntatt eggleggende fjørfe) i tiden før slakting da bruk av lasalocid A-natrium er forbudt (tilbaketrukket fôr) | 1,25 | |
– andre dyrearter | 3,75 | |
Premikser til bruk i fôr der bruk av lasalocid A-natrium ikke er tillatt. | 2 | |
5. Alfa-maduramicinammonium | Fôrmidler | 0,05 |
Fôrblandinger til | ||
– hester, kaniner, kalkuner (> 16 uker), eggleggende fjørfe og livkyllinger (> 16 uker) | 0,05 | |
– oppfôringskyllinger og kalkuner (< 16 uker) i tiden før slakting da bruk av alfa-maduramicinammonium er forbudt (tilbaketrukket fôr) | 0,05 | |
– andre dyrearter | 0,15 | |
Premikser til bruk i fôr der bruk av alfa-maduramicinammonium ikke er tillatt | 2 | |
6. Monensinnatrium | Fôrmidler | 1,25 |
Fôrblandinger til | ||
– hester, hunder, små drøvtyggere (sauer og geiter), ender, storfe, melkekyr, eggleggende fjørfe, livkyllinger (> 16 uker) og kalkuner (> 16 uker) | 1,25 | |
– oppfôringskyllinger, livkyllinger (< 16 uker) og kalkuner (< 16 uker) i tiden før slakting da bruk av monensinnatrium er forbudt (tilbaketrukket fôr) | 1,25 | |
– andre dyrearter | 3,75 | |
Premikser til bruk i fôr der bruk av monensinnatrium ikke er tillatt | 2 | |
7. Narasin | Fôrmidler | 0,7 |
Fôrblandinger til | ||
– kalkuner, kaniner, hester, eggleggende fjørfe og livkyllinger (> 16 uker) | 0,7 | |
– andre dyrearter | 2,1 | |
Premikser til bruk i fôr der bruk av narasin ikke er tillatt | 2 | |
8. Nicarbazin | Fôrmidler | 1,25 |
Fôrblandinger til | ||
– hester, eggleggende fjørfe og livkyllinger (> 16 uker) | 1,25 | |
– andre dyrearter | 3,75 | |
Premikser til bruk i fôr der bruk av nicarbazin (alene eller kombinert med narasin) ikke er tillatt | 2 | |
9. Robenidinhydroklorid | Fôrmidler | 0,7 |
Fôrblandinger til | ||
– eggleggende fjørfe og livkyllinger (> 16 uker) | 0,7 | |
– oppfôringskyllinger, oppfôrings- og avlskaniner og kalkuner i tiden før slakting da bruk av robenidinhydroklorid er forbudt (tilbaketrukket fôr) | 0,7 | |
– andre dyrearter | 2,1 | |
Premikser til bruk i fôr der bruk av robenidinhydroklorid ikke er tillatt | 2 | |
10. Salinomycin-natrium | Fôrmidler | 0,7 |
Fôrblandinger til | ||
– hester, kalkuner, eggleggende fjørfe og livkyllinger (> 12 uker) | 0,7 | |
– oppfôringskyllinger, livkyllinger (< 12 uker) og oppfôringskaniner i tiden før slakting da bruk av salinomycinnatrium er forbudt (tilbaketrukket fôr) | 0,7 | |
– andre dyrearter | 2,1 | |
Premikser til bruk i fôr der bruk av salinomycinnatrium ikke er tillatt | 2 | |
11. Semduramicinnatrium | Fôrmidler | 0,25 |
Fôrblandinger til | ||
– eggleggende fjørfe og livkyllinger (> 16 uker) | 0,25 | |
– oppfôringskyllinger i tiden før slakting da bruk av semduramicinnatrium er forbudt (tilbaketrukket fôr) | 0,25 | |
– andre dyrearter | 0,75 | |
Premikser til bruk i fôr der bruk av semduramicinnatrium ikke er tillatt | 2 |
Del 2. Tiltaksgrenser for at medlemsstater skal innlede undersøkelser, i samsvar med direktiv 2002/32/EF artikkel 4 annet ledd
Uønskede stoffer | Produkter beregnet til fôrvarer | Tiltaksgrense i ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (ppt)2 i fôr med et vanninnhold på 12 % | Merknader og tilleggsopplysninger (f.eks. hva slags undersøkelser som skal foretas) |
---|---|---|---|
1. Dioksiner (summen av polyklorerte dibenzo-para-dioksiner (PCDD) og polyklorerte dibenzofuraner (PCDF), uttrykt i toksisitetsekvivalenter i henhold til Verdens helseorganisasjon (WHO), ved bruk av WHO-TEF (toksisitetsekvivalensfaktor, 2005)1 ) | Fôrmidler av vegetabilsk opprinnelse, | 0,5 | 3 |
med unntak av: | |||
– vegetabilske oljer og biprodukter av disse | 0,5 | 3 | |
Fôrmidler av mineralsk opprinnelse | 0,5 | 3 | |
Fôrmidler av animalsk opprinnelse: | |||
– animalsk fett, herunder melkefett og fett i egg | 0,75 | 3 | |
– andre produkter fra landdyr, herunder melk og melkeprodukter samt egg og eggprodukter | 0,5 | 3 | |
– fiskeolje | 4,0 | 4 | |
– fisk, andre vanndyr samt produkter av disse, med unntak av fiskeolje og hydrolysater av fiskeprotein som inneholder mer enn 20 % fett og krepsdyrmel | 0,75 | 4 | |
– hydrolysater av fiskeprotein som inneholder mer enn 20 % fett, krepsdyrmel | 1,25 | 4 | |
Tilsetningsstoffer som tilhører de funksjonelle gruppene bindemidler og antiklumpemidler | 0,5 | 3 | |
Tilsetningsstoffer i fôrvarer som tilhører den funksjonelle gruppen forbindelser av sporstoffer | 0,5 | 3 | |
Premikser | 0,5 | 3 | |
Fôrblandinger, med unntak av: | 0,5 | 3 | |
– fôrblandinger til kjæledyr og fisk | 1,25 | 4 | |
– fôrblandinger til pelsdyr | – | ||
2. Dioksinlignende PCB-er (summen av polyklorerte bifenyler (PCB), uttrykt i toksisitetsekvivalenter i henhold til Verdens helseorganisasjon (WHO), ved bruk av WHO-TEF (toksisitetsekvivalensfaktor, 2005))1 | Fôrmidler av vegetabilsk opprinnelse, med unntak av: | 0,35 | 3 |
– vegetabilske oljer og biprodukter av disse | 0,5 | 3 | |
Fôrmidler av mineralsk opprinnelse | 0,35 | 3 | |
Fôrmidler av animalsk opprinnelse: | |||
– animalsk fett, herunder melkefett og fett i egg | 0,75 | 3 | |
– andre produkter fra landdyr, herunder melk og melkeprodukter samt egg og eggprodukter | 0,35 | 3 | |
– fiskeolje | 11,0 | 4 | |
– fisk, andre vanndyr samt produkter av disse, med unntak av fiskeolje og hydrolysater av fiskeprotein som inneholder mer enn 20 % fett3 | 2,0 | 4 | |
– hydrolysert fiskeprotein som inneholder mer enn 20 % fett | 5,0 | 4 | |
Tilsetningsstoffer som tilhører de funksjonelle gruppene bindemidler og antiklumpemidler | 0,5 | 3 | |
Tilsetningsstoffer i fôrvarer som tilhører den funksjonelle gruppen forbindelser av sporstoffer | 0,35 | 3 | |
Premikser | 0,35 | 3 | |
Fôrblandinger, | 0,5 | 3 | |
med unntak av: | |||
– fôrblandinger til kjæledyr og fisk | 2,5 | 4 | |
– fôrblandinger til pelsdyr | – |
Forbindelse | TEF-verdi | Forbindelse | TEF-verdi |
---|---|---|---|
Dibenzo-p-dioksiner (PCDD) og dibenzofuraner (PCDF) | «Dioksinlignende» PCB-er: Non-orto PCB-er + Mono-orto PCB-er | ||
2,3,7,8-TCDD | 1 | ||
1,2,3,7,8-PeCDD | 1 | Non-orto PCB-er | |
1,2,3,4,7,8-HxCDD | 0,1 | PCB 77 | 0,0001 |
1,2,3,6,7,8-HxCDD | 0,1 | PCB 81 | 0,0003 |
1,2,3,7,8,9-HxCDD | 0,1 | PCB 126 | 0,1 |
1,2,3,4,6,7,8-HpCDD | 0,01 | PCB 169 | 0,03 |
OCDD | 0,0003 | ||
Mono-orto PCB-er | |||
2,3,7,8-TCDF | 0,1 | PCB 105 | 0,00003 |
1,2,3,7,8-PeCDF | 0,03 | PCB 114 | 0,00003 |
2,3,4,7,8-PeCDF | 0,3 | PCB 118 | 0,00003 |
1,2,3,4,7,8-HxCDF | 0,1 | PCB 123 | 0,00003 |
1,2,3,6,7,8-HxCDF | 0,1 | PCB 156 | 0,00003 |
1,2,3,7,8,9-HxCDF | 0,1 | PCB 157 | 0,00003 |
2,3,4,6,7,8-HxCDF | 0,1 | PCB 167 | 0,00003 |
1,2,3,4,6,7,8-HpCDF | 0,01 | PCB 189 | 0,00003 |
1,2,3,4,7,8,9-HpCDF | 0,01 | ||
OCDF | 0,0003 |
Kilde: Lovdata.no