Registrering og godkjenning av virksomheter i fôrkjeden
Med få unntak skal alle virksomheter i fôrkjeden, fra primærproduksjon til virksomheter, omsettere, lagerhold og transportører, være registrert eller godkjent.
- Publisert
Innhold på denne siden
Kravet til registrering, eventuelt godkjenning, følger av forskrift om fôrhygiene, som gjennomfører forordning (EU)183/2005.
Noen fôraktiviteter krever også registrering eller godkjenning etter TSE-forskriften. Der stilles det også krav om kontroll og styring for å sikre sporbarhet, trygt fôr og helsemessig trygg mat.
Om en virksomhet skal registreres eller godkjennes, avhenger av virksomhetens aktivitet. Det er den driftsansvarlige for virksomheten som har ansvaret for registrering eller godkjenning, og for at virksomhetene etterlever relevant regelverk.
Registrering og søknad om godkjenning gjøres via skjemaet "Ny fôrvarevirksomhet" i Mattilsynets skjematjeneste.
Veiledning om produksjonsformer i skjemaet "Ny fôrvarevirksomhet"
Når du er registrert eller blir godkjent, får du tildelt et registrerings- eller godkjenningsnummer som består av den internasjonale ISO-koden for Norge (NO) og et flersifret nummer. Godkjente virksomheter vil i tillegg få tegnet α før NO. Virksomheten settes på en offentlig liste over registrerte og godkjente fôrvirksomheter på mattilsynet.no.
Det at alle ledd i fôrkjeden skal være registrert eller godkjent, gjør det mulig for Mattilsynet å gjennomføre offentlig kontroll. Det er bare tillatt å anskaffe og benytte fôrvarer fra virksomheter som er registrert eller godkjent, og listene kan brukes til å sjekke at de du handler med, er registrert eller godkjent.
Liste over godkjente produkter og virksomheter
Registrering og godkjenning av virksomheter i fôrindustrien
Reglene for registrering og godkjenning gjelder for virksomheter som blant annet produserer eller omsetter tilsetningsstoffer og premikser til fôr.
Du finner regler for godkjenning og registrering i forordning (EU) 183/2005 vedlegg IV.
Virksomheter som må ha godkjenning
Tilsetningsstoffer
Virksomheten skal være godkjent dersom dere produserer og eller omsetter
- teknologiske tilsetningsstoffer: antioksidanter som det er fastsatt et størsteinnhold for
- ernæringsmessige tilsetningsstoffer: alle typer
- sensoriske tilsetningsstoffer: fargestoffer i gruppen karotenoider og xantofyller
- avltekniske/zootekniske tilsetningsstoffer: alle typer
Premikser
Virksomheten skal være godkjent dersom dere produserer eller omsetter premikser som inneholder
- ernæringsmessige tilsetningsstoffer:
- A- og D-vitamin
- Sporstoffer: Kopper og selen
- avltekniske/zootekniske tilsetningsstoffer: andre avltekniske/zootekniske stoffer
- koksidiostatika og histomonostatika
Fôrblandinger
Virksomheten skal være godkjent dersom dere produserer fôrblandinger som inneholder
- avltekniske/zootekniske tilsetningsstoffer: andre avltekniske/zootekniske tilsetningsstoffer
- koksidiostatika og histomonostatika
Annen produksjon
Virksomheten skal også være godkjent dersom dere
- bearbeider vegetabilsk olje
- produserer fettsyrer
- produserer biodiesel
- blander fett
Dette fremgår av forordning (EU)183/2005 vedlegg II, pkt. 10 om "Anlegg og utstyr".
Virksomheter som skal registreres
Virksomheter som ikke omfattes av plikten til godkjenning skal være registrert.
Dette gjelder
- produsenter og omsettere av fôrvarer som ikke er godkjenningspliktig
- frittstående lager
- transportører av fôrmidler (råvarer), tilsetningsstoffer, premikser og bruksferdige fôrblandinger
Detaljhandel av fôrvarer til selskapsdyr/kjæledyr er unntatt fra registreringsplikten.
Krav til godkjente eller registrerte virksomheter
Uansett om virksomheten er registrert eller godkjent, er det de samme kravene og pliktene som gjelder.
Virksomheten må oppfylle relevante krav om grunnforutsetninger som gjelder anlegg og utstyr, personale, produksjon, kvalitetskontroll, lagring, transport, registrering/journaler, reklamasjon og tilbakekalling av produkter (forordning (EU) 183/2005, vedlegg 2).
Videre stilles det systemkrav til virksomheten om å styre og kontrollere aktivitetene i tråd med en gjennomført fareanalyse basert på HACCP-prinsippene (forordning (EU)183/2005, art. 6 og 7).
Europeisk fôrindustri har utarbeidet retningslinjer som kan brukes som et hjelpemiddel for å oppfylle kravene. Disse finner du på EU sin hjemmeside.
Europakommisjonen har laget et nyttig veiledningsdokument om registrering og godkjenning: Guidance document on the implementation of certain provisions of Regulation (EC) No 183/2005 laying down requirements for feed hygiene(europa.eu)
Det at alle ledd i fôrkjeden skal være registrert eller godkjent, gjør det mulig for Mattilsynet å gjennomføre offentlig kontroll. Det er bare tillatt å anskaffe og benytte fôrvarer fra virksomheter som er registrert eller godkjent.
Mattilsynets saksbehandling og tilsyn
Mattilsynet vil kunne følge opp registreringen med kontroll for å verifisere at kravene er oppfylt.
Du som søker godkjenning, skal også erklære at dere tilfredsstiller relevante krav i forordningens vedlegg 2 og styrer og kontrollerer i tråd med gjennomført HACCP-analyse. Dere kan imidlertid ikke igangsette aktiviteter som krever godkjenning før Mattilsynet har kontrollert at virksomheten oppfyller kravene.
På visse vilkår kan Mattilsynet gi betinget godkjenning (artikkel 13). Innen 3 måneder skal Mattilsynet ha gjennomgått dokumentasjonen som grunnlag for en eventuell permanent godkjenning. Denne tidsfristen kan forlenges til maks 6 måneder,
Regelverk
Forordning (EU) 183/2005
Konsolidert forordning (EF) nr. 183/2005
EUROPAPARLAMENTS- OG RÅDSFORORDNING (EF) nr. 183/2005
av 12. januar 2005
om fastsettelse av krav til fôrvarehygiene
-
1. Husdyrproduksjon spiller en svært viktig rolle i Fellesskapets landbrukssektor. Tilfredsstillende resultater av denne aktiviteten avhenger i betydelig grad av at det benyttes trygge fôrvarer av god kvalitet. -
2. Det å oppnå et høyt vernenivå for menneskers og dyrs helse er et av de grunnleggende målene i næringsmiddelregelverket, som fastsatt i Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet.3 I nevnte forordning fastsettes det også andre felles prinsipper og definisjoner for nasjonal lovgivning og Fellesskapets regelverk for næringsmidler, herunder målet om å oppnå fritt varebytte for fôrvarer innenfor Fellesskapet. -
3. I rådsdirektiv 95/69/EF4 ble det fastsatt vilkår og regler for visse virksomheter og mellommenn på fôrvareområdet for å gjøre det mulig for dem å utøve sin virksomhet. Erfaringen har vist at disse vilkårene og reglene utgjør et solid grunnlag for å garantere fôrtryggheten. I nevnte direktiv ble det også fastsatt vilkår for godkjenning av virksomheter som produserer visse stoffer som er oppført i rådsdirektiv 82/471/EØF av 30. juni 1982 om visse produkter som brukes i fôrvarer.5 -
4. Ved kommisjonsdirektiv 98/51/EF av 9. juli 1998 om fastsettelse av visse gjennomføringsbestemmelser til rådsdirektiv 95/69/EF om fastsettelse av vilkår og regler for godkjenning og registrering av visse virksomheter og mellommenn på fôrvareområdet.6 ble det innført visse tiltak som omfatter regler for import fra tredjestater. -
5. Erfaringen har også vist at det er nødvendig å garantere at alle fôrforetak, herunder akvakultur, drives i samsvar med harmoniserte trygghetskrav, og at det er nødvendig å gjennomføre en generell gjennomgåelse for å ta hensyn til behovet for å sikre et høyere vernenivå for menneskers og dyrs helse og for miljøet. -
6. Hovedmålet med de nye hygienereglene som er fastsatt i denne forordning, er å sikre et høyt nivå av forbrukervern med hensyn til næringsmiddeltrygghet og fôrtrygghet, idet det tas særlig hensyn til følgende prinsipper: -
a. Hovedansvaret for fôrtrygghet ligger hos driftsansvarlige for fôrforetak. -
b. Behovet for å garantere fôrtrygghet i hele næringsmiddelkjeden, fra og med primærproduksjonen og til og med fôring av dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon. -
c. Allmenn gjennomføring av framgangsmåter basert på fareanalyse og kritiske styringspunkter (HACCP) bør sammen med anvendelse av god hygienepraksis øke ansvaret til driftsansvarlige for fôrforetak. -
d. Retningslinjer for god praksis er et verdifullt virkemiddel for at driftsansvarlige for fôrforetak skal kunne overholde regler for fôrhygiene og anvende HACCP-prinsippene i alle ledd i næringsmiddelkjeden. -
e. Det er nødvendig å fastsette mikrobiologiske kriterier basert på vitenskapelige risikokriterier. -
f. Det er nødvendig å sikre at importerte fôrvarer oppfyller minst samme standard som fôrvarer produsert i Fellesskapet.
-
-
7. For å sikre at registrerings- og godkjenningssystemet gjennomføres i sin helhet for alle driftsansvarlige for fôrforetak, og dermed kunne garantere full sporbarhet, er det nødvendig å sikre at de anskaffer og bruker bare fôrvarer fra virksomheter som er registrert og/eller godkjent i samsvar med denne forordning. -
8. Det er behov for en integrert strategi for å garantere fôrtrygghet fra og med primærproduksjonen av fôrvarer og til og med omsetning eller eksport. Primærproduksjon av fôrvarer omfatter produkter som bare gjennomgår enkel fysisk behandling, som rengjøring, emballering, lagring, naturlig tørking eller ensilering. -
9. I samsvar med forholdsmessighetsprinsippet og nærhetsprinsippet bør ikke fellesskapsreglene få anvendelse på visse tilfeller av privat produksjon av fôrvarer i husholdninger og fôring av visse dyr, og heller ikke på direkte levering av små mengder fôrvarer fra primærproduksjonen på lokalt plan eller på detaljhandel med fôrvarer til kjæledyr. -
10. De farene knyttet til fôrvarer som finnes på primærproduksjonsnivå, bør identifiseres og styres tilstrekkelig for å sikre at målene i denne forordning oppnås. De grunnleggende prinsippene i denne forordning bør derfor gjelde for driftsenheter som produserer fôrvarer bare for å dekke behovet i sin egen produksjon, og for driftsenheter som omsetter fôrvarer. Det bør tas hensyn til at risikoen er lavere dersom fôret produseres og brukes til fôring av dyr som utelukkende er beregnet på privat konsum, eller dyr som ikke er bestemt til næringsmiddelproduksjon. Handel med små mengder fôrvarer på lokalt plan og detaljhandel med fôrvarer til kjæledyr skal behandles særskilt innenfor rammen av denne forordning. -
11. Anvendelse av HACCP-prinsippene i primærproduksjonen av fôrvarer er et mål for Fellesskapets regelverk for hygiene på mellomlang sikt. Retningslinjer for god praksis bør imidlertid allerede nå legge til rette for bruk av hensiktsmessige hygienekrav. -
12. Fôrtrygghet er et resultat av flere faktorer. Lovgivningen bør fastsette minstekrav for hygiene. Offentlig kontroll bør være innført for å kontrollere at driftsansvarlige for fôrforetak overholder kravene. Dessuten bør driftsansvarlige for fôrforetak treffe tiltak eller gjennomføre framgangsmåter for å oppnå et høyt nivå av fôrtrygghet. -
13. HACCP-prinsippene kan hjelpe driftsansvarlige for fôrforetak til å oppnå et høyere nivå av fôrtrygghet. HACCP-prinsippene bør ikke betraktes som en selvreguleringsmekanisme og erstatter ikke offentlig kontroll. -
14. Gjennomføring av HACCP-prinsippene forutsetter at de ansatte i fôrforetak samarbeider og engasjerer seg fullt ut. -
15. HACCP-prinsippene i fôrproduksjonen bør ta hensyn til prinsippene som er fastsatt i Codex Alimentarius, men bør være så fleksible at de kan anvendes i alle situasjoner. I visse fôrforetak er det ikke mulig å identifisere kritiske styringspunkter, og god praksis kan i enkelte tilfeller erstatte overvåkningen av kritiske styringspunkter. På samme måte innebærer ikke kravet om å fastsette «kritiske grenser», som angitt i Codex Alimentarius, at det nødvendigvis skal fastsettes en tallfestet grense i hvert enkelt tilfelle. Kravet om å oppbevare dokumenter som er angitt i samme kodeks, må være fleksibelt for at ikke svært små foretak skal bli pålagt unødige byrder. Det bør sikres at aktiviteter som utøves av et fôrforetak på primærproduksjonsnivå, herunder tilknyttede aktiviteter, og blanding av fôrvarer med tilskuddsfôr utelukkende for å dekke behovene i egen driftsenhet, ikke er pålagt å følge HACCP-prinsippene. -
16. Det er også behov for fleksibilitet for å ta hensyn til behovene til fôrforetak som ligger i områder med særlige geografiske begrensninger, og i forbindelse med kravene til struktur. Fleksibiliteten bør imidlertid ikke sette målene for fôrvarehygiene i fare. Det bør være mulighet til ved behov å kunne undersøke situasjonen i Den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen. -
17. Det er hensiktsmessig med et system der vedkommende myndighet i medlemsstaten registrerer og godkjenner alle fôrforetak for å sikre sporbarheten fra produsenten til sluttbrukeren og for å lette gjennomføringen av effektiv offentlig kontroll. De eksisterende systemene for innsamling av data om fôrforetak kan brukes av vedkommende myndigheter i medlemsstatene ved innføring og gjennomføring av systemet fastsatt i denne forordning. -
18. Det er hensiktsmessig å opprettholde et system for godkjenning av fôrforetak for aktiviteter som kan medføre en høyere risiko ved produksjonen av fôrvarer. Det bør fastsettes bestemmelser om framgangsmåter for å utvide det gjeldende virkeområdet for godkjenningssystemet omhandlet i direktiv 95/69/EF. -
19. For å bli godkjent eller registrert skal fôrforetak oppfylle flere vilkår som er relevante for deres aktiviteter, og som gjelder anlegg, utstyr, personale, produksjon, kvalitetskontroll, lagring og dokumentasjon, for å sikre både fôrtryggheten og produktenes sporbarhet. Det bør fastsettes bestemmelser om at disse vilkårene skal være variable, for å sikre at de egner seg for de ulike typene fôrforetak. Medlemsstatene bør få tillatelse til å gi betinget godkjenning av virksomheter dersom det ved besøk på stedet framgår at virksomheten oppfyller alle krav til infrastruktur og utstyr. Det er imidlertid også behov for å fastsette en øvre grense for varigheten av en slik betinget godkjenning. -
20. Det bør fastsettes bestemmelser om å oppheve midlertidig, endre eller tilbakekalle registreringen eller godkjenningen når en virksomhets aktiviteter endres eller opphører, eller dersom de ikke lenger oppfyller vilkårene som gjelder for aktiviteten. -
21. Sporbarheten av fôrvarer og fôrvareingredienser i næringsmiddelkjeden er et vesentlig element for å garantere fôrtrygghet. Forordning (EF) nr. 178/2002 inneholder regler for å sikre at fôrvarer og fôrvareingredienser skal kunne spores og fastsetter en framgangsmåte for å vedta gjennomføringsregler som gjelder for særlige sektorer. -
22. En rekke kriser på fôrvareområdet har vist at svikt i ett av leddene i fôrkjeden kan få betydelige økonomiske følger. Fôrproduksjonens egenart og fôrdistribusjonens kompleksitet innebærer at det er vanskelig å trekke tilbake fôrvarer fra markedet. Kostnadene ved å rette opp økonomisk skade i fôr- og næringsmiddelkjeden dekkes ofte av offentlige midler. Slike økonomiske følger kan avhjelpes bedre og til en lav kostnad for samfunnet dersom den driftsansvarlige for de aktivitetene som forårsaker økonomisk skade i fôrvaresektoren, holdes økonomisk ansvarlig. Imidlertid er opprettelse av et generelt obligatorisk system for økonomisk erstatningsansvar og finansielle garantier, for eksempel gjennom en forsikring, som skal gjelde for alle driftsansvarlige for fôrforetak, kanskje ikke praktisk gjennomførbart eller hensiktsmessig. Kommisjonen bør derfor vurdere dette spørsmålet mer inngående og ta i betraktning bestemmelsene i eksisterende regelverk med hensyn til erstatningsansvar på andre områder og eksisterende systemer og framgangsmåter i medlemsstatene. For å oppnå dette bør Kommisjonen framlegge en rapport, eventuelt sammen med forslag til regelverk. -
23. Fôrvarer som importeres til Fellesskapet, skal oppfylle de allmenne kravene i forordning (EF) nr. 178/2002 og importvilkårene i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 882/2004 av 29. april 2004 om offentlig kontroll for å sikre at fôrvare- og næringsmiddelregelverket samt bestemmelsene om dyrs helse og velferd overholdes.7 For å unngå forstyrrelser i handelen er det hensiktsmessig at importen fortsatt godkjennes i samsvar med vilkårene fastsatt i direktiv 98/51/EF i påvente av at gjennomføringstiltakene avsluttes. -
24. Fellesskapsprodukter som eksporteres til tredjestater, skal oppfylle de allmenne kravene i forordning (EF) nr. 178/2002. -
25. Det er hensiktsmessig å utvide virkeområdet for hurtigvarslingssystemet for næringsmidler og fôrvarer fastsatt ved forordning (EF) nr. 178/2002 slik at det også omfatter risiko for dyrs helse eller for miljøet som stammer fra fôrvarer som brukes til dyr som ikke er bestemt til næringsmiddelproduksjon. -
26. Fellesskapets regelverk for fôrvarehygiene bør baseres på vitenskapelige råd. Derfor bør Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet rådspørres når det er nødvendig. -
27. For å ta hensyn til den tekniske og vitenskapelige utvikling bør Kommisjonen og medlemsstatene ha et nært og effektivt samarbeid i Den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen. -
28. I denne forordning tas det hensyn til de internasjonale forpliktelsene som er fastsatt i WTO-avtalen om veterinære og plantesanitære tiltak og de internasjonale standardene for næringsmiddeltrygghet fastsatt i Codex Alimentarius. -
29. Medlemsstatene bør fastsette en sanksjonsordning for overtredelse av bestemmelsene i denne forordning, og sikre at de anvendes. Disse sanksjonene skal være effektive, stå i forhold til overtredelsen og ha en avskrekkende virkning. -
30. De tiltak som er nødvendige for gjennomføringen av denne forordning, bør vedtas i samsvar med rådsbeslutning 1999/468/EF av 28. juni 1999 om fastsettelse av nærmere regler for utøvelsen av den gjennomføringsmyndighet som er tillagt Kommisjonen.8 -
31. Det er hensiktsmessig å utsette datoen da denne forordningen skal tre i kraft, slik at de berørte næringer får tid til å tilpasse seg. -
32. Direktiv 95/69/EF og 98/51/EF bør derfor oppheves –
Kapittel I
Formål, virkeområde og definisjoner
Artikkel 1
Formål
-
a. alminnelige regler for fôrvarehygiene, -
b. vilkår og regler som garanterer fôrets sporbarhet, -
c. vilkår og regler for registrering og godkjenning av virksomheter.
Artikkel 2
Virkeområde
-
a. aktivitetene til de driftsansvarlige for fôrforetak i alle ledd, fra primærproduksjonen og til og med omsetning av fôrvarer, -
b. fôringen av dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon, -
c. import og eksport av fôrvarer fra og til tredjestater.
-
a. privat produksjon av fôrvarer i husholdninger til: -
i. dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon beregnet på konsum i private husholdninger,
og -
ii. dyr som ikke er bestemt til næringsmiddelproduksjon,
-
-
b. fôring av dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon beregnet på konsum i private husholdninger eller aktivitetene nevnt i artikkel 1 nr. 2 bokstav c) i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 852/2004 av 29. april 2004 om næringsmiddelhygiene,1 -
c. fôring av dyr som ikke er bestemt til næringsmiddelproduksjon, -
d. produsentens direkte levering av små mengder fôrvarer fra primærproduksjonen på lokalt plan til lokale driftsenheter, for bruk på disse driftsenhetene, -
e. detaljhandel med fôrvarer til kjæledyr.
Artikkel 3
Definisjoner
-
a. «fôrvarehygiene»: de tiltakene og vilkårene som er nødvendige for å bekjempe farer og sikre at en fôrvare egner seg til fôring av dyr med hensyn til dens bruksområde, -
b. «driftsansvarlig for et fôrforetak»: den fysiske eller juridiske personen som har ansvar for at kravene i denne forordning overholdes i det fôrforetaket vedkommende driver, -
c. «tilsetningsstoffer i fôrvarer»: stoffer eller mikroorganismer som er godkjent i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1831/2003 av 22. september 2003 om tilsetningsstoffer i fôrvarer,2 -
d. «virksomhet»: enhver enhet i et fôrforetak, -
e. «vedkommende myndighet»: den myndighet i en medlemsstat eller tredjestat som er utpekt til å utføre offentlige kontroller, -
f. «primærproduksjon av fôrvarer»: produksjon av landbruksprodukter, herunder særlig dyrking, innhøsting, melking, oppdrett av dyr (før slakting) og fiske, som utelukkende frambringer produkter som ikke gjennomgår noen annen behandling etter innhøstingen, innsamlingen eller fangsten, bortsett fra enkel fysisk behandling.
Kapittel II
Forpliktelser
Artikkel 4
Alminnelige forpliktelser
Artikkel 5
Særlige krav
-
a. transport, lagring og håndtering av råvarer på produksjonsstedet, -
b. transport for å levere råvarer fra produksjonsstedet til en virksomhet, -
c. blanding av fôrvarer utelukkende for behovene i egen driftsenhet uten bruk av tilsetningsstoffer eller premikser av tilsetningsstoffer, med unntak av ensileringsmidler,
skal driftsansvarlige for fôrforetak overholde bestemmelsene i vedlegg I når det er relevant for disse aktivitetene.
-
a. oppfylle særlige mikrobiologiske kriterier, -
b. treffe tiltak eller innføre framgangsmåter som er nødvendige for å nå bestemte mål.
Artikkel 6
System for fareanalyse og kritiske styringspunkter (HACCP)
-
a. identifisere alle farer som må forebygges, fjernes eller reduseres til et akseptabelt nivå, -
b. identifisere de kritiske styringspunktene på det trinnet eller de trinnene der styring er viktig for å forebygge eller fjerne en fare eller redusere den til et akseptabelt nivå, -
c. fastsette kritiske grenser for kritiske styringspunkter som skiller det som kan aksepteres, fra det som ikke kan aksepteres, for å forebygge, fjerne eller redusere identifiserte farer, -
d. fastsette og gjennomføre effektive framgangsmåter for overvåkning av kritiske styringspunkter, -
e. fastsette korrigerende tiltak når overvåkningen viser at et kritisk styringspunkt ikke er under kontroll, -
f. fastsette framgangsmåter for å verifisere at tiltakene som er skissert i bokstav a)–e), er fullstendige og fungerer effektivt. Verifisering skal utføres regelmessig, -
g. utstede dokumenter og føre journaler som er tilpasset fôrforetakets art og størrelse, for å vise at tiltakene som er skissert i bokstav a)–f), anvendes effektivt.
Artikkel 7
Dokumentasjon om HACCP-systemet
-
a. framlegge for vedkommende myndighet bevis for at de overholder artikkel 6, på den måten vedkommende myndighet krever, -
b. sikre at alle dokumenter som beskriver framgangsmåtene som er utarbeidet i samsvar med denne artikkel, er ajourført til enhver tid.
Artikkel 8
Finansielle garantier
Artikkel 9
Offentlig kontroll, underretning og registrering
-
a. med henblikk på registrering, underrette den relevante vedkommende myndighet, på den måten vedkommende myndighet krever, om alle virksomheter som de har ansvar for, og som utfører noen av leddene i produksjonen, bearbeidingen, lagringen, transporten eller distribusjonen av fôrvarer, -
b. gi vedkommende myndighet ajourførte opplysninger om alle virksomheter som de har ansvar for, som nevnt i bokstav a), særlig ved å underrette vedkommende myndighet om enhver vesentlig endring i aktivitetene og enhver nedleggelse av en eksisterende virksomhet.
Artikkel 10
Godkjenning av fôrforetakets virksomheter
-
1. slike virksomheter utfører én av følgende aktiviteter: -
a. produksjon og/eller omsetning av tilsetningsstoffer i fôrvarer som omfattes av forordning (EF) nr. 1831/2003, eller produkter som omfattes av direktiv 82/471/EØF, og som er nevnt i kapittel 1 i vedlegg IV til denne forordning, -
b. produksjon og/eller omsetning av premikser som er tilberedt med de tilsetningsstoffene i fôrvarer som er nevnt i kapittel 2 i vedlegg IV til denne forordning, -
c. produksjon for omsetning eller produksjon utelukkende for behovene i egen driftsenhet av fôrblandinger med tilsetningsstoffer eller premikser som inneholder tilsetningsstoffer, og som er nevnt i kapittel 3 i vedlegg IV til denne forordning,
-
-
2. godkjenning kreves i henhold til nasjonal lovgivning i den medlemsstaten der virksomheten ligger,
eller -
3. godkjenning kreves i henhold til en forordning som er vedtatt etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 31 nr. 2.
Artikkel 11
Krav
-
a. registrert som fastsatt i artikkel 9,
eller -
b. godkjent når det kreves i samsvar med artikkel 10.
Artikkel 12
Opplysninger om nasjonale regler for godkjenning
Artikkel 13
Godkjenning av virksomheter
Artikkel 14
Midlertidig oppheving av registrering eller godkjenning
Artikkel 15
Tilbakekalling av registrering eller godkjenning
-
a. virksomheten innstiller én eller flere av sine aktiviteter, -
b. det er påvist at virksomheten ikke har oppfylt vilkårene som gjelder for dens aktiviteter, i et tidsrom på ett år, -
c. den finner alvorlige mangler eller må stanse produksjonen på en virksomhet gjentatte ganger, og den driftsansvarlige for fôrforetaket fortsatt ikke kan gi tilstrekkelige garantier for den framtidige produksjonen.
Artikkel 16
Endringer av registreringen eller godkjenningen av en virksomhet
Artikkel 17
Unntak fra kravet om besøk på stedet
Artikkel 18
Overgangstiltak
Artikkel 19
Liste over registrerte og godkjente virksomheter
Kapittel III
Retningslinjer for god praksis
Artikkel 20
Utarbeiding, formidling og bruk av retningslinjer
Artikkel 21
Nasjonale retningslinjer
-
a. i samråd med representanter for de partene hvis interesser blir vesentlig berørt, som vedkommende myndigheter og brukergrupper, -
b. med hensyn til relevante regler i Codex Alimentarius
og -
c. når de gjelder primærproduksjon av fôrvarer, idet det tas hensyn til anbefalingene som er angitt i vedlegg I.
-
a. de er utarbeidet i samsvar med nr. 1, -
b. deres innhold er praktisk gjennomførbart i de sektorene de gjelder for,
og -
c. de som retningslinjer er egnet til å sikre at artikkel 4, 5 og 6 overholdes i de sektorene og/eller for de fôrvarene de gjelder for.
Artikkel 22
Fellesskapsretningslinjer
-
a. av eller i samråd med aktuelle representanter for de europeiske fõrvaresektorene eller andre berørte parter, for eksempel forbrukergrupper, -
b. i samarbeid med de partene hvis interesser blir vesentlig berørt, herunder vedkommende myndigheter.
-
a. relevante regler i Codex Alimentarius
og -
b. når retningslinjene gjelder primærproduksjon av fôrvarer, idet det tas hensyn til anbefalingene som er angitt i vedlegg I.
-
a. de er utarbeidet i samsvar med nr. 2 og 3, -
b. deres innhold er praktisk gjennomførbart i de sektorene de gjelder for, i hele Fellesskapet,
og -
c. de som retningslinjer er egnet til å sikre at artikkel 4, 5 og 6 overholdes i de sektorene og/eller for de fôrvarene de gjelder for.
Kapittel IV
Import og eksport
Artikkel 23
Import
-
a. avsendertredjestaten er oppført på en liste som er utarbeidet i samsvar med artikkel 48 i forordning (EF) nr. 882/2004, over tredjestater som det er tillatt å importere fôrvarer fra, -
b. avsendervirksomheten er oppført på en liste som er utarbeidet og ajourført av tredjestaten i samsvar med artikkel 48 i forordning (EF) nr. 882/2004, over virksomheter som det er tillatt å importere fôrvarer fra, -
c. fôrvarene er produsert av avsendervirksomheten eller av en annen virksomhet som er oppført på listen nevnt i bokstav b) eller i Fellesskapet,
og -
d. fôrvarene oppfyller: -
i. kravene i denne forordning og i andre deler av Fellesskapets regelverk der det er fastsatt regler for fôrvarer,
eller -
ii. de vilkår som Fellesskapet anerkjenner å være minst likeverdige,
eller -
iii. dersom det foreligger en særlig avtale mellom Fellesskapet og eksportstaten, de kravene som den inneholder.
-
Artikkel 24
Midlertidige tiltak
Artikkel 25
Eksport
Kapittel V
Sluttbestemmelser
Artikkel 26
Gjennomføringstiltak
Artikkel 27
Endringer i vedlegg I, II, og III
-
a. utviklingen av regler for god praksis, -
b. erfaringene fra gjennomføringen av HACCP-baserte systemer i henhold til artikkel 6, -
c. den teknologiske utviklingen, -
d. vitenskapelige råd, særlig nye risikovurderinger, -
e. fastsettelse av mål for fôrtrygghet,
og -
f. utarbeiding av krav knyttet til særlige aktiviteter.
Artikkel 28
Unntak fra vedlegg I, II, og III
Artikkel 29
Hurtigvarslingssystem
Artikkel 30
Sanksjoner
Artikkel 31
Komitéframgangsmåte
Artikkel 32
Samråd med Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet
Artikkel 33
Oppheving
Artikkel 34
Ikrafttredelse
For Europaparlamentet | For Rådet |
J.P. BORRELL FONTELLES | N. SCHMIT |
President | Formann |
Vedlegg I
Primærproduksjon
DEL A
Krav til fôrforetak som driver primærproduksjon av fôrvarer som nevnt i artikkel 5 nr. 1
-
1. Driftsansvarlige for fôrforetak skal sikre at aktivitetene styres og utføres på en slik måte at det forebygger, fjerner eller i størst mulig grad reduserer farer som kan sette fôrtryggheten i fare. -
2. Driftsansvarlige for fôrforetak skal så langt det er mulig, sikre at råvarer som de har ansvar for, produseres, bearbeides, rengjøres, pakkes, lagres og transporteres på en slik måte at de beskyttes mot forurensing og bedervelse. -
3. Driftsansvarlige for fôrforetak skal oppfylle forpliktelsene nevnt i nr. 1 og 2, ved å overholde relevante bestemmelser i Fellesskapets regelverk og nasjonal lovgivning som gjelder kontroll av farer, herunder: -
i. tiltak for å kontrollere farlig forurensing som kommer fra luft, jord, vann, gjødsel, plantevernmidler, biocider, veterinærpreparater samt håndtering og disponering av avfall,
og -
ii. tiltak som gjelder plantehelse, dyrehelse og miljø, og som kan påvirke fôrtryggheten, herunder programmer for overvåkning og kontroll av zoonoser og zoonotiske smittestoffer.
-
-
4. Driftsansvarlige for fôrforetak skal særlig treffe egnede tiltak for, alt etter forholdene, å: -
a. holde anlegg, utstyr, beholdere, kasser og kjøretøyer rene og, når det er nødvendig, desinfisere dem på en hensiktsmessig måte etter rengjøring, -
b. når det er nødvendig, sikre at fôrvarer er rene, og at de produseres, transporteres og lagres under hygieniske forhold, -
c. bruke rent vann når det er nødvendig for å hindre farlig forurensing, -
d. så langt det er mulig, hindre at dyr og skadedyr forårsaker farlig forurensing, -
e. lagre og håndtere avfall og farlige stoffer slik at farlig forurensing unngås, -
f. sikre at emballeringsmaterialer ikke er en kilde til farlig forurensing av fôrvarer, -
g. ta hensyn til resultatene av alle relevante analyser som utføres på prøver som er tatt fra råvarer, eller andre prøver som har betydning for menneskers helse.
-
-
1. Driftsansvarlige for fôrforetak skal på en hensiktsmessig måte og i et hensiktsmessig tidsrom som er tilpasset fôrforetakets art og størrelse, føre journaler over tiltak som er truffet for å kontrollere farer. Driftsansvarlige for fôrforetak skal gjøre relevante opplysninger i disse journalene tilgjengelig for vedkommende myndighet. -
2. Driftsansvarlige for fôrforetak skal særlig føre journaler over: -
a. all bruk av plantevernmidler og biocider, -
b. bruk av genmodifiserte frø, -
c. all forekomst av skadedyr eller sykdommer som kan påvirke tryggheten til råvarer, -
d. resultatene av alle analyser som utføres på prøver som er tatt fra råvarer, eller andre prøver som er tatt for diagnostiske formål, og som har betydning for fôrtrygghet, -
e. opprinnelsen til og mengden av alle mottak av fôrvarer og bestemmelsesstedet for og mengden av alle utleveringer av fôrvarer.
-
-
3. Andre personer, som veterinærer, agronomer og landbruksteknikere, kan bistå driftsansvarlige for fôrforetak med å føre journaler som er relevante for aktivitetene som utøves på driftsenheten.
DEL B
Anbefalinger for retningslinjer for god praksis
-
1. Når de nasjonale retningslinjene og fellesskapsretningslinjene nevnt i kapittel III i denne forordning utarbeides, skal de inneholde veiledning om god praksis ved kontroll av farer i primærproduksjonen av fôrvarer. -
2. Retningslinjer for god praksis skal omfatte hensiktsmessige opplysninger om farer som kan oppstå i primærproduksjonen, og tiltak for å kontrollere farer, herunder relevante tiltak som er angitt i Fellesskapets regelverk og nasjonal lovgivning eller nasjonale programmer og felleskapsprogrammer, som: -
a. kontroll av forurensing som mykotoksiner, tungmetaller og radioaktivt materiale, -
b. bruk av vann, organisk avfall og gjødsel, -
c. korrekt og hensiktsmessig bruk av plantevernmidler og biocider og deres sporbarhet, -
d. korrekt og hensiktsmessig bruk av veterinærpreparater og tilsetningsstoffer i fôrvarer og deres sporbarhet, -
e. tilberedning, lagring og sporing av fôrmidler, -
f. riktig disponering av døde dyr, avfall og strø, -
g. beskyttelsestiltak for å hindre at det innføres smittsomme sykdommer som kan overføres til dyr gjennom fôrvarer, og enhver plikt til å underrette vedkommende myndighet, -
h. framgangsmåter, praksis og metoder for å sikre at fôrvarer produseres, bearbeides, pakkes, lagres og transporteres under hensiktsmessige hygieniske forhold, herunder effektiv rengjøring og skadedyrbekjempelse, -
i. nærmere opplysninger knyttet til registrering.
-
Vedlegg II
Krav til fôrforetak som ikke driver primærproduksjon av fôrvarer som nevnt i artikkel 5 nr. 1
-
a. «parti» en identifiserbar mengde fôr som er fastslått felles egenskaper, som opprinnelse, sort, type emballasje, emballeringsbedrift, avsender eller merking, og når det gjelder en produksjonsprosess, en produksjonsenhet fra et og samme anlegg som benytter ensartede produksjonsparametrer, eller en rekke slike enheter, når de er framstilt fortløpende og oppbevares sammen,
► M2 -
b. «produkter framstilt av oljer og fett» produkter direkte eller indirekte framstilt av rå eller gjenvunnet olje og fett ved fettbearbeiding, biodieselbearbeiding, destillasjon eller kjemisk eller fysisk raffinering, unntatt -
- raffinert olje, -
- produkter framstilt av raffinert olje og -
- tilsetningsstoffer i fôrvarer.
-
-
c. «fettblanding» framstilling av fôrblandinger eller, dersom alle bestanddeler tilhører samme post i del C i vedlegget til kommisjonsforordning (EU) nr. 68/2013(*) og stammer fra samme plante- eller dyreart, av fôrmidler ved å blande råoljer, raffinerte oljer, animalsk fett, oljer gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, eller produkter framstilt av disse, for å produsere en blandet olje eller et blandet fett, med unntak av -
- utelukkende lagring av partier som følger etter hverandre, og -
- utelukkende blanding av raffinerte oljer.
-
-
d. «raffinert olje eller fett» olje eller fett som har gjennomgått raffineringsprosessen omhandlet i nr. 53 i ordlisten over behandlingsmetoder i del B i vedlegget til forordning (EU) nr. 68/2013.
◄ M2
◄ M1
-
1. Anlegg, utstyr, beholdere, kasser og kjøretøyer til foredling og lagring av fôrvarer og deres umiddelbare omgivelser skal holdes rene, og det skal gjennomføres effektive programmer for skadedyrbekjempelse. -
2. Planløsningen, utformingen, oppføringen og størrelsen på anleggene og utstyret skal være slik at: -
a. de kan rengjøres og/eller desinfiseres på en egnet måte, -
b. risikoen for feil reduseres mest mulig, og forurensing, kryssforurensing og alle skadevirkninger generelt for produktenes trygghet og kvalitet unngås. Maskiner som kommer i kontakt med fôrvarer, skal tørkes etter våtrengjøring.
-
-
3. Anlegg og utstyr som skal brukes til blanding og/eller i framstillingsprosesser, skal gjennomgå hensiktsmessige og regelmessige kontroller i samsvar med skriftlige framgangsmåter som produsenten av produktene har fastsatt på forhånd. -
a. Alle vekter og måleinnretninger som brukes ved framstillingen av fôrvarer, skal være egnet for de vekt- eller volummengdene som skal måles, og deres nøyaktighet skal kontrolleres regelmessig. -
b. Alle blandeinnretninger som brukes ved framstillingen av fôrvarer, skal være egnet for de vekt- eller volummengdene som skal blandes, og de skal kunne brukes ved framstilling av egnede homogene blandinger og oppløsninger. De driftsansvarlige skal godtgjøre at blandeinnretningene er effektive med hensyn til homogenitet.
-
-
4. Anleggene skal ha tilstrekkelig naturlig og/eller kunstig belysning. -
5. Avløpssystemene skal være egnet til det tilsiktede formålet. De skal være utformet og konstruert slik at risikoen for forurensing av fôrvarer unngås. -
6. Vann som brukes ved framstillingen av fôrvarer, skal være av en kvalitet som gjør det egnet for dyr, og vannledningene skal være av inert materiale. -
7. Kloakk, spillvann og regnvann skal ledes bort på en måte som sikrer at utstyret og fôrets trygghet og kvalitet ikke påvirkes. Bedervelse og støv bør unngås for å forebygge angrep av skadedyr. -
8. Vinduer og andre åpninger skal, når det er nødvendig, være sikret mot skadedyr. Dører skal kunne lukkes tett og være sikret mot skadedyr når de er lukket. -
9. Når det er nødvendig, skal himlinger og installasjoner festet i taket være utformet og konstruert slik at det hindrer ansamling av skitt og begrenser dannelse av kondens, uønsket mugg og avgivelse av partikler som kan påvirke fôrets trygghet og kvalitet.
► M1 -
10. Anlegg som utfører én eller flere av følgende aktivitet for å markedsføre produkter beregnet til bruk i fôrvarer må godkjennes i samsvar med artikkel 10 nr. 3: -
a. bearbeiding av vegetabilsk råolje, unntatt dem som omfattes av forordning (EF) nr. 852/2004, -
b. fettbearbeidende framstilling av fettsyrer, -
c. framstilling av biodiesel, -
d. fettblanding.
-
-
1. Det skal utpekes en kvalifisert person som er ansvarlig for produksjonen. -
2. Driftsansvarlige for fôrforetak skal sikre at de forskjellige produksjonstrinnene utføres etter skriftlige framgangsmåter og instruksjoner som er fastsatt på forhånd og som tar sikte på å definere, styre og beherske de kritiske punktene i framstillingsprosessen. -
3. Det skal treffes tekniske eller organisatoriske tiltak, alt etter forholdene, for å unngå eller begrense kryssforurensing og feil. Det skal finnes tilstrekkelige og hensiktsmessige midler til å foreta kontroll under framstillingen. -
4. Forekomst av forbudt fôr, uønskede stoffer og andre forurensende stoffer som har betydning for menneskers eller dyrs helse skal overvåkes, og det skal innføres egnede kontrollstrategier for å redusere risikoen mest mulig. -
5. Avfall og materialer som ikke er egnet til fôr, bør isoleres og identifiseres. Alle slike materialer som inneholder farlige mengder av veterinærpreparater eller forurensende stoffer, eller andre farer, skal fjernes på en hensiktsmessig måte og ikke brukes som fôr. -
6. Driftsansvarlige for fôrforetak skal treffe egnede tiltak for å sikre at produktene kan spores på en effektiv måte.
► M1 -
7. Fettblandingsanlegg som markedsfører produkter beregnet til bruk i fôrvarer skal holde alle produkter beregnet til bruk i fôrvarer, fysisk separert fra produkter beregnet til andre formål, med mindre sistnevnte produkter oppfyller kravene i -
- denne forordning eller i artikkel 4 nr. 2 i forordning (EF) nr. 852/2004 og -
- vedlegg I til europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/32/EF(*).
-
-
8. Det skal klart framgå av merkingen av produktene om de er beregnet på bruk i fôrvarer eller på andre formål. Dersom et bestemt parti av et produkt er erklært ikke beregnet på bruk i fôrvarer eller næringsmidler, skal denne erklæringen ikke endres av en driftsansvarlig på et senere ledd i kjeden.
◄ M1 -
9. Ved merking av fôrmidler i samsvar med artikkel 16 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 767/2009(**) bør om mulig betegnelsene fastsatt i forordning (EU) nr. 68/2013 brukes.
◄ M2
-
1. Når det er hensiktsmessig, skal det utpekes en kvalifisert person som er ansvarlig for kvalitetskontrollen. -
2. Driftsansvarlige for fôrforetak skal, som en del av et kvalitetskontrollsystem, ha tilgang til et laboratorium med tilstrekkelig personale og utstyr. -
3. Det skal utarbeides og iverksettes en skriftlig kvalitetskontrollplan, og den skal særlig omfatte kontroll av kritiske punkter i framstillingsprosessen, framgangsmåter for og hyppighet av prøvetaking, analysemetoder og -hyppighet, en undersøkelse av om alt fra foredlede råvarer til sluttprodukter samsvarer med spesifikasjonene, og en angivelse av hva som skjer dersom det ikke er samsvar. -
4. Dokumentasjon knyttet til råvarene som brukes i sluttproduktene, skal oppbevares av produsenten for å sikre sporbarheten. Slik dokumentasjon skal være tilgjengelig for vedkommende myndigheter i et passende tidsrom avhengig av det formål produktene omsettes for. I tillegg skal det tas prøver av ingrediensene og av hvert parti produkter som framstilles og omsettes, eller av hver bestemt del av produksjonen (ved kontinuerlig produksjon), i tilstrekkelige mengder, etter en framgangsmåte som produsenten har fastsatt på forhånd, og prøvene skal oppbevares for å sikre sporbarheten (på et regelmessig grunnlag dersom framstillingen skjer utelukkende til produsentens eget bruk). Prøvene skal forsegles og merkes slik at de lett kan identifiseres, og de skal oppbevares under forhold som sikrer mot unormal endring av prøvenes sammensetning eller unormal forringelse. De skal stilles til rådighet for vedkommende myndigheter i et passende tidsrom avhengig av det formål produktene omsettes for. Når det gjelder fôrvarer til dyr som ikke er beregnet på næringsmiddelproduksjon, skal fôrprodusenten bare oppbevare prøver av det ferdige produktet.
► M2
◄ M2
-
1. Driftsansvarlige for fôrforetak som markedsfører fett, oljer eller produkter framstilt av disse og som er beregnet til bruk i fôrvarer, herunder fôrblandinger, skal analysere disse produktene i akkrediterte laboratorier for summen av dioksiner og dioksinlignende PCB i samsvar med kommisjonsforordning (EF) nr. 152/2009(*).
► M2 -
2. For å utfylle den driftsansvarliges HACCP-system skal analysene nevnt i nr. 1 utføres med minst følgende hyppighet (med mindre annet er angitt, skal et parti av produkter som skal analyseres, ikke overskride 1 000 tonn): -
a. Driftsansvarlige for fôrforetak som bearbeider vegetabilsk råfett og vegetabilske råoljer: -
i. 100 % av partiene av produkter framstilt av olje og fett av vegetabilsk opprinnelse, unntatt: -
- glyserin, -
- lecitin, -
- gummi, -
- produktene nevnt i punkt ii).
-
-
ii. Sure oljer fra kjemisk raffinering, nøytralisasjonspasta, brukte filtreringshjelpestoffer, brukt blekejord og innkommende partier av rå kokosolje skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
-
-
b. Driftsansvarlige for fôrforetak som framstiller animalsk fett, herunder foretak som bearbeider animalsk fett: -
i. Én representativ analyse per 5 000 tonn med minst én representativ analyse per år av animalsk fett og produkter framstilt av dette som tilhører kategori 3-materiale som omhandlet i artikkel 10 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1069/2009(*), eller som kommer fra en virksomhet som er godkjent i samsvar med artikkel 4 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 853/2004(**).
-
-
c. Driftsansvarlige for fôrforetak som produserer fiskeolje: -
i. 100 % av partiene av fiskeolje dersom oljen er framstilt av -
- produkter avledet av annen fiskeolje enn raffinert fiskeolje, -
- fisk som ikke har vært overvåket, som er av uspesifisert opprinnelse, eller som kommer fra Østersjøen, -
- biprodukter av fisk fra virksomheter som framstiller fisk beregnet på konsum, og som ikke er EU-godkjent, -
- kolmule eller menhaden.
-
-
ii. 100 % av de utgående partiene av produkter som er framstilt av annen fiskeolje enn raffinert fiskeolje. -
iii. Én representativ analyse per 2 000 tonn av fiskeolje som ikke er nevnt i punkt i), -
iv. Fiskeolje som er dekontaminert ved hjelp av en offisielt godkjent behandling som nevnt i vedlegg VIII til forordning (EF) nr. 767/2009 og i kommisjonsforordning (EU) 2015/786(***), skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
-
-
d. Fettbearbeidingsindustri som bringer fôrvarer i omsetning: -
i. 100 % av innkommende partier av animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, og blandet fett og blandede oljer, -
ii. 100 % av partiene av produkter framstilt av olje og fett som bringes i omsetning som fôrvarer, unntatt -
- glyserin, -
- rene, destillerte fettsyrer fra spalting, -
- produktene nevnt i punkt iii).
-
-
iii. Råfettsyrer fra spalting, fettsyrer forestret med glyserol, mono- og diglyserider av fettsyrer, salter av fettsyrer og innkommende partier av rå kokosolje skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
-
-
e. Biodieselindustri som bringer fôrvarer i omsetning: -
i. 100 % av innkommende partier av animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, og blandet fett og blandede oljer, -
ii. 100 % av partiene av produkter framstilt av olje og fett som bringes i omsetning som fôrvarer, unntatt -
- glyserin, -
- lecitin, -
- gummi, -
- produktene nevnt i punkt iii).
-
-
iii. Sure oljer fra kjemisk raffinering, nøytralisasjonspasta og rå kokosolje skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
-
-
f. Fettblandingsvirksomheter: -
i. 100 % av innkommende partier av rå kokosolje, animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, blandet fett og blandede oljer og produkter framstilt av oljer og fett, unntatt -
- glyserin, -
- lecitin, -
- gummi, -
- produktene nevnt i punkt ii).
-
-
ii. Sure oljer fra kjemisk raffinering, råfettsyrer fra spalting, rene, destillerte fettsyrer fra spalting og nøytralisasjonspasta skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet
eller -
iii. 100 % av partiene av blandet fett og blandede oljer beregnet på fôr.
Den driftsansvarlige for fôrforetak skal opplyse vedkommende myndighet om hvilket alternativ som er valgt. -
-
g. Andre produsenter av fôrblandinger til dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon enn dem som er omhandlet i bokstav f): -
i. 100 % av innkommende partier av rå kokosolje, animalsk fett som ikke omfattes av bokstav b) eller h), fiskeolje som ikke omfattes av bokstav c) eller h), oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som faller inn under virkeområdet for forordning (EF) nr. 852/2004, blandet fett og blandede oljer og produkter framstilt av oljer og fett, unntatt -
- glyserin, -
- lecitin, -
- gummi, -
- produktene nevnt i punkt ii).
-
-
ii. Sure oljer fra kjemisk raffinering, råfettsyrer fra spalting, rene, destillerte fettsyrer fra spalting, filterhjelpestoffer, blekejord og nøytralisasjonspasta skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet. -
iii. 1 % av partiene av framstilte fôrblandinger som inneholder produkter nevnt i punkt i) og ii).
-
-
h. Importører som bringer følgende fôrvarer i omsetning: -
i. 100 % av importerte partier av rå kokosolje, animalsk fett, fiskeoljer, oljer og fett gjenvunnet fra driftsansvarlige for næringsmiddelforetak, blandet fett og blandede oljer, tokoferoler ekstrahert fra vegetabilsk olje og tokoferylacetat framstilt av disse, unntatt -
- glyserin, -
- lecitin, -
- gummi, -
- produktene nevnt i punkt ii).
-
-
ii. Sure oljer fra kjemisk raffinering, råfettsyrer fra spalting, rene, destillerte fettsyrer fra spalting og nøytralisasjonspasta skal analyseres og dokumenteres som en del av HACCP-systemet.
-
-
-
3. Dersom det kan godtgjøres at en ensartet sending er større enn den øvre grensen for hvert parti i henhold til nr. 2, og at det er tatt prøver av sendingen på en representativ måte, skal analyseresultatene av de korrekt utførte og forseglede prøvene betraktes som akseptable.
► M2 -
4. Dersom en driftsansvarlig for et fôrforetak kan framlegge dokumentasjon på at et parti av et produkt eller alle deler av et parti av et produkt som nevnt i nr. 2, som kommer inn til dennes virksomhet, allerede er blitt analysert på et tidligere stadium i produksjonen, bearbeidingen eller distribusjonen, skal den driftsansvarlige fritas fra plikten til å analysere dette partiet. -
5. Alle partier av produkter som er analysert i samsvar med nr. 2, skal følges av dokumentasjon på at disse produktene eller alle deres bestanddeler er blitt analysert eller innlevert til analyse ved et akkreditert laboratorium som nevnt i nr. 1, med unntak av partier av produktene nevnt i nr. 2 bokstav a) ii), b) i), c) iii), c) iv), d) iii), e) iii), f) ii), g) ii) og h) ii). Beviset for analysen skal tydelig vise forbindelsen mellom leveransen og partiet eller partiene som er testet. Denne forbindelsen skal beskrives i det dokumenterte sporbarhetssystemet som finnes i leverandørens lokaler. Særlig når leveransen kommer fra flere partier eller fra flere deler av et parti, skal dokumentasjonen som framlegges, omfatte hver enkelt del av leveransen. Dersom testingen foretas på det utgående produktet, skal analyserapporten utgjøre dokumentasjonen på at produktet er analysert. Alle leveranser av produkter nevnt i nr. 2 bokstav b) i) eller c) iii) skal følges av et bevis på at disse produktene oppfyller kravene i nr. 2 bokstav b) i) eller c) iii). Om nødvendig skal beviset på at det eller de leverte partiene er analysert, sendes til mottakeren når den driftsansvarlige mottar analysen fra de godkjente laboratoriene. -
6. Dersom alle innkommende partier av produkter nevnt i nr. 2 bokstav g) i) som inngår i en produksjonsprosess, er blitt analysert i samsvar med kravene i denne forordning, og dersom det kan garanteres at produksjonsprosessen, behandlingen og lagringen ikke øker dioksinforurensningen, skal den driftsansvarlige fritas fra plikten til å analysere det utgående produktet og i stedet analysere det i samsvar med HACCP-systemet.
◄ M2 -
7. Når en driftsansvarlig for fôrforetak gir et laboratorium i oppdrag å utføre en analyse, som nevnt i nr. 1, skal han instruere laboratoriet om å meddele analyseresultatene til vedkommende myndighet dersom grenseverdiene for dioksin fastsatt i nr. 1 og 2 i del V i vedlegg I til direktiv 2002/32/EF, overskrides.
-
8. Kravene om dioksintesting skal gjennomgås på nytt senest 16. mars 2014.
◄ M1
-
1. Foredlede fôrvarer skal holdes atskilt fra uforedlede fôrvarer og tilsetningsstoffer for å unngå kryssforurensing av de foredlede fôrvarene, og det skal benyttes korrekte emballeringsmaterialer. -
2. Fôrvarer skal lagres og transporteres i egnede beholdere. De skal lagres på steder som utformes, innrettes og vedlikeholdes slik at gode lagringsforhold sikres, og som bare personer med tillatelse fra de driftsansvarlige for fôrforetakene har adgang til. -
3. Fôrvarer skal lagres og transporteres slik at de lett kan identifiseres, slik at forveksling eller kryssforurensing unngås og slik at forringelse hindres. -
4. Beholdere og utstyr som brukes ved transport, lagring, forflytning, håndtering og veiing av fôrvarer, skal holdes rene. Det skal innføres rengjøringsprogrammer, og spor av rengjørings- og desinfeksjonsmidler skal reduseres mest mulig. -
5. Alle urenheter skal reduseres mest mulig og holdes under kontroll for å redusere angrep av skadedyr. -
6. Når det er hensiktsmessig, skal temperaturen holdes så lav som mulig for å unngå kondens og urenheter.
► M1 -
7. Beholdere som skal brukes til lagring og transport av blandet fett, oljer av vegetabilsk opprinnelse og produkter framstilt av disse og som er beregnet til bruk i fôrvarer, skal ikke brukes til transport eller lagring av andre produkter, med mindre disse produktene samsvarer med kravene i -
- denne forordning eller artikkel 4 nr. 2 i forordning (EF) nr. 852/2004, og -
- vedlegg I til direktiv 2002/32/EF.
De skal oppbevares atskilt fra annen last dersom det er risiko for forurensning. Når det ikke er mulig å oppbevare dem atskilt skal beholderne rengjøres nøye slik at alle spor av produktet fjernes dersom beholderne tidligere har vært brukt til produkter som ikke samsvarer med kravene i -
- denne forordning eller artikkel 4 nr. 2 i forordning (EF) nr. 852/2004, og -
- vedlegg I til direktiv 2002/32/EF.
-
◄ M1
-
1. Alle driftsansvarlige for fôrforetak, herunder de som utelukkende virker som forhandlere uten noen gang å oppbevare produktene i sine anlegg, skal føre en journal over relevante data, som omfatter opplysninger om kjøp, produksjon og salg for å muliggjøre effektiv sporing fra mottak til levering, herunder eksport til det endelige bestemmelsesstedet. -
2. Driftsansvarlige for fôrforetak, unntatt dem som utelukkende virker som forhandlere uten noen gang å oppbevare produktene i sine anlegg, skal føre en journal over: -
a. Dokumentasjon knyttet til framstillingsprosessen og kontrollene. Fôrforetakene skal ha et dokumentasjonssystem som er utformet for å definere og sikre kontroll over de kritiske punktene i framstillingsprosessen og for å utarbeide og iverksette en kvalitetskontrollplan. De skal oppbevare resultatene av de relevante kontrollene. Dokumentene skal oppbevares slik at det er mulig å spore framstillingshistorikken for hvert parti av produkter som er brakt i omsetning, og å fastslå ansvaret ved reklamasjoner. -
b. Dokumentasjon knyttet til sporbarheten, særlig: -
i. for tilsetningsstoffer i fôrvarer: -
- arten og mengden av de framstilte tilsetningsstoffene, de respektive framstillingsdatoene og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon, -
- navn og adresse til den virksomheten som tilsetningsstoffene er levert til, arten og mengden av leverte tilsetningsstoffer og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon,
-
-
ii. for produkter nevnt i direktiv 82/471/EØF: -
- arten og mengden av de framstilte produktene, de respektive framstillingsdatoene og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon, -
- navn og adresse til virksomhetene (virksomheter eller gårdbrukere) som disse produktene er levert til, sammen med opplysninger om arten og mengden av leverte produkter og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon,
-
-
iii. for premikser: -
- navn og adresse til produsentene eller leverandørene av tilsetningsstoffene, arten og mengden av anvendte tilsetningsstoffer og eventuelt nummeret på partiet eller på en bestemt del av produksjonen ved kontinuerlig produksjon, -
- framstillingsdato for premiksen og eventuelt nummeret på partiet, -
- navn og adresse til den virksomheten som premiksene er levert til, leveringsdato, arten og mengden av levert premiks og eventuelt nummeret på partiet
-
-
iv. for fôrblandinger/fôrmidler: -
- navn og adresse til produsentene eller leverandørene av tilsetningsstoffer/premikser, arten og mengden av premiksen som brukes, og eventuelt nummeret på partiet, -
- navn og adresse til leverandørene av fôrmidler og tilskuddsfôr samt leveringsdato, -
- fôrblandingens type, mengde og sammensetning, -
- arten og mengden av fôrmidler eller fôrblandinger som er framstilt, sammen med framstillingsdato, og navn og adresse til kjøperen (dvs. gårdbrukeren eller andre driftsansvarlige for fôrforetak).
-
-
-
-
1. Driftsansvarlige for fôrforetak skal iverksette et system for registrering og behandling av reklamasjoner. -
2. De skal også om nødvendig innføre et system for hurtig tilbakekalling av produkter fra distribusjonsnettet. De skal ved hjelp av skriftlige framgangsmåter fastsette hva som skal skje med eventuelle tilbakekalte produkter, og disse produktene skal gjennomgå en ny kvalitetskontroll før de eventuelt kan bringes i omsetning igjen.
Vedlegg III
God fôringspraksis
-
1.Lagring Fôrvarer skal lagres atskilt fra kjemikalier og andre produkter som det er forbudt å bruke i fôrvarer. Lagringsområder og beholdere skal holdes rene og tørre, og egnede tiltak for skadedyrbekjempelse skal iverksettes når det er nødvendig. Lagringsområder og beholdere skal rengjøres regelmessig for å unngå unødvendig kryssforurensing. Såvarer skal lagres på riktig måte og slik at de ikke er tilgjengelig for dyr. Medisinfôr og fôrvarer som ikke inneholder veterinærpreparater, men som er beregnet på ulike kategorier eller arter av dyr, skal lagres på en slik måte at risikoen for at fôret gis til andre dyr enn det er beregnet på, reduseres. -
2.Distribusjon Driftsenhetens system for distribuering av fôrvarer skal sikre at riktige fôrvarer blir sendt til riktig bestemmelsessted. Ved distribuering og fôring skal fôret håndteres på en slik måte at det sikres at det ikke oppstår forurensing fra forurensede lagringsområder eller forurenset utstyr. Fôrvarer som ikke inneholder veterinærpreparater, skal håndteres atskilt fra medisinfôr for å hindre forurensing. Transportkjøretøyer og fôringsutstyr på driftsenheten skal rengjøres regelmessig, særlig når det brukes til levering og distribuering av medisinfôr.
Vedlegg IV
Kapittel 1
-
- Ernæringsmessige tilsetningsstoffer: alle tilsetningsstoffer i gruppen -
- Avlstekniske tilsetningsstoffer: alle tilsetningsstoffer i gruppen -
- Teknologiske tilsetningsstoffer: tilsetningsstoffer som omfattes av nr. 1 bokstav b) («antioksidanter») i vedlegg I til forordning (EF) nr. 1831/2003: bare tilsetningsstoffer som det er fastsatt et høyeste innhold for
-
-
- Sensoriske tilsetningsstoffer: tilsetningsstoffer som omfattes av nr. 2 bokstav a) i vedlegg I til forordning (EF) nr. 1831/2003: karotenoider og xantofyller.
-
- Proteiner framstilt av mikroorganismer som tilhører gruppen bakterier, gjær, alger, laverestående sopper: alle produkter i gruppen (unntatt undergruppe 1.2.1) -
- Biprodukter fra framstilling av aminosyrer ved gjæring: alle produkter i gruppen.
Kapittel 2
-
- Avlstekniske tilsetningsstoffer: tilsetningsstoffer som omfattes av nr. 4 bokstav d) («andre avlstekniske tilsetningsstoffer») i vedlegg I til forordning (EF) nr. 1831/2003 -
- Antibiotika: alle tilsetningsstoffer -
- Koksidiostatika og histomonostatika: alle tilsetningsstoffer -
- Vekstfremmende stoffer: alle tilsetningsstoffer.
-
-
- Ernæringsmessige tilsetningsstoffer: -
- Tilsetningsstoffer som omfattes av nr. 3 bokstav a) (vitaminer, provitaminer og kjemisk veldefinerte stoffer med tilsvarende virkning) i vedlegg I til forordning (EF) nr. 1831/2003: A og D -
- Tilsetningsstoffer som omfattes av nr. 3 bokstav b) («forbindelser av sporstoffer») i vedlegg I til forordning (EF) nr. 1831/2003: Cu og Se.
-
Kapittel 3
-
- Antibiotika: alle tilsetningsstoffer -
- Koksidiostatika og histomonostatika: alle tilsetningsstoffer -
- Vekstfremmende stoffer: alle tilsetningsstoffer.
Vedlegg V
Kapittel I
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Identifikasjonsnummer | Aktivitet | Navn eller forretningsnavn1 | Adresse2 | Merknader |
Kapittel II
-
1. Tegnet «α» dersom fôrforetaket er godkjent. -
2. ISO-koden til den medlemsstaten eller tredjestaten der fôrforetaket ligger. -
3. Det nasjonale referansenummeret med høyst åtte alfanumeriske tegn.
Kilde: Lovdata.no
Registrering av primærprodusenter
Alle primærprodusenter som produserer fôr til eller fôrer dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon, skal være registrert.
Primærprodusenter som mottar produksjonstilskudd vil automatisk bli registrert via data fra Landbruksdirektoratet. Fiskeoppdrettere (brukere av fôr til fisk) vil automatisk bli registrert via Fiskeridirektoratets register over akvakulturtillatelser.
Registrerte primærprodusenter skal tilfredsstille vedlegg I om krav til primærproduksjon av fôrvarer og retningslinjer for god produksjonspraksis, og/eller vedlegg III om god fôringspraksis. De skal også tilfredsstille annet relevant regelverk knyttet til fôrvarer.
Unntatt fra registreringsplikten er
- fôrproduksjon til og fôring av dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon som konsumeres i egen privat husholdning
- primærprodusenter som årlig selger eller omsetter inntil 15 tonn landbruksfôr (korn eller grovfôr) innenfor en avstand av 30 km (forskrift om fôrhygiene § 3)
Særskilte krav til visse primærprodusenter
Produsenter som blander sitt eget fôr og bruker (rene) tilsetningsstoffer eller premiks, skal registrere seg i Mattilsynets skjematjeneste under aktiviteten "produksjon" og produksjonsformen "produksjon av blandinger til egen besetning og som innebærer registering".
I tillegg til kravene i vedlegg I og III skal primærprodusenter oppfylle kravene i vedlegg II. Dere må også gjennomføre en fareanalyse basert på HACCP-analyse og styre og kontrollere i tråd med denne. Det innebærer å kartlegge forhold som kan utgjøre en fare for fôrtryggheten og sette i gang risikoreduserende tiltak og rutiner.
Regelverk
Forskrift om forhygiene
Kilde: Lovdata.no
Registrering av hestehold med produksjonsdyr som inngår i matkjeden
Hvis en eller flere hester i hesteholdet regnes som produksjonsdyr som inngår i matkjeden, må du registrere hesteholdet.
Den ansvarlige for hesteholdet har ansvar for registreringen og for at kravene til god fôringspraksis og eventuelt fôrproduksjonspraksis blir fulgt.
Registreringsordninger
Hestehold som mottar produksjonstilskudd, blir registrert hos Mattilsynet via data fra Landbruksdirektoratet. Disse hesteholdene trenger derfor ikke å gjøre noe aktivt for å registrere seg.
Hvis hesteholdet ikke har rett til produksjonstilskudd, må du registrere hesteholdet i Mattilsynets skjematjeneste. Bruk skjemaet "Nytt dyrehold".
Krav til hesteholdet
Når det gjelder fôring av hest, gjelder vedlegg III om "god fôringspraksis".
Hvis dere i tillegg produserer fôr, skal dere tilfredsstille vedlegg I om krav til primærproduksjon av fôrvarer og retningslinjer for god produksjonspraksis i tillegg til annet relevant regelverk knyttet til fôrvarer.
Regelverk
Forskrift om forhygiene
Kilde: Lovdata.no
Registrering av transportører
Transportører av fôrvarer må registrere seg hos Mattilsynet.
Fôrvarer i denne sammenheng er tilsetningsstoffer, premikser (blanding av tilsetningsstoffer), tilskuddsfôr, fôrmidler/råvarer og bruksferdige fôrblandinger.
Transportører må registrere seg i Mattilsynets skjematjeneste under aktiviteten "transport" og tilfredsstille relevante krav i forordningens vedlegg 2, blant annet om renhold, forveksling, kryssforurensning og journalføring/sporbarhet.
Dere skal også gjennomføre en fareanalyse basert på internasjonal standard (HACCP-prinsippene). Det innebærer å kartlegge forhold som kan utgjøre en fare for fôrtryggheten og iverksette risikoreduserende tiltak og rutiner. For å bli registrert må transportvirksomheten erklære at kravene er oppfylt.
Regelverk
Forskrift om forhygiene
Kilde: Lovdata.no
Registreringskrav for forsøksfôrinstitusjonar
Forsøksfôrinstitusjonar som ønsker å produsere fôr til dyr som skal inngå i fôr- og matkjeda, skal vera registrert etter forskrift om fôrhygiene.
Dersom fôret inneheld animalske råvarer, skal verksemda også vera godkjent etter TSE-forskrifta.
Det er av ulike omsyn behov for å utføre forsking på bruk av råstoff i fôr som ikkje samsvarar med fôrregelverkskrav. Forsøksfôrinstitusjonar som produserer slikt fôr, skal ikkje vera registrert etter forskrift om fôrhygiene. Dersom de bruker råstoff av animalsk opphav ved slike institusjonar, skal de vera registrerte som spesielle brukarar etter animaliebiproduktforskrifta.
Forsøksfôrinstitusjonar som er registrert etter forskrift om fôrhygiene
Registreringskravet vil gjelde så sant fisk og andre dyr frå enkelte forsøk går til konsum.
Institusjonen skal også vere godkjent etter TSE-forskrifta dersom de bruker fôrmiddel av animalsk opphav.
Institusjonen må følgje fôrregelverket på alle punkt. Regelverket har likevel ein del fleksibilitet som kan utnyttast.
Dersom de skal bruke animalsk materiale, må de sikre at animalsk protein er bearbeida ved eit bearbeidingsanlegg som er godkjent etter animaliebiproduktforskrifta.
Importerte råvarer skal ha gjennomgått ordinær importkontroll, inkludert eventuell veterinær grensekontroll.
Fisk og andre dyr frå fôringsforsøk kan gå til konsum.
Det kan vera mogleg å få utstedt eksportsertifikat for fôrvarer.
Forsøksfôrinstitusjonar som ikkje er registrert etter forskrift om fôrhygiene
Verksemda skal vere registrert som spesiell brukar etter animaliebiproduktforskrifta dersom de bruker råstoff av animalsk opphav.
Det vil vere tillatt å produsera forsøksfôr med råvarer som ikkje er tillatt i fôrvarer. Dette vil mellom anna vere råvarer som ikkje samsvarar med reglar i animaliebiproduktforskrifta og fôrmerkeforskrifta.
Det er ikkje krav om å følgje reglane i forskrift om fôrhygiene og TSE-forskrifta.
Det vil ikkje vere tillatt å produsere forsøksfôr til fisk og andre dyr som inngår i matkjeda.
Det vil ikkje vere mogleg å få utstedt eksportsertifikat for fôrvarer.
For både forsøksfôrinstitusjonar som er og ikkje er registrert etter forskrift om fôrhygiene, vil det vere mogleg å søke om løyve til å bruke ikkje-godkjente tilsetningsstoff i forsøksfôr, og det vil vere mogleg å søke om dispensasjon for bruk av GM-fôrvarer.
Fakta om tilsetningstoffar i fôr
Regelverk
Fôrvareforskriften
§ 2. Virkeområde
Kilde: Lovdata.no