Ny veileder om autentisitet av urter og krydder
Mattilsynet har i samarbeid med bransjen laget en veileder som skal hjelpe importører av urter og krydder med å sikre autentisiteten til produktene de omsetter og unngå svindel.
Veilederen er laget for å bidra til "beste praksis" i hele leveringskjeden, fra innkjøp til produktet omsettes til et foretak eller til sluttforbruker. Målet er at virksomhetene i hele leveringskjeden skal forstå sin rolle og sitt ansvar for å sikre autentisiteten til produktene.
Ingen prosess kan garantere at matbedrifter ikke er målet for uredelig aktivitet, men veilederen kan være et godt hjelpemiddel for både små og store bedrifter i kontroll av krydder.
Bakgrunn for veilederen er at EU-kommisjonen i 2021 gjennomførte et koordinert kontrollprosjekt på autentisiteten av urter og krydder. 21 EU-medlemsstater, Sveits og Norge deltok. Det var første gang nasjonale myndigheter med ansvar for matkontroll og EU-kommisjonen samlet sine erfaringer og ressurser om urte- og kryddersektoren. Målet var å beskytte forbrukerne mot villedende og potensielt usikre produkter.
Arbeidet med den norske veilederen startet med en workshop i 2021, der EU`s kontrollprosjekt og analysemetodikk var tema. Deltagere fra denne workshopen ble invitert til å delta i arbeidsgruppen, der seks importører/virksomheter og ett laboratorium valgte å delta.
Se Veileder om tørkede urter, krydder og autensitet (PDF).