Veiledning for søknad om tillatelse til avliving av oppdrettshjort på oppdrettsenheten

Hvis du skal avlive oppdrettsvilt på gården må du ha tillatelse fra Mattilsynet.

Publisert

For å få tillatelse, må du beskrive skriftlig hvordan alle punkter i animaliehygieneforskriften, jf. animaliehygieneforordningen, vedlegg III, avsnitt III (Kjøtt fra oppdrettsvilt) ivaretas. Det finnes i dag ingen elektronisk løsning. Søknaden om tillatelse må sendes på papir til Mattilsynet. Det kan gis tillatelse til:

  • Avliving av oppdrettsvilt med organuttak på gården (opprinnelsesenheten)
  • Avliving av oppdrettsvilt på opprinnelsesenheten (organene tas ut på slakteri)

Søknaden skal inneholde følgende opplysninger:

Punkt 1 i avsnitt III:

Dette punktet viser til avsnitt I i animaliehygieneforordningen. Hensiktsmessige krav i dette avsnittet skal ivaretas ved avliving på oppdrettsenheten. Her finner du krav til slakterier, og følgende krav må i det minste ivaretas ved avliving av oppdrettsvilt:

  • Om utstyr for desinfeksjon av redskaper: (Kapittel II, pkt. 3)
    – Ved avliving av oppdrettsvilt skal det være tilgjengelig utstyr for å desinfisere redskaper med varmt vann med en temperatur på minst 82°C, eller et annet system med tilsvarende virkning.
    – Det må beskrives hvordan dette kravet vil bli ivaretatt i forbindelse med rengjøring av kniv mellom stikking av hvert enkelt slaktedyr.
    – Kravet kan for eksempel ivaretas ved tilstrekkelig antall rene kniver, ved hjelp av vannkoker med kokende vann, eller lignende.
  • Om håndvaskmuligheter: (Kapittel II, pkt. 4)
    – Det må beskrives hvordan det sikres at nødvendig håndvask kan utføres i forbindelse med avliving. Kravet kan eksempelvis løses ved hjelp av kanne med vann, såpe og tørkepapir, eventuelt vaskeservietter.

Punkt 3 i avsnitt III: Oppdretter må gjøre rede for hvordan alle underpunkter her ivaretas ved avliving av oppdrettsvilt på opprinnelsesstedet.

a) Oppdretter må begrunne hvorfor dyrene ønskes avlivet på oppdrettsenheten.

b) Besetningen må gjennomgå regelmessig veterinærkontroll:
Oppdrettsenheten skal ha skriftlig avtale med en veterinær om minst årlig kontroll med fysisk besøk i besetningen. Det skal være fokus på dyrehelse og dyrevelferd i besetningen, samt gjennomgang av dyreholdjournal, se landdyrsporbarhetsforskriften. Veterinæren skal skrive rapport etter hvert besøk slik at oppdretter kan dokumentere at regelmessig veterinærkontroll er utført. Det skal være en helsekontroll hvor minst et representativt utvalg av dyra ses på. En skal være spesielt oppmerksom på sykdommer som potensielt kan smitte til folk, som paratuberkulose, salmonella, tuberkulose og brucellose, CWD mm. Veterinæren bør også involveres ved sykdomstilfeller/dødsfall hvor ikke årsaken er åpenbar. Avtalen bør f.eks. omfatte plan for parasittbekjempelse, smitteforebygging (import, innkjøp av dyr, via fôr og via mennesker) og vurdere behov for fôrtilskudd.

c) Oppdretter må anmode Mattilsynet om tillatelse til slakting, dvs. avliving på gården.

  • Det henvises til denne søknaden som denne veiledningen beskriver. Oppdretter må sende en skriftlig søknad om tillatelse slik at det ikke blir tvil om hva tillatelsen innebærer i ettertid. (I dette avsnittet i animaliehygieneforordningen står det slakting, det skulle vært oversatt mer presist med avliving. Hvis hele slakteprosessen skal utføres hos oppdretter, må oppdretter ha egnede lokaler og en egen godkjenning for slakting av oppdrettsvilt. Dersom man har godkjenning for slakting av oppdrettsvilt, inngår tillatelse til avliving i denne godkjenningen, og en skal ikke søke separat om det.)

d) Før avliving finner sted må Mattilsynet underrettes om dato og tidspunkt for slakting.

  • Oppdretter må avtale tidspunkt for hver enkelt levendedyrkontroll med offentlig veterinær som har kompetanse til å utføre slik kontroll.
  • Slakteriet hvor oppdrettsviltet skal slaktebehandles, må også (ifølge forskrift om kjøttkontrollgebyr § 7) i god tid, og senest en uke før planlagt slakting, gi Mattilsynet opplysninger om hvilken dyreart som skal slaktes, antall dyr og antatt slaktetidspunkt. Ved endringer skal det snarest mulig gis melding om dette. (Både oppdretter og sesongslakteri må gi beskjed fordi levendedyrkontroll og kontroll av skrotten kan utføres av forskjellige avdelinger i Mattilsynet.)

e) Samling av dyrene for levendedyrkontroll:

  • Dyrene som skal slaktes, må være samlet på en måte som gjør det mulig å inspisere alle aktuelle dyr. Disse dyrene må ikke blandes med dyr som ikke er kontrollert før avliving. Du må gjøre rede for hvilke framgangsmåter driftsenheten har for å samle dyrene, slik at levendedyrkontroll kan utføres.

f) Egnede lokaler:

  • Ved kun bedøving og utblødning på gården er det ikke krav om lokaler.
  • Dersom det søkes om utvomming av slaktene på gården, må det finnes egnede lokaler for dette.

g) Dyrevelferd:

  • Avliving av oppdrettsvilt er omfattet av dyrevelferdsloven og forskrift om avliving av dyr.
  • Den ansvarlige for oppdrettet må sikre at personell som avliver dyr har nødvendig kompetansenivå, og at håndtering av dyr gjennomføres i tråd med regelverket.
  • Personer som skal avlive oppdrettsvilt skal ha kompetansebevis utstedt av Mattilsynet. Det er også krav om bestått jegerprøve dersom dyrene avlives med fritt prosjektil. Dyrene skal avbløs raskest mulig etter bedøving.

h) Om transport av slakt til slakteri:

  • Det må beskrives hvordan transport av slakt til slakteriet skal gjennomføres, og forventet transporttid må angis.
  • Om transport er forventet å ta mer enn 2 timer, må det gjøres rede for hvordan krav om kjøling etterkommes.
  • Om det søkes om tillatelse til utvomming på gården, må utvomming foretas under tilsyn av offentlig veterinær. (Til orientering: Hvis utvomming foregår på gården, skal mage og tarm merkes og følge med dyrene inn til slakteriet, for offentlig kontroll).

i) Om egenerklæring fra oppdretter:

  • Skrottene skal under transport til slakteri følges av en egenerklæring fra oppdretter (PDF). Erklæringen skal inneholde angivelse av dyrenes identitet og eventuelle veterinærpreparater eller andre behandlinger dyrene har fått, behandlingsdatoer og tilbakeholdelsestider.
  • Korrekt matkjedeinformasjon forutsetter at dyrene i besetningen er øremerket, jf. landdyrsporbarhetsforskriften § 29.

j) Om veterinærsertifikat:

  • Slaktene skal under transport til slakteri følges av et ante mortem sertifikat (PDF) som er utfylt av offentlig veterinær som har utført levendedyrkontrollen. Dette er en dokumentasjon på utført levendedyrkontroll.
  • Dersom offentlig veterinær er til stede for besiktigelse av avlivingen, skal hen påføre tidspunkt for avliving og avblødning i skjemaet. Det er oppdretters ansvar at sertifikatet følger dyrene til slakteriet.

3a. Unntak for tilsyn med avliving hvis slakter har kompetansebevis for slakting av oppdrettsvilt

Offentlig veterinær må utføre levendedyrkontroll, men behøver ikke være til stedet på avlivingstidspunktet hvis slakter har kompetansebevis for slakting av oppdrettsvilt og driftsenheten ikke er underlagt helserestriksjoner. Oppdretter må da bekrefte i egenerklæringen at avliving og avblødning er utført korrekt, og angi dato og tidspunkt for avlivingen, se ante mortem sertifikat med egenerklæring (PDF).

Regelverk

Animaliehygieneforskriften

Avsnitt III: Kjøtt fra oppdrettsvilt

M23
  • 1.
    Bestemmelsene i avsnitt I får anvendelse ved produksjon og omsetning av kjøtt fra oppdrettsvilt av partåede hovdyr, med mindre vedkommende myndighet anser dem å være uhensiktsmessige.
    M23
  • 2.
    Bestemmelsene i avsnitt II får anvendelse ved produksjon og omsetning av kjøtt fra strutsefugler. Bestemmelsene i avsnitt I får imidlertid anvendelse når vedkommende myndighet anser dem å være hensiktsmessige. Det må finnes passende lokaler som er tilpasset dyrenes størrelse.
  • 3.
    Uten hensyn til punkt 1 og 2, kan driftsansvarlige for næringsmiddelforetak med tillatelse fra vedkommende myndighet slakte oppdrettede strutsefugler og oppdrettede hov- og klovdyr nevnt i punkt 1, på opprinnelsesstedet, dersom:
    1. a.
      dyrene ikke kan transporteres, for å unngå at den som håndterer dem, utsettes for risiko, eller for å verne dyrenes velferd,
    2. b.
      besetningen gjennomgår regelmessig veterinærkontroll,
    3. c.
      dyrenes eier framlegger en anmodning om dette,
    4. d.
      vedkommende myndighet underrettes på forhånd om dato og tidspunkt for slaktingen av dyrene,
    5. e.
      driftsenheten har framgangsmåter for å samle dyrene, slik at gruppen kan gjennomgå undersøkelse ante mortem,
    6. f.
      driftsenheten har lokaler som egner seg til slakting, avbløding, og dersom strutsefugler skal ribbes, ribbing av dyrene,
    7. g.
      kravene til dyrs velferd er oppfylt,
    8. h.
      de slaktede og avblødde dyrene transporteres til slakteriet på en hygienisk måte og så raskt som mulig. Dersom transporten tar mer enn to timer, skal dyrene om nødvendig kjøles. Uttak av indre organer kan foretas på stedet, under tilsyn av veterinæren,
    9. i.
      en erklæring fra den driftsansvarlige for det næringsmiddelforetaket som har alt opp dyrene, med angivelse av dyrenes identitet og eventuelle veterinærpreparater eller andre behandlinger som dyrene har fått, behandlingsdatoer og tilbakeholdingstider, skal følge de slaktede dyrene til slakteriet,
      og
      M23
    10. j.
      det offisielle sertifikatet angitt i kapittel 3 i vedlegg IV til Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2020/2235, utstedt og undertegnet av den offentlige veterinæren, som bekrefter at kontrollen ante mortem ble gjennomført med tilfredsstillende resultat og at slaktingen og avblødingen ble korrekt utført, følger det slaktede dyret til slakteriet eller er sendt på forhånd i et hvilket som helst format.
      M23
    M9
  • 3a.
    Som unntak fra nr. 3 bokstav j), kan vedkommende myndighet tillate at bekreftelsen på at slaktingen og avblødingen er utført korrekt, og som angir datoen og tidspunktet for slaktingen, bare angis i erklæringen fra driftsansvarlig for næringsmiddelforetaket nevnt i nr. 3 bokstav i), forutsatt at:
    1. a.
      driftsenheten ligger i en medlemsstat eller region, som fastsatt i artikkel 2 nr. 2 bokstav p) i direktiv 64/432/EØF, som ikke er underlagt helserestriksjoner i samsvar med unionsretten eller nasjonal lovgivning,
    2. b.
      den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket har vist at vedkommende innehar nødvendig kompetanse til å slakte dyr uten at de påføres smerte, plager eller lidelse som kan unngås, i samsvar med artikkel 7 nr. 2 i forordning (EF) nr. 1099/2009 og uten at det berører artikkel 12 i nevnte forordning.
    M9
  • 4.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak kan også under særlige omstendigheter slakte bison på driftsenheten i samsvar med punkt 3.
Se hele forskriften

Kilde: Lovdata.no