Import av jakttrofeer
Noen jakttrofeer kan fritt innføres uten å kontakte Mattilsynet, mens andre må følges av et handelsdokument eller helsesertifikat, i tillegg til at importen må meldes til Mattilsynet.
Importmelding om jakttrofeer fra EU-/EØS-land sendes gjennom Mattilsynets skjematjenester via Altinn. Kontrollpliktige jakttrofeer fra tredjestater (jfr. tabell) skal meldes via TRACES før varen ankommer grensekontrollstasjonen.
Hvilke krav som stilles ved innførsel av jakttrofeer avhenger av hvor trofeene kommer fra, og hva jakttrofeene består av:
Type jakttrofé | EØS-område, uten dyrehelsemessige restriksjoner | EØS-område, med dyrehelsemessige restriksjoner | Tredjestater (land utenfor EØS-område) |
---|---|---|---|
Dvs. trofeer som utelukkende består av bein, horn, hover/klover, klør, gevir og tenner. Og som ikke er fullstendig preparert (ferdig til å henge på veggen) | Bein, horn, hover/klover, klør, gevir og tenner.Ingen ytterligere dyrehelsekrav. Importen skal følges av et handelsdokument, se vedlegg. En importmelding skal sendes gjennom Mattilsynets skjematjenester. | Jakttrofeene skal:
| Jakttrofeene skal:
Import skal foregå over disse godkjente veterinære grensekontrollstasjoner: Oslo havn, Oslo lufthavn (Gardermoen), Borg havn (Fr.stad) eller Storskog (Kirkenes). Se lenke til høyre for adresser for veterinære grensekontrollstasjoner. | Bein, horn, hover/klauver, klør, gevir og tenner av fugler og hovdyr/klaudyr kan innføres fra alle tredjeland.
Alle andre arter enn hov- / klauvdyr og fugler (eks. bjørn) | Fritt innføres uten krav fra Mattilsynet | Fritt innføres uten krav fra Mattilsynet | uten krav fra Mattilsynet | Fritt innføres
Hov- / klauvdyr og fugler som er fullstendig preparert (ferdig til å henge på veggen) | Fritt innføres uten krav fra Mattilsynet | Fritt innføres uten krav fra Mattilsynet | krav fra Mattilsynet | Fritt innføres uten
Huder og skinn av fugler og hovdyr/klauvdyr (som ikke er fullstendig preparert) | Ingen ytterligere dyrehelsekrav. Importen skal følges av et handelsdokument, se vedlegg. En importmelding skal sendes gjennom Mattilsynets skjematjenester. Dersom det er snakk om ferske eller kjølte huder og skinn omfattes de av de samme kravene til dyrehelse som dem som gjelder for ferskt kjøtt i samsvar med rådsdirektiv 2002/99/EF av 16. desember 2002 om fastsettelse av dyrehelseregler for produksjon, bearbeiding, distribusjon og innførsel av produkter av animalsk opprinnelse beregnet på konsum. | Huder og skinn skal enten være:
Jakttrofeene skal umiddelbart etter behandlingen og uten å komme i berøring med andre produkter av animalsk opprinnelse som kan kontaminere dem, pakkes hver for seg i gjennomsiktig og lukket emballasje for å unngå senere kontaminering. | Huder og skinn skal enten være:
Når det gjelder tørr- eller våtsaltede huder som transporteres med skip, trenger hudene imidlertid ikke å være saltet i 14 dager før avsendelse, forutsatt at de har vært saltet 14 dager før import,
| Huder og skinn kan innføres fra alle tredjeland.
Ferske jakttrofeer fra fugler, som består av hele ubehandlede deler | Ingen ytterligere dyrehelsekrav. Importen skal følges av et handelsdokument, se vedlegg. En importmelding skal sendes gjennom Mattilsynets skjematjenester. | Ikke lov | Jakttrofeene skal:
Importen skal foregå over disse godkjente veterinære grensekontrollstasjoner: Oslo havn, Oslo lufthavn (Gardermoen), Borg havn (Fr.stad) eller Storskog (Kirkenes). Se lenke til høyre for adresser for veterinære grensekontrollstasjoner. | Jakttrofeene kan innføres fra tredjestater som er listet i vedlegg til kommisjonsvedtak 2008/798/EF (se lenke til høyre).
Ferske jakttrofeer fra hovdyr og klauvdyr, som består av hele ubehandlede deler | Ingen ytterligere dyrehelsekrav. Importen skal følges av et handelsdokument, se vedlegg. En importmelding skal sendes gjennom Mattilsynets skjematjenester. | Ikke lov | Jakttrofeene skal:
| Tredjestater som er listet i del 1 vedlegg II til forordning (EU) nr. 206/2010 , herunder eventuelle restriksjoner fastsatt i kolonnen med særlige merknader når det gjelder ferskt kjøtt.