Internkontroll og rutiner for å sikre import av trygge og lovlige næringsmidler

Både importører og første mottakere må innføre og utøve internkontroll.

Publisert

Internkontroll er en samling muntlige og skriftlige rutiner i din virksomhet for å sikre at regelverket etterleves, og at maten du omsetter er trygg. For visse varer og land kreves det særskilt godkjenning fra EU for å kunne eksportere varene til EØS-området.

I tillegg må importøren sikre seg at leverandøren/eksportøren kjenner til aktuelt regelverk for de varer de skal eksportere/samhandle i EØS-området. Det kan derfor alltid være lurt å gjøre en forhåndsvurdering av leverandøren/eksportøren.

Se eksempel på skjema for bruk ved forhåndsvurdering av leverandør/eksportør (DOC)

Eksempler på dette kan for en importør være rutiner for forhåndsvurdering av varer og leverandører, renhold av lokaler, personlig hygiene og kontroll av kjøleromtemperaturer. 

Hensikten med internkontroll er: 

  • Alle som jobber i virksomheten vet hva de skal gjøre 
  • Det er lettere å oppdage og håndtere feil tidlig 
  • Det er lettere å lære opp nyansatte 

Internkontrollen krever tydelig ledelse og gjør det lett synlig for egne medarbeidere og omgivelsene hvordan ansvar og arbeidsoppgaver organiseres og utføres for å oppfylle lovbestemte krav. 

Internkontroll kan bety at du enkelte ganger også bør gjøre kontroller og registreringer for å være sikker på at viktige funksjoner blir som ivaretatt. 

Regelverk

Forskrift om internkontroll, næringsmidler