Matvarer fra områder med utbrudd av smittsomme dyresykdommer
Når du tar med deg animalske produkter (som kjøtt, fisk, egg eller melkeprodukter) fra land med utbrudd av noen smittsomme dyresykdommer, må du dokumentere hvor produktene kommer fra.
Eksempel på dokumentasjon kan være jaktkort eller jaktavtale som beskriver i hvilket område viltet er felt. Det er den norske tollen som kontrollerer produktenes opprinnelse.
Hvis du mangler dokumentasjon, eller hvis produktene kommer fra et område med restriksjoner grunnet sykdomsutbrudd, kan produktene bli beslaglagt og destruert. Dette er et viktig forebyggende tiltak for å hindre at alvorlige smittsomme dyresykdommer spres til dyr i Norge.
Innførsel av kjøtt fra svin eller villsvin
Afrikansk svinepest er påvist i flere land i Europa. Det er forbudt å ta ustemplet svinekjøtt (kjøtt som ikke er kontrollert av offentlig myndighet) ut fra områder med restriksjoner for afrikansk eller klassisk svinepest og inn til Norge. Se mer informasjon i tabellen.
Type matvare | Behov for dokumentasjon |
---|---|
Kjøtt fra svin/villsvin kjøpt i en matkjedebutikk. | Nei, slike produkter er kontrollert av offentlig myndighet og følges av et stempel som dokumenterer opprinnelse. |
Kjøtt fra svin/villsvin kjøpt av en privatperson eller kjøpt på marked el lignende. Det vil si ustemplet kjøtt fra svin/villsvin. | Ja, du må kunne vise dokumentasjon på produktenes opprinnelse. For eksempel jaktkort eller jaktavtale, som beskriver i hvilket område dyret er felt. |
Kjøtt fra villsvin som du selv har skutt. | Ja, ser rådene her: |
Reglene skal hindre at sykdom spres
Ved utbrudd av alvorlige smittsomme dyresykdommer er både Norge og alle andre EU/EØS-land forpliktet til å sikre at smittefarlige produkter fra dyr ikke eksporteres til andre land. Det er egne regler som skal stanse denne eksporten. Eksempler på dyresykdommer som medfører slike forbud mot eksport er
Selv om det er forbudt med eksport, er det en utfordring for myndighetene å hindre at produkter fra dyr som ikke er kontrollert av myndighetene, blir ført ut av områder med alvorlig smittsom dyresykdom. Eksempler kan være svinekjøtt som ikke er kontrollert av offentlige myndigheter, kjøtt fra egen jakt eller upasteuriserte melkeprodukter. Tar du med deg slike produkter til Norge, vil det gi økt risiko for smitte til norske dyr, både ville og tamme.