Mangelfull prøvetaking førte til at produksjonsområde for skjell ikke kunne åpnes for høsting
Prøver av teppeskjell, sandskjell og knivskjell ble analysert for E. coli for å avgjøre om et område kunne åpnes for høsting av skjell. Systematikken i prøvetakingen var ikke god nok for å få permanent eller midlertidig klassifisering, som er en forutsetning for å kunne åpne et område for høsting.
- Avgjort dato
- Saksnummer
- 2021/113255
- Resultat
- Ikke medhold
Bakgrunn
Virksomheten søkte om åpning av et produksjonsområde for høsting av artene teppeskjell, sandskjell og knivskjell. Regionen mente det ikke var grunnlag for å klassifisere området, og det kan ikke høstes skjell for omsetning fra et område som ikke er klassifisert.
Vurdering
Klagen omfatter krav i regelverket, forståelse av retningslinjen og ulik praktisering av regelverket.
Regelverket for skjell er omfattende, men retningslinjer/veiledere er til hjelp for å forstå regelverket og anvende det i praksis.
Når Mattilsynet vurderer en søknad om klassifisering og åpning av et produksjonsområde for skjell omfatter det en rekke forhold som har betydning for at skjell skal kunne høstes. Mikroorganismer kan forurense skjell. Kartlegging av dette inngår derfor i klassifiseringen av et område. Det er viktig at skjell som høstes og omsettes til konsum, følger krav i regelverket samt gode vurderinger fra myndighetene og de som høster, slik at de ikke utgjør en fare for menneskers helse.
Mulighetene for permanent klassifisering avhenger av hvilke prøver som tas etter den midlertidige klassifiseringen, frekvensen på prøvene og resultatene av prøver fra området. Prøvene som ble tatt etter at den midlertidige klassifiseringen opphørte et halvt år tidligere, tilfredsstilte ikke kriteriene til antall og frekvens. Det var heller ikke fastsatt ny prøvetakingsplan etter at midlertidig klassifisering opphørte. Området kunne derfor ikke klassifiseres for høsting av skjell da.
Det er riktig som klager påpekte at i et tilfelle hadde Mattilsynet åpnet et område for høsting etter en prøve. I ettertid så Mattilsynet at det ikke var riktig forståelse av retningslinjen.
Kravet er at tre uttak av E. coli-prøver med 14 dagers mellomrom skal til for å få en midlertidig klassifisering av produksjonsområdet. Opprettholdelse av midlertidig klassifisering krever ukentlige prøver. Siden det bare var et prøveuttak, og ikke tre, kunne ikke området åpnes for høsting.
Konklusjon
Det forelå ikke tilstrekkelig prøver for at Mattilsynet kunne foreta en vurdering av klassifisering av området. Det var derfor ikke grunnlag for å åpne produksjonsområdet for høsting av artene teppeskjell, sandskjell og knivskjell.
Du kan be om innsyn i saken via einnsyn 2021/113255
Regelverk
Forskrift om offentlig kontroll på matområdet
§ 2. Organisering, planlegging og gjennomføring av offentlig kontroll og verifisering av virksomheter og enkeltpersoners etterlevelse av regelverket for mat, dyrehelse og dyrevelferd
Kilde: Lovdata.no
Næringsmiddelhygieneforskriften
Animaliehygieneforskriften
§ 1. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 853/2004
Kilde: Lovdata.no