Merking av fiskekaker med «glutenfri»
Fiskekaker kunne ikke merkes med «glutenfri» da det ikke er vanlig å bruke ingredienser som inneholder gluten i fiskekaker.
- Avgjort dato
- Saksnummer
- 2023/065435
- Resultat
- Ikke medhold
Bakgrunn
En av Mattilsynets oppgaver er å kartlegge hvordan virksomhetene etterlever kravene til merking av matvarer. I 2023 kontrollerte Mattilsynet merkingen på fiskematprodukter, inkludert om merkingen var egnet til å villede forbruker. En virksomhet klaget på avgjørelsen om å fjerne merkingen “glutenfri” på sine fiskekaker.
Vurdering
For å merke en matvare med «glutenfri» må sammensetningen av produktet oppfylle kravene i glutenforordningen, som er tatt inn i matinformasjonsforskriften. I tillegg må påstanden «glutenfri» være relevant for produktet. Det innebærer at andre lignende produkter vanligvis inneholder glutenholdige ingredienser.
Vurderingene om bruken av «glutenfri» må gjøres i forhold til sammensetningen av fiskekaker generelt. Det er ikke vanlig å bruke glutenholdige ingredienser i fiskekaker. Det er følgelig ikke grunnlag for å merke fiskekakene med «glutenfri».
Konklusjon
Negativ deklarasjon av gluten er villedende da det ikke er vanlig å bruke glutenholdige ingredienser i fiskekaker.
Du kan be om innsyn i saken via einnsyn 2023/65435