Omsetningsforbud på frossen fisk på grunn av dårlig sensorisk kvalitet
Virksomheten ønsket å selge frossen fisk som var returnert fra mottakerlandet, som råvare til varmrøkt laks. De ville endre holdbarhetsmerkingen og sette lengere holdbarhetstid på produktene.
- Avgjort dato
- Saksnummer
- 2024/235543
- Resultat
- Ikke medhold
Bakgrunn
Frossen fisk ble avvist av mottakerlandet Israel med bakgrunn i avvikende lukt og smak, og sendt tilbake til Norge. Varene var merket med 12 måneders holdbarhet.
Virksomheten ønsket å selge produktene som råvare til varmrøkt laks, med en holdbarhet på 20 til 24 måneder.
Vurdering
Ifølge matloven §16 er det forbudt å selge mat som ikke er trygg. Mat regnes som utrygg hvis den er helseskadelig eller ikke er egnet til å spises. Det holder at én av disse grunnene er oppfylt for at maten ikke kan selges.
Når man skal vurdere om mat er trygg, må man ta hensyn til hvordan forbrukerne vanligvis bruker maten, og om den er uegnet å spise basert på hvordan den er ment å brukes.
Fiskekvalitetsforskriften § 14 angir tilfeller hvor fisk ikke kan omsettes til humant konsum, og § 12 angir unntak for råstoff til produksjon av fiskemel, fiskeproteinhydrolysat, fiskeolje, tran og andre marine ingredienser til humant konsum.
Analyseresultatene viste at den mikrobiologiske og hygieniske kvaliteten på produktene var tilfredsstillende. Derimot ble smaken og utseendet vurdert som "Mindre god" i rå tilstand og fra "Mindre..." til "Tydelig avvik fra generell forventet sensorisk handelskvalitet" etter varmebehandling.
Med bakgrunn i sensoriske analyser kunne ikke produktene omsettes som råvare til varmrøkt laks.
Mikrobiologiske analyser har liten relevans i denne sammenheng, da det gjaldt fryste produkter. Kjemiske reduserende prosesser (som for eksempel harskning) og reduksjon i sensorisk kvalitet (som lukt, smak, tekstur m.v.) vil si mer om holdbarheten på produktet.
Virksomheten kunne ikke dokumentere at dette partiet hadde lengre holdbarhet enn det produsenten vanligvis setter på tilsvarende produkter, det vil si 18 måneder.
Hvis næringsmidler som ikke er trygt er en del av et parti eller en forsendelse, skal hele partiet regnes som utrygt, med mindre det kan dokumenteres at resten er trygt. Det var ingen opplysninger om at deler av partiet kunne være av en annen kvalitet enn det som var omfattet av analysene. Dermed kunne ingen deler av partiet omsettes.
Konklusjon
Klagesaksenheten opprettholdt regionens vedtak om omsetningsforbud.
Du kan be om innsyn i saken via eInnsyn: 2024/235543
Regelverk
Matloven
§ 16. Næringsmiddeltrygghet
§ 23. Tilsyn og vedtak
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om prinsipper i næringsmiddelregelverket
§ 1. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 178/2002
Krav til næringsmiddeltrygghet
-
a. helseskadelig, -
b. uegnet for konsum.
-
a. forbrukernes normale bruk av næringsmiddelet i hvert ledd av produksjon, bearbeiding og distribusjon, og -
b. opplysningene som gis til forbrukeren, herunder opplysninger på etiketten eller andre opplysninger som er allment tilgjengelige for forbrukeren, om hvordan særlige helseskadelige virkninger av visse næringsmidler eller næringsmiddelkategorier kan unngås.
-
a. næringsmiddelets sannsynlige umiddelbare og/eller kortsiktige og/eller langsiktige virkninger ikke bare på helsen til personen som inntar det, men også på helsen til kommende generasjoner, -
b. sannsynlige kumulative giftvirkninger, -
c. bestemte forbrukerkategoriers særlige helsemessige ømfintlighet overfor et næringsmiddel som er beregnet på denne forbrukerkategorien.
Kilde: Lovdata.no
Matinformasjonsforskriften
§ 1. Gjennomføring av forordning (EU) nr. 1169/2011
Artikkel 2
Definisjoner
-
a. definisjonene av «næringsmidler», «næringsmiddelregelverk», «næringsmiddelforetak», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «detaljhandel», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» i artikkel 2 og i artikkel 3 nr. 1, 2, 3, 7, 8 og 18 i forordning (EF) nr. 178/2002, -
b. definisjonene av «foredling», «uforedlede produkter» og «foredlede produkter» i artikkel 2 nr. 1 bokstav m), n), og o) i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 852/2004 av 29. april 2004 om næringsmiddelhygiene,1 -
c. definisjonen av «næringsmiddelenzym» i artikkel 3 nr. 2 bokstav a) i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1332/2008 av 16. desember 2008 om næringsmiddelenzymer,2 -
d. definisjonene av «tilsetningsstoff i næringsmiddel», «teknisk hjelpestoff» og «bærestoff» i artikkel 3 nr. 2 bokstav a) og b) i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 av 16. desember 2008 om tilsetningsstoffer i næringsmidler3 samt i nr. 5 i forordningens vedlegg I, -
e. definisjonen av «aromaer» i artikkel 3 nr. 2 bokstav a) i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1334/2008 av 16. desember 2008 om aromaer og visse næringsmiddelingredienser med aromagivende egenskaper til bruk i og på næringsmidler,4 -
f. definisjonene av «kjøtt», «mekanisk utbeinet kjøtt», «bearbeidet kjøtt», «fiskerivarer» og «kjøttprodukter» i nr. 1.1, 1.14, 1.15, 3.1 og 7.1 i vedlegg I til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 853/2004 av 29. april 2004 om fastsettelse av særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse,5 -
g. definisjonen av «reklame» i artikkel 2 bokstav a) i europaparlaments- og rådsdirektiv 2006/114/EF av 12. desember 2006 om villedende og sammenlignende reklame.6
-
a. «næringsmiddelopplysninger» opplysninger om et næringsmiddel som sluttforbrukeren får i form av en etikett, annet vedlagt materiale eller på andre måter, herunder moderne teknologiske verktøy eller muntlig kommunikasjon, -
b. «regelverk for næringsmiddelopplysninger» unionsbestemmelsene om næringsmiddelopplysninger, særlig merking, herunder alminnelige regler som gjelder for alle næringsmidler under visse omstendigheter eller for visse næringsmiddelkategorier, samt regler som gjelder bare for visse næringsmidler, -
c. «obligatoriske næringsmiddelopplysninger» de opplysningene som i henhold til unionsbestemmelsene skal gjøres tilgjengelige for sluttforbrukeren, -
d. «storhusholdning» enhver virksomhet (herunder et kjøretøy eller en fast eller flyttbar salgsbod), for eksempel restauranter, kantiner, skoler, sykehus og cateringforetak, der det som ledd i virksomheten tilberedes spiseferdige næringsmidler til sluttforbrukeren, -
e. «ferdigpakket næringsmiddel» en salgsenhet som i uendret tilstand er beregnet på salg til sluttforbruker og til storhusholdninger, og som består av et næringsmiddel samt emballasjen det er pakket inn i før det tilbys for salg, enten denne emballasjen dekker varen helt eller delvis, men likevel på en slik måte at innholdet ikke kan endres uten at emballasjen åpnes eller endres; «ferdigpakket næringsmiddel» omfatter ikke næringsmidler som pakkes på salgsstedet på anmodning fra kjøperen eller er ferdigpakket med sikte på umiddelbart salg, -
f. «ingrediens» ethvert stoff eller produkt, herunder aromaer, tilsetningsstoffer i næringsmidler og næringsmiddelenzymer, og enhver bestanddel i en sammensatt ingrediens som anvendes ved framstilling eller tilberedning av et næringsmiddel, og som fremdeles forekommer i det ferdige produkt, eventuelt i endret form; restmengder skal ikke anses som «ingredienser», -
g. «opphavssted» ethvert sted som det er angitt at et næringsmiddel kommer fra, og som ikke er «opprinnelsesstat» som fastsatt i samsvar med artikkel 23–26 i forordning (EØF) nr. 2913/92; navnet, firmaet eller adressen på etiketten til den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket utgjør ikke en angivelse av næringsmiddelets opprinnelsesstat eller opphavssted i henhold til denne forordning, -
h. «sammensatt ingrediens» en ingrediens som selv består av mer enn én ingrediens, -
i. «etikett» enhver merkelapp, ethvert merke, tegn, bilde eller annet beskrivende materiell som er skrevet, trykt, stensilert, angitt, preget, stemplet eller vedlagt pakningen eller beholderen med næringsmidler, -
j. «merking» opplysninger, angivelser, varemerker eller -navn, bilder eller symboler som gjelder et næringsmiddel, og som er påført emballasjer, dokumenter, skilt, etiketter, halsetiketter eller krager av enhver art som følger eller som viser til dette næringsmiddelet, -
k. «synsfelt» alle overflater på en emballasje som kan leses fra én enkelt synsvinkel, -
l. «hovedsynsfelt» det synsfeltet på en emballasje som det er mest sannsynlig at forbrukeren ser ved første øyekast på kjøpstidspunktet, og som gjør det mulig for forbrukeren straks å identifisere et produkt med hensyn til dets art eller natur og eventuelt dets varenavn. Dersom en emballasje har flere identiske hovedsynsfelter, skal hovedsynsfeltet være det som velges av den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket, -
m. «lesbarhet» informasjonens fysiske utseende, som gjør informasjonen visuelt tilgjengelig for befolkningen generelt, og som bestemmes av forskjellige faktorer, blant annet skriftstørrelsen, tegnavstanden, linjeavstanden, strektykkelsen, skriftfargen, skrifttypen, forholdet mellom bokstavenes bredde og høyde, materialets overflate og kontrasten mellom skriften og bakgrunnen, -
n. «lovbestemt betegnelse» den betegnelsen for et næringsmiddel som er fastsatt i de unionsbestemmelser som gjelder for det, eller i mangel av slike unionsbestemmelser, den betegnelsen som er fastsatt i gjeldende lover og forskrifter i medlemsstaten der salget av næringsmiddelet til sluttforbruker eller til storhusholdninger finner sted, -
o. «vanlig betegnelse» en betegnelse som er akseptert som næringsmiddelets betegnelse av forbrukerne i den medlemsstaten der næringsmiddelet selges, uten at denne betegnelsen krever ytterligere forklaring, -
p. «beskrivende betegnelse» en betegnelse som gir en beskrivelse av næringsmiddelet, og om nødvendig av dets bruk, og som er så nøyaktig at forbrukerne blir opplyst om dets egentlige art og kan skjelne det fra produkter som det vil kunne forveksles med, -
q. «hovedingrediens» en ingrediens eller ingredienser i et næringsmiddel som utgjør mer enn 50 % av næringsmiddelet, eller som forbrukeren vanligvis forbinder med betegnelsen på næringsmiddelet, og som det i de fleste tilfeller kreves en mengdeangivelse for, -
r. «et næringsmiddels holdbarhetsdato» den datoen som næringsmiddelet bevarer sine spesifikke egenskaper fram til under riktige oppbevaringsforhold, -
s. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i nr. 1 i del A i vedlegg XIII til denne forordning samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i en av disse kategoriene, -
t. «industrielt framstilt nanomateriale» materiale som er framstilt med hensikt, og som har én eller flere dimensjoner i størrelsesorden 100 nm eller mindre, eller som har en indre struktur eller overflate som består av atskilte funksjonelle deler, hvorav mange har én eller flere dimensjoner i størrelsesorden 100 nm eller mindre, herunder strukturer, agglomerater eller aggregater som kan være større enn 100 nm, men som bevarer egenskaper som er karakteristiske for nanostørrelser. Egenskaper som er karakteristiske for nanostørrelser, omfatter -
i. egenskaper som er knyttet til det aktuelle materialets store spesifikke overflater, og/eller -
ii. spesifikke fysisk-kjemiske egenskaper som er forskjellige fra egenskapene til det samme materialet i ikke-nanoform,
-
-
u. «fjernkommunikasjonsmiddel» ethvert middel som uten at leverandøren og forbrukeren er til stede samtidig, kan brukes til inngåelse av en avtale mellom disse partene.
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer
§ 12. Råstoff til produksjon av fiskemel, fiskeproteinhydrolysat, fiskeolje, tran og andre marine ingredienser til humant konsum
§ 14. Fisk og fiskevarer som ikke kan omsettes til humant konsum
-
a. er selvdøde, -
b. er harske, -
c. er fryse- eller tørkebrent, dvs. fisk og fiskevarer som har uopprettelige merker etter frysing eller tørking, -
d. er buktært eller har betydelige lever- og/eller galleflekker, -
e. er oppdrettet og hvor feil nevnt i § 17 første ledd ikke kan rettes, -
f. er oppdrettet og har tydelig kjønnsdrakt, -
g. er blodsprengt eller oppløst i fiskekjøttet eller har avvikende lukt, -
h. har påviselig rødmidd, svartmidd eller brunmidd eller er betydelig jordslått, -
i. er forurenset av stoffer i konsentrasjoner som gir fisk og fiskevaren unormale sensoriske egenskaper, -
j. har høyere verdier av trimetylamin-nitrogen enn angitt i § 11 første ledd bokstav f. Unntatt er ferdigvarer som har gjennomgått en modningsprosess (er fermenterte), er fullsaltet eller tørket (raket fisk, saltfisk, saltsild, klippfisk og tørrfisk mv.), -
k. har indre organer med tydelige tegn på sykdomsforandringer som kan ses med det blotte øyet, herunder indre blødninger, granulomer (utvekst/arrdannelse som følge av immunsykdom/infeksjon) eller byller, -
l. har omfattende ytre sykdomsforandringer, herunder store sår eller byller.
Kilde: Lovdata.no