Klagesak

Slakterienes ansvar for å hindre at de mottar skitne dyr

En ny regelverksavklaring skal sikre enhetlig regelverksforståelse og saksbehandling av vedtak om reduksjon av antallet skitne dyr som mottas ved slakteriet. 

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2024/238870 og 2024/257489
Resultat
Opphevet

Bakgrunn

Regionen har pålagt slakteriet å kontrollere og dokumentere at rutinene de iverksetter har effekt og at prosentandelen skitne slaktedyr av storfe i kategori 2 er redusert med minst 2 %-enheter fra 2023 tall. Klager mente at de prosentvise målene ikke var tallfestet i europeisk regelverk. Det er flere faktorer som påvirker antallet skitne slaktedyr, og klager kunne verken garantere en årlig reduksjon på 2% eller innfri ambisjonen på under 1% og sikre en varig endring. 

Vurdering

Avdeling regelverk og kontroll ved Mattilsynets Hovedkontor gjorde en avklaring av regelverket, og det skal ikke forstås som et absolutt krav/forbud mot å ta skitne slaktedyr inn på slakteriene. Kravet gjelder kvaliteten på prosedyrene, ikke dyrene i seg selv. Mattilsynet skal heller ikke fastsette spesifikke mål for hvor stor andel skitne slaktedyr som kan tas inn på det enkelte slakteri. Dette er et funksjonsbasert regelverk, som gir virksomheten frihet til å finne egne løsninger for å sikre rene dyr. 

Driftsansvarlig har ansvar for å iverksette egnede fremgangsmåter (rutiner/ prosedyrer) for å unngå at skitne slaktedyr kommer inn til slakteriet. En vurdering av framgangsmåtenes egnethet skal derfor danne grunnlag for evt. konklusjoner om regelverksbrudd. Dersom skitne slaktedyr allikevel ankommer slakteriet, skal driftsansvarlig underrette den offentlige veterinæren og treffe hensiktsmessige tiltak. En vurdering av tiltakenes hensiktsmessighet og rutiner for varsling til offentlig veterinær skal derfor danne grunnlag for evt. konklusjoner om regelverksbrudd. 

Konklusjon

Mattilsynet skal ikke fatte vedtak med krav om prosentvis årlig reduksjon av antallet skitne dyr som mottas ved slakteriet.

Du kan be om innsyn via eInnsyn:2024/238870 og  2024/257489

Regelverk

Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler

§ 1. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 853/2004

EØS-avtalen vedlegg I kapittel I del 6.1 nr. 17 (forordning (EF) nr. 853/2004 som endret ved forordning (EF) nr. 1662/2006, forordning (EF) nr. 1243/2007, forordning (EF) nr. 1020/2008, forordning (EF) nr. 1161/2009, forordning (EU) nr. 558/2010, forordning (EU) nr. 150/2011, forordning (EU) nr. 16/2012, forordning (EU) nr. 1276/2011, forordning (EU) nr. 786/2013, forordning (EU) nr. 633/2014, forordning (EU) nr. 1137/2014, forordning (EU) 2016/355, forordning (EU) 2017/1981, forordning (EU) 2017/1978, delegert forordning (EU) 2020/2192, forordning (EU) 2021/1374 og forordning (EU) 2021/1756) om fastsettelse av særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse (animaliehygieneforordningen) gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig
EØS-avtalens vedlegg I kapittel I del 6.1 nr. 19 (forordning (EU) nr. 101/2013) vedrørende bruk av melkesyre for å redusere mikrobiologisk forurensning på overflaten av skrotter av storfe gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I kapittel I, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.
EØS-avtalens vedlegg I kapittel I del 6.1 nr. 21 (forordning (EU) 2015/1474) om frivillig bruk av resirkulert varmt vann til overflatebehandling av hele og halve slakteskrotter av tamme hovdyr og oppdrettsvilt, gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I kapittel I, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.

Avsnitt II: Mål for HACCP-baserte framgangsmåter

  1. 1.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som driver slakterier, skal sikre at de framgangsmåtene som de har innført i samsvar med de allmenne kravene i artikkel 5 i forordning (EF) nr. 852/2004, oppfyller de kravene som ifølge fareanalysen viser seg å være nødvendige, samt de særlige kravene oppført i nr. 2.
  2. 2.
    Framgangsmåtene skal garantere at ethvert dyr, eller når det er relevant, hvert parti dyr som ankommer slakteriet:
    1. a.
      identifiseres korrekt,
    2. b.
      ledsages av de relevante opplysningene fra opprinnelsesenheten nevnt i avsnitt III,
    3. c.
      ikke kommer fra en driftsenhet eller et område som er underlagt forbud mot forflytning av dyr eller andre restriksjoner av hensyn til dyrs eller menneskers helse, bortsett fra når vedkommende myndighet tillater det,
    4. d.
      er rent,
    5. e.
      er friskt, så vidt den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket kan bedømme,
      og
    6. f.
      med hensyn til dyrevelferd er i en tilfredsstillende tilstand ved ankomst til slakteriet.
  3. 3.
    Dersom kravene nevnt i nr. 2 ikke er oppfylt, skal den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket underrette den offentlige veterinæren og treffe hensiktsmessige tiltak.
Se hele forskriften

Kilde: Lovdata.no