Klagesak

Svikt i hygiene medførte virksomhetskarantene

En virksomhet har over lang tid hatt grove og gjentakende brudd på krav til hygiene. Mattilsynet har derfor ilagt virksomheten virksomhetskarantene. 

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2024/253303
Resultat
Ikke medhold

Bakgrunn

Det var store mangler i virksomheten som gjorde det vanskelig å opprettholde god hygiene. Tre viktige krav for god hygiene var ikke oppfylt: riktig utforming av lokaler, god hygiene i produksjonen og god personlig hygiene. Disse bruddene kunne føre til helsefarlig mat. 

Varige tiltak for god mathygiene skal gjennomføres med et styringssystem. Virksomheten har ikke vist vilje til å gjøre slike endringer. De gjør kortsiktige forbedringer etter pålegg fra Mattilsynet, men har likevel gjort lignende brudd på reglene flere ganger over mange år. 

Vurdering

Formålet med virksomhetskarantene er å hindre flere regelbrudd og dermed beskytte samfunnet mot virksomheter som bryter regelverket på grove måter.

Klagesaksenheten opprettholder regionens vurdering om at lengden på karantenen var en måned.  

Konklusjon

Klagesaksenheten stadfestet regionens vedtak om virksomhetskarantene i en måned.   

Du kan be om innsyn i saken via eInnsyn: 2024/253303

Regelverk

Matloven

Forskrift om prinsipper i næringsmiddelregelverket

Forskrift om næringsmiddelhygiene