Salg av egg fra butikk
Egg skal være produsert, lagret, merket og solgt i samsvar med regelverket i alle ledd, fra eggene er lagt og frem til de blir solgt til forbrukeren.
Salg av ikke ferdigpakket egg i butikk
Egg kan selges direkte fra eggprodusenten til forbruker via butikker i nærområdet til eggprodusenten.
Dette må du huske på dersom du selger egg fra din butikk:
- Du kan kun selge egg fra en bonde som er registrert hos Mattilsynet som eggprodusent
- Eggene fra eggprodusent må selges i løsvekt (på brett uten innpakking eller f.eks. i fra kurv).
- Eggene må oppbevares ved høyst 12°C. Egg, som blir solgt til forbruker innen 3 dager etter leggedato (særlig ferske egg), er unntatt fra dette temperaturkravet.
- Eggene skal være solgt til forbrukeren senest 21 dager etter legging.
- Du må gi forbrukeren informasjon via plakat eller lignende, om hvem som er eggprodusenten og holdbarhetsdato på eggene.
Ferdigpakkede egg
- Du kan også selge egg som kommer ferdig pakket i kartong fra eggprodusenten/eggpakkeriet.
- Eggprodusenten må være registrert eller godkjent som et eggpakkeri hos Mattilsynet.
- Ferdigpakkede egg skal i utsalgsstedet oppbevares ved høyst 12°C.
Krav til eggprodusent og eggpakkeri
Kravene til eggprodusenten og eggpakkeriet finner du her: Produksjon av egg og eggprodukt | Mattilsynet.
Det er eggpakkeriet sitt ansvar at ferdigpakkede egg i eggekartongen er merket i henhold til matinformasjonsforskriften. Merking av egg | Mattilsynet