Salg av egg fra butikk

Egg skal være produsert, lagret, merket og solgt i samsvar med regelverket i alle ledd, fra eggene er lagt og frem til de blir solgt til forbrukeren.

Publisert

Salg av ikke ferdigpakket egg i butikk

Egg kan selges direkte fra eggprodusenten til forbruker via butikker i nærområdet til eggprodusenten.

Dette må du huske på dersom du selger egg fra din butikk:

  • Du kan kun selge egg fra en bonde som er registrert hos Mattilsynet som eggprodusent
  • Eggene fra eggprodusent må selges i løsvekt (på brett uten innpakking eller f.eks. i fra kurv).
  • Eggene må oppbevares ved høyst 12°C. Egg, som blir solgt til forbruker innen 3 dager etter leggedato (særlig ferske egg), er unntatt fra dette temperaturkravet.
  • Eggene skal være solgt til forbrukeren senest 21 dager etter legging.
  • Du må gi forbrukeren informasjon via plakat eller lignende, om hvem som er eggprodusenten og holdbarhetsdato på eggene.

Ferdigpakkede egg

  • Du kan også selge egg som kommer ferdig pakket i kartong fra eggprodusenten/eggpakkeriet.
  • Eggprodusenten må være registrert eller godkjent som et eggpakkeri hos Mattilsynet.  
  • Ferdigpakkede egg skal i utsalgsstedet oppbevares ved høyst 12°C.

Krav til eggprodusent og eggpakkeri

Kravene til eggprodusenten og eggpakkeriet finner du her: Produksjon av egg og eggprodukt | Mattilsynet.

Det er eggpakkeriet sitt ansvar at ferdigpakkede egg i eggekartongen er merket i henhold til matinformasjonsforskriften. Merking av egg | Mattilsynet