Produksjon av egg og eggprodukt
Egg skal vere produsert, merka og selt i samsvar med regelverket i alle ledd, frå egget kjem ut av høna til forbrukaren kjøper produktet.
Innhald på denne sida
Om du sel egg, har du ansvar for at egga du sel er trygge og har god kvalitet.
Registrering eller godkjenning
Alle som driv med næringsmiddelverksemd skal enten registrere verksemda eller få verksemda godkjent.
Eggprodusentar må registrere seg
Som eggprodusent kan du selje små mengder egg upakka som lausvektvare og direkte til forbrukar frå gard, frå lokale marknader og frå lokale butikkar. Produksjon og oppsamling av egg hos produsenten (ikkje pakking) blir regna som primærproduksjon og treng ikkje godkjenning. Du må registrere salet i skjematenesta til Mattilsynet.
Eggpakkeri og eggproduktverksemder treng godkjenning
Eggpakkerier og eggproduktverksemder er godkjenningspliktige, fordi egg er ei animalsk vare.
Mindre eggpakkeri kan få unntak frå regelen om godkjenning og skal da registrerast. Som registrert eggpakkeri kan du selje egg direkte til sluttforbrukar og i tillegg høgst 600 kg pr. veke (9600 hønseegg) til andre detaljistar i lokalområdet. Sel du meir enn dette, må du søkje om godkjenning. Som godkjend verksemd er det tilleggskrav om merking med godkjenningsnummer.
Sjå kvifor du må registrere eller få godkjent verksemda di.
Slik gjer du
Treng du registrering eller godkjenning for eggpakkeri eller eggproduktverksemd, kan du registrere deg i skjematjenesta under.
Registrering av næringsmiddelverksemd
Du skal vere registrert eller godkjent hos Mattilsynet om du importerer, håndterer, lagrar eller omset næringsmiddel.
Du registrerer deg ved å bruke skjemaet "Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer" i Mattilsynet si skjemateneste.
Skjemaet skal også brukast dersom du vil utvide aktiviteten i ei allereie eksisterande verksemd og starte med ein ny aktivitet som ikkje er registrert.
Regelverk
Animaliehygieneforskriften kapittel 1, artikkel 1
3. Denne forordning får ikke anvendelse på: |
a. | primærproduksjon til bruk i private husholdninger, |
b. | tilberedning, håndtering eller oppbevaring av næringsmidler i hjemmet til konsum i private husholdninger, |
c. | produsentens direkte levering av små mengder råvarer til sluttforbrukeren eller til lokale detaljister som leverer direkte til sluttforbrukeren, |
d. | produsentens direkte levering av små mengder kjøtt fra fjørfe og haredyr slaktet på driftsenheten, til sluttforbrukeren eller til lokale detaljister som leverer dette som ferskt kjøtt direkte til sluttforbruker, |
e. | jegere som leverer små mengder viltlevende vilt eller kjøtt fra viltlevende vilt direkte til sluttforbrukeren eller til lokale detaljister som leverer direkte til sluttforbrukeren. |
Animaliehygieneforskriften kapittel 1, artikkel 4
Artikkel 4 Registrering og godkjenning av virksomheter
1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal omsette produkter av animalsk opprinnelse som er framstilt i Fellesskapet, bare dersom de er framstilt og håndtert utelukkende på virksomheter: |
a. | som oppfyller de relevante kravene i forordning (EF) nr. 852/2004, i vedlegg II og III i denne forordning og andre relevante krav i næringsmiddelregelverket, |
og
b. | som vedkommende myndighet har registrert, eller når det kreves i samsvar med nr. 2, har godkjent. |
2. Uten at artikkel 6 nr. 3 i forordning (EF) nr. 852/2004 berøres, skal virksomheter som håndterer de produktene av animalsk opprinnelse som omfattes av kravene i vedlegg III til denne forordning, ikke drives med mindre vedkommende myndighet har godkjent dem i samsvar med nr. 3 i denne artikkel, med unntak av virksomheter som utfører bare: |
a. | primærproduksjon, |
b. | transport, |
c. | lagring av produkter som ikke trenger lagringsforhold med temperaturregulering, |
eller
d. | andre former for detaljhandel enn dem som denne forordning får anvendelse på i henhold til artikkel 1 nr. 5 bokstav b). |
3. En virksomhet som skal godkjennes i samsvar med nr. 2, skal ikke drives med mindre vedkommende myndighet i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 854/2004 av 29. april 2004 om fastsettelse av særlige regler for gjennomføringen av offentlig kontroll av produkter av animalsk opprinnelse beregnet på konsum:1 |
a. | har gitt virksomheten godkjenning til å drive etter et besøk på stedet, |
eller
b. | har gitt virksomheten en betinget godkjenning. |
Dette kan du gjere som registrert primærprodusent av egg
Når du har registrert verksemda hos Mattilsynet kan du
- selje egga direkte til privatpersonar (sluttforbrukar) frå garden eller på marknad, for eksempel torg eller REKO-ring.
- selje egga til butikkar i nærområdet
Du kan selje egga i laussal (på brett utan innpakning eller f.eks. frå kurv).
Du kan vaske egga, men du kan ikkje selje egga ferdigpakka, for eksempel i lukka kartong. Skal du pakke egga, må du forhalde deg til reglane for eggpakkeri. Da må du blant anna sortere egga etter storleik og kvalitet, følgje hygieneregler og sørgje for korrekt merking av egga.
Regelverk
Næringsmiddelhygieneforskriften, vedlegg I, del A
DEL A: ALMINNELIGE HYGIENEBESTEMMELSER FOR PRIMÆRPRODUKSJON OG TILKNYTTEDE AKTIVITETER
I. Virkeområde
1. | Dette vedlegg får anvendelse på primærproduksjon og følgende tilknyttede aktiviteter: |
a. | transport, lagring og håndtering av råvarer på produksjonsstedet, forutsatt at dette ikke endrer råvarens karakter i vesentlig grad, |
b. | transport av levende dyr, når dette er nødvendig for å oppnå målene i denne forordning, |
og
c. | når det gjelder produkter av vegetabilsk opprinnelse, fiskerivarer og viltlevende vilt, transport for å levere råvarer, der råvarenes karakter ikke er endret i vesentlig grad, fra produksjonsstedet til en virksomhet. |
II. Hygienebestemmelser
2. | Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal så langt det er mulig, sikre at råvarer beskyttes mot forurensning, idet det tas hensyn til all foredling som råvarene senere skal gjennomgå. |
3. | Uten at den alminnelige forpliktelsen fastsatt i nr. 2 berøres, skal driftsansvarlige for næringsmiddelforetak overholde relevante bestemmelser i EØS-regelverk og nasjonal lovgivning som gjelder kontroll av farer i primærproduksjonen og tilknyttede aktiviteter, herunder: |
a. | tiltak for å kontrollere forurensning som kommer fra luft, jord, vann, fôr, gjødsel, veterinærpreparater, plantevernmidler og biocider og oppbevaring, håndtering og disponering av avfall, |
og
b. | tiltak som gjelder dyrs helse og velferd og plantehelse, og som kan påvirke menneskers helse, herunder programmer for overvåkning og kontroll av zoonoser og zoonotiske smittestoffer. |
4. | Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som oppdretter, høster eller jakter på dyr, eller som produserer råvarer av animalsk opprinnelse, skal treffe egnede tiltak for, når det er relevant, å: |
a. | holde alle lokaler og innretninger som brukes i forbindelse med primærproduksjon og tilknyttede aktiviteter, herunder lokaler og innretninger som brukes til lagring og håndtering av fôr, rene og, når det er nødvendig, desinfisere dem på en hensiktsmessig måte etter rengjøring, |
b. | holde utstyr, beholdere, kasser, kjøretøyer og fartøyer rene og, når det er nødvendig, desinfisere dem på en hensiktsmessig måte etter rengjøring, |
c. | så langt det er mulig, sikre at dyr som skal slaktes, og når det er nødvendig, produksjonsdyr, er rene, |
d. | bruke drikkevann eller rent vann når det er nødvendig for å hindre forurensning, |
e. | sikre at personale som håndterer næringsmidler, er ved god helse og får opplæring om helserisikoer, |
f. | så langt det er mulig, hindre at dyr og skadedyr forårsaker forurensning, |
g. | oppbevare og håndtere avfall og farlige stoffer slik at forurensning unngås, |
h. | hindre innføring og spredning av smittsomme sykdommer som kan overføres til mennesker gjennom næringsmidler, herunder ved å treffe forebyggende tiltak når nye dyr innføres, og rapportere mistanke om utbrudd av slike sykdommer til vedkommende myndighet, |
i. | ta hensyn til resultatene av alle relevante analyser som utføres på prøver som er tatt fra dyr, eller andre prøver som har betydning for menneskers helse, |
og
j. | bruke tilsetningsstoff i fôrvarer og veterinærpreparater på korrekt måte, slik det kreves i relevant lovgivning. |
5. | Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som produserer eller høster planteprodukter, skal treffe egnede tiltak for, når det er relevant, å: |
a. | holde lokaler, utstyr, beholdere, kasser, kjøretøyer og fartøyer rene og, når det er nødvendig, desinfisere dem på en hensiktsmessig måte etter rengjøring, |
b. | når det er nødvendig, sikre at planteprodukter er rene, og at de produseres, transporteres og lagres under hygieniske forhold, |
c. | bruke drikkevann eller rent vann når det er nødvendig for å hindre forurensning, |
d. | sikre at personale som håndterer næringsmidler, er ved god helse og får opplæring om helserisikoer, |
e. | så langt det er mulig, hindre at dyr og skadedyr forårsaker forurensning, |
f. | lagre og håndtere avfall og farlige stoffer slik at forurensning unngås, |
g. | ta hensyn til resultatene av alle relevante analyser som utføres på prøver som er tatt fra planter, eller andre prøver som har betydning for menneskers helse, |
og
h. | bruke plantevernmidler og biocider på korrekt måte, slik det kreves i relevant lovgivning. |
Hygienereglar for eggpakkeri
Skal du sortere og pakke egga, er verksemda di eit eggpakkeri.
For eggpakkeri gjeld dei generelle hygienereglane.
Regelverk
Forskrift om næringsmiddelhygiene, kapittel II
Særlige krav til lokaler der næringsmidler tilberedes, behandles eller foredles (med unntak av serveringsområder og de lokalene som er angitt i kapittel III)
1. | kapittel III, men inkludert lokaler som utgjør en del av transportmidler), skal utformingen og planløsningen være slik at det er mulighet for god hygienepraksis for næringsmidler, herunder beskyttelse mot forurensning mellom og under arbeidsoperasjonene. Det omfatter særlig følgende: | I lokaler der næringsmidler tilberedes, behandles eller foredles (med unntak av serveringsområder og de lokalene som er angitt i
a. | Gulvflater skal holdes i god stand og være lette å rengjøre og når det er nødvendig, desinfisere. Dette krever at det brukes vanntette, ikke-absorberende materialer som kan vaskes, og som ikke er giftige, med mindre driftsansvarlige for næringsmiddelforetak kan godtgjøre overfor vedkommende myndighet at andre materialer som er brukt, egner seg like godt. Gulvene skal når det er hensiktsmessig, ha egnet avløp. |
b. | Veggflater skal holdes i god stand og være lette å rengjøre og når det er nødvendig, desinfisere. Dette krever at det brukes vanntette, ikke-absorberende materialer som kan vaskes, og som ikke er giftige, og at overflaten er glatt opp til en høyde som er hensiktsmessig ut fra det arbeidet som utføres, med mindre driftsansvarlige for næringsmiddelforetak kan godtgjøre overfor vedkommende myndighet at andre materialer som er brukt, egner seg like godt. |
c. | Himlinger (eller der det ikke er himlinger, takets innvendige overflate) og installasjoner i takhøyde, skal være konstruert og utformet slik at det hindrer ansamling av skitt og begrenser dannelse av kondens, uønsket mugg og avgivelse av partikler. |
d. | Vinduer og andre åpninger skal være konstruert slik at ansamling av skitt unngås. De som kan åpnes ut mot omgivelsene, skal når det er nødvendig, være utstyrt med insektnett, som lett må kunne fjernes og rengjøres. Dersom åpning av vinduene kan medføre forurensning, må vinduene holdes lukket og ikke være mulig å åpne mens produksjon pågår. |
e. | Dører skal være lette å rengjøre, og når det er nødvendig, desinfisere. Dette krever bruk av glatte og ikke-absorberende overflater, med mindre driftsansvarlige for næringsmiddelforetak kan godtgjøre overfor vedkommende myndighet at andre materialer som er brukt, egner seg like godt. |
f. | Overflater (herunder overflater på utstyr) i områder der næringsmidler håndteres, og særlig de overflatene som kommer i kontakt med næringsmidler, skal holdes i god stand, være lette å rengjøre, og når det er nødvendig, desinfisere. Dette krever bruk av glatte, vaskbare og korrosjonsbestandige materialer som ikke er giftige, med mindre driftsansvarlige for næringsmiddelforetak kan godtgjøre overfor vedkommende myndighet at andre materialer som er brukt, egner seg like godt. |
2. | Når det er nødvendig, skal det finnes egnede innretninger for rengjøring, desinfisering og oppbevaring av arbeidsredskaper og arbeidsutstyr. Disse innretningene skal være konstruert av korrosjonsbestandig materiale, være lette å rengjøre og ha egnet tilførsel av varmt og kaldt vann. |
3. | kapittel VII, og de skal holdes rene, og når det er nødvendig, desinfiserte. | Når det er nødvendig, skal det finnes egnede innretninger for vask av næringsmidler. Vasker eller lignende innretninger for vask av næringsmidler skal ha egnet tilførsel av varmt og/eller kaldt drikkevann i samsvar med kravene i
Internkontroll
Det er ulike krav til internkontroll for primærprodusentar av egg og eggpakkeri og eggproduktverksemder.
Eggprodusentar må ha kontroll med farar
Eggprodusentar skal ha dokumentasjon på kontroll med farar. Du skal ha kontroll med farar som riktig handtering og lagring av egga, rent vatn, trygt fôr, førebygging av smittsame sjukdommar, skadedyrkontroll, riktig vasking av egg osv. Du skal sikre at egga er beskytta mot forureining idet det tas omsyn til all seinare foredling.
Les meir:
Eggpakkeri og eggproduktverksemder må ha styringssystem
Eggpakkeri og eggproduktverksemder har etter matlova ansvar for å sikre og kontrollere at produkta de omset er trygge. Godt styringssystem er viktig for trygg matproduksjon.
Du skal ha eit styringssystem som fungerer tilfredsstillande. God styring og gode rutinar sikrar rett handtering av egg og at produkta har jamn kvalitet. Styringssystemet ditt er også eit hjelpemiddel verksemda har for å etterleve krava i regelverket.
HACCP-krava bør vere så fleksible at dei kan anvendast i alle situasjonar, også i små føretak.
Kvalitet på egg som skal seljast
Egga skal vere reine og tørre. Dei skal vere beskytta mot sollys, framand lukt og støyt under handtering, lagring og transport.
Kriterier for egg med riktig kvalitet (klasse A):
- Skal og kutikula (ytre hinne) har normal form og er rein og uskadd.
- Luftblæra er ikkje over 6 mm.
- Plomma er i midten og utan tydeleg omriss. Ved dreiing flytter ikkje plomma seg merkbart frå midten og kjem raskt tilbake til sentrum av egget
- Eggekvita er klar og gjennomsiktig.
- Kimplet (streng som held plomma midt i egget) er ikkje synleg utvikla.
- Egget har ikkje framande delar (t.d. blodegg).
- Egget har ikkje framand lukt.
Gjennomlysing av egga er ein god måte å sikre riktig kvalitet.
Regelverk
Forskrift om produksjon og frambud av næringsmidler
§ 5. Kvalitetskrav
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) nr. 589/2008 art.2
Ægs kvalitetskendetegn
1. Klasse A-æg skal have følgende kvalitetskendetegn:
a) skal og kutikula: normal form, ren, ubeskadiget
b) luftblære: højde ikke over 6 mm, ubevægelig; i æg, der skal
markedsføres med betegnelsen »Ekstra«, må den dog højst
være 4 mm
c) blomme: ved gennemlysning kun synlig som en skygge uden
tydeligt omrids, flytter sig ikke mærkbart fra midten, når
ægget drejes, og vender tilbage til det centrale leje
d) æggehvide: klar, gennemsigtig
e) kimplet: ikke synligt udviklet
f) fremmede bestanddele: ikke tilladt
g) fremmed lugt: ikke tilladt.
2. Klasse A-æg må hverken vaskes eller rengøres før eller
efter sorteringen undtagen i de tilfælde, der er omhandlet i
artikel 3.
3. Klasse A-æg må hverken konserveres eller køles i rum eller
anlæg med en temperatur, der kunstigt er holdt under +5 °C.
Men æg, der har været opbevaret ved en lavere temperatur end
5 °C under en transport, der har varet under 24 timer, eller på
et detailsalgssted i mindre end 72 timer anses ikke for at være
kølede.
4. Klasse B-æg er æg, der ikke opfylder de kvalitetskendetegn,
der er fastsat i stk. 1. Klasse A-æg, der ikke længere har disse
kendetegn, kan nedklassificeres til klasse B,
Sortering av størrelse på egg
Egg vert sortert etter fire vektklassar.
- XL: 73 g og over
- L: 63 g - 73 g
- M: 53 g - 63 g
- S: under 53 g
Dersom du vil selje egg av ulik størrelse i same kartong skal det stå minimumsnettovekt i gram, og "Egg av ulik størrelse" eller tilsvarande uttrykk på kartongen.
Regelverk
Forskrift om produksjon og frambud av næringsmidler
§ 5. Kvalitetskrav
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) nr. 589/2008 art.4
Vægtsortering af klasse A-æg
1. Klasse A æg sorteres i følgende vægtklasser:
a) XL - meget store: 73 g og derover
b) L - store: 63 g og derover, men under 73 g
c) M - mellemstore: 53 g og derover, men under 63 g
d) S - små: under 53 g.
2. Vægtklassen angives med de respektive bogstaver eller de
respektive betegnelser som anført i stk. 1 eller ved en kombination af disse to angivelser, eventuelt suppleret med modsvarende
vægtintervaller. Der kan anvendes andre supplerende angivelser,
såfremt der ikke er risiko for, at de forveksles med bogstaverne
eller betegnelserne i stk. 1, og de er i overensstemmelse med
direktiv 2000/13/EF
Temperatur
Oppbevaringstemperatur for egg er høgst 12˚C.
Det er unntak for temperaturkravet ved kortvarig omsetning av særskilt ferske egg. Ved slikt sal må du informere om når egga er lagt.
Det er ulike regelverkskrav til egg avhengig av korleis og kor stor mengde du skal selje.
Regelverk
Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler
§ 23. Krav til temperatur
-
a. Kortvarig oppbevaring i selve pakkerirommet i forbindelse med pakking, -
b. Kortvarig omsetning av særlig ferske egg, dersom det er angitt når eggene er lagt.
Kilde: Lovdata.no
Haldbarheit på egg
Egg skal vere seld innan 21 dagar etter leggedato. Ut frå dette kan du setje haldbarheit på 28-35 dagar frå leggedato.
Regelverk
Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler
Avsnitt X: Egg og eggprodukter
-
1. I produsentens lokaler og til de selges til forbrukeren, skal egg holdes rene, tørre og fri for fremmed lukt samt beskyttes effektivt mot støt og direkte sollys.
► M6 -
2. Fram til salg til sluttforbrukeren skal egg lagres og transporteres ved en helst konstant temperatur som best bevarer deres hygieniske egenskaper, med mindre vedkommende myndighet innfører nasjonale temperaturkrav for egglagre og for kjøretøyer som transporterer egg mellom slike egglagre.
◄ M6 -
3. Egg skal leveres til forbrukeren senest 21 dager etter legging.
-
1. vasking, tørking og desinfisering av skitne egg, dersom dette utføres, -
2. knekking av egg, oppsamling av massen og fjerning av skall og hinner,
og -
3. andre arbeidsoperasjoner enn dem som er nevnt i punkt 1 og 2.
-
1. Skall fra egg som brukes i framstillingen av eggprodukter, skal være fullt utviklet og uten sprekker. Klinkegg kan imidlertid brukes til å framstille flytende egg eller eggprodukter dersom produksjonsvirksomheten eller et pakkeri leverer dem direkte til en virksomhet som er godkjent til framstilling av flytende egg eller til et bearbeidingsanlegg hvor de skal knekkes så snart som mulig.
-
2. Flytende egg framstilt på en virksomhet som er godkjent for dette formål, kan brukes som råstoff. Flytende egg skal framstilles i samsvar med kravene i punkt 1, 2, 3, 4 og 7 i del III.
-
1. Egg skal ikke knekkes med mindre de er rene og tørre. -
2. Egg skal knekkes på en slik måte at forurensning begrenses mest mulig, særlig ved å sikre at denne arbeidsoperasjonen er tilstrekkelig atskilt fra andre arbeidsoperasjoner. Klinkegg skal foredles så snart som mulig. -
3. Alle andre egg enn hønseegg, kalkunegg og perlehønsegg skal håndteres og foredles for seg. Alt utstyr skal rengjøres og desinfiseres før foredlingen av hønse-, kalkun- og perlehønsegg gjenopptas. -
4. Eggmassen skal ikke tas ut ved at eggene sentrifugeres eller knuses, og det er heller ikke tillatt å utvinne rester av eggehvite til konsum ved sentrifugering av tomme skall.
► M1 -
5. Etter knekking skal alle bestanddeler av det flytende egget foredles så raskt som mulig for å eliminere mikrobiologiske farer eller redusere dem til et akseptabelt nivå. Et parti som er utilstrekkelig foredlet, kan omgående gjennomgå en ny foredling på samme virksomhet, forutsatt at denne foredlingen gjør det egnet til konsum. Når det konstateres at et parti er uegnet til konsum, skal det denatureres for å sikre at det ikke brukes til konsum.
◄ M1 -
6. Det er ikke påkrevd å foredle eggehvite beregnet på framstilling av tørket eller krystallisert albumin, som senere skal varmebehandles. -
7. Dersom flytende egg ikke foredles umiddelbart etter at de er knekket, skal de lagres enten fryst eller ved en temperatur på høyst 4 °C. Lagringstidsrommet ved 4 °C før foredlingen skal ikke overstige 48 timer. Disse kravene gjelder imidlertid ikke produkter som skal avsukres, dersom avsukringsprosessen finner sted så snart som mulig. -
8. Produkter som ikke er stabilisert slik at de er holdbare ved romtemperatur, skal kjøles til en temperatur på høyst 4 °C. Produkter som skal fryses, må fryses omgående etter foredlingen.
-
1. Konsentrasjonen av 3-hydroksysmørsyre skal ikke overstige 10 mg per kg tørrstoff i det ikke-modifiserte eggproduktet. -
2. Innholdet av melkesyre i råstoffet som brukes til framstilling av eggprodukter, skal ikke overstige 1 g per kg tørrstoff. For fermenterte produkter skal denne verdien imidlertid være den verdien som registreres før fermenteringsprosessen. -
3. Mengden av eggeskallrester og hinner og eventuelle andre partikler i det foredlede eggproduktet skal ikke overstige 100 mg per kg eggprodukt.
-
1. I tillegg til de allmenne kravene til identifikasjonsmerking fastsatt i vedlegg II avsnitt I, skal forsendelser av eggprodukter som ikke er beregnet på detaljhandel, men som ingrediens i framstillingen av et annet produkt, være utstyrt med en etikett som angir eggproduktenes lagringstemperatur og garanterte holdbarhetstid.
-
2. Når det gjelder flytende egg, skal etiketten nevnt i punkt 1 også være påført ordene: «ikke-pasteuriserte flytende egg – skal behandles på mottakerstedet» og angivelse av dag og klokkeslett da eggene ble knekket.
Kilde: Lovdata.no
Merking av egg
Forbrukarane skal få god informasjon om kva matvara inneheld ved å lese på pakninga.
Merkinga skal vere korrekt, gi tilstrekkeleg informasjon og ikkje villeie forbrukarane. Krava omfattar merking på sjølve matvara, men det er også krav til presentasjon og reklame.
Les meir:
Salmonellakontroll av egg
Alle egg som blir pakka skal komme frå besetningar som følger krava til prøvetaking av salmonella.
Upakka norske egg treng ikkje komme frå ei besetning som er underlagt salmonellakontroll.
Regelverk
Forskrift om kontroll med Salmonella i fjørfe
Kilde: Lovdata.no