Krav til eksportører av mat og drikke
Norsk regelverk stiller krav til deg som eksporterer mat og drikke, enten du produserer selv eller eksporterer andres varer. Les mer om hva som gjelder for deg.
Innhold på denne siden
- Du som eksportør må sikre at varene har markedsadgang
- Før du søker om helsesertifikat
- Sjekk hvilke eksportdokumenter du trenger
- Mateksportforskriften stiller krav til produsenter og eksportører
- Hvis myndighetene i importlandet gjør funn i eksportpartiet ditt
- Hvis eksportpartiet blir avvist av myndighetene i importlandet
- Hvis eksportpartiet stoppes av kommersielle årsaker
Skal du starte med produksjon for eksport, eller er du ny i en produksjonsvirksomhet? Prøv vår eksportguide:
Eksportguide for mat og drikke
Du som eksportør må sikre at varene har markedsadgang
Eksport er den konkrete aktiviteten å sende et vareparti fra Norge til utlandet. Det må også være mulig å selge varene i markedet du sender dem til, og dette kaller vi markedsadgang.
Sjekk om du kan eksportere varene
Det er enklest å eksportere til land i EU/EØS
Mat og drikke som du kan selge i Norge, kan du også selge i EU/EØS. Du trenger ikke sertifikater fra Mattilsynet.
Les mer om unntak fra reglene, og finn lenker til hvilke land som er med i EU/EØS og informasjon om tollregler:
Land utenfor EU/EØS har ulike krav
Land utenfor EU/EØS stiller ulike krav til norske produsenter. Noen land krever at produsenten er listeført, det vil si at produsenten må godkjennes av myndighetene i importlandet:
Eksport til land som krever listeføring
Flere importland stiller spesifikke krav til produktene de skal ta imot. Sjekk kravene for ulike varegrupper og land her:
- Importland – eksport av egg og eggprodukter
- Importland – eksport av fisk og sjømat
- Importland – eksport av kjøtt og kjøttprodukter
- Importland – eksport av kosttilskudd
- Importland – eksport av melk og meieriprodukter
Produsenter og eksportører må sikre at varene oppfyller kravene
Særkrav kan finnes i både helsesertifikater, vilkår for listeføring og bilaterale avtaler. Land kan endre importvilkår, og du som er produsent, må holde deg orientert om hvilke krav som gjelder til enhver tid.
Produsenter og eksportører må kjenne særkravene, og ha rutiner som ivaretar dem. Dere må også kunne dokumentere at dere oppfyller særkravene.
Hvis myndighetene i importlandet avdekker at varene ikke oppfyller særkravene, kan det få store konsekvenser for tilliten til norske varer og eksportører, og til Mattilsynet som tilsynsmyndighet. Dette kan gå utover markedsadgangen til norske varer.
For fisk og sjømat fins det en oversikt over særkrav i helsesertifikater:
Ønsker du markedsadgang for produktet ditt?
Dekker ikke veiledningen på mattilsynet.no eller de ulike sertifikatene ditt eksportbehov? Sjekk om du finner dokumentene du trenger her:
Oversikt over eksportdokumenter per land (PDF)
Hvis det ikke finnes sertifikat for produktet eller landet du skal eksportere til
Ta kontakt med kunde eller importør i importlandet, og forhør deg om hvilken dokumentasjon myndighetene krever når varen skal importeres.
Kontakt deretter ditt lokale avdelingskontor i Mattilsynet, som videreformidler forespørselen i Mattilsynet. Vi prioriterer mellom de ulike henvendelsene, og har dialog med de ulike bransjeorganisasjonene om dette. Det er Mattilsynet som forhandler med importlandets myndigheter om innholdet i helsesertifikatene og utarbeider malene for nye sertifikater.
Les mer om Mattilsynets arbeid med markedsadgang
Før du søker om helsesertifikat
Her finner du informasjon om eksport som er viktig å vite før du søker om helsesertifikat.
Du må være registrert
Eksportør må være et norskregistrert firma.
Søknadene sendes i hovedsak inn elektronisk via Mattilsynets skjematjeneste eller Ny eksportløsning. For å få tilgang til å søke om helsesertifikater på vegne av din bedrift må du være registrert i Altinn, og ha rollen "Primærnæring og næringsmidler" i Altinn i god tid før det skal søkes.
Ny eksportløsning
Mattilsynets skjematjeneste
Hvordan gi en enkelttjeneste og rolle til andre (altinn.no)
Eksportører av sjømat fra Norge må i tillegg være registrert hos Norges sjømatråd:
Registrering av ny eksportør (seafood.no)
Ditt ansvar som eksportør
- Du er juridisk ansvarlig for eksportpartiet.
- Partiet skal være i Norge helt frem til sertifikatet er utstedt.
- Det skal kun være ett originalt sertifikat på ett og samme parti.
- Dersom du blir oppmerksom på at partiet ikke samsvarer med opplysningene i et utstedt helsesertifikat, skal du straks informere Mattilsynet om avviket. Mattilsynet vurderer hvilke konsekvenser dette vil medføre for partiet og sertifikatet.
Mattilsynets ansvar som matmyndighet
- Vi fører tilsyn med at maten som eksporteres er trygg og produsert i trygge omgivelser etter vårt regelverk og eventuelle særkrav.
- Vi fører tilsyn med at maten som eksporteres er i samsvar med informasjonen som står på sertifikatene: både den informasjonen som sendes inn av eksportøren og den som står i attestasjonsfeltet.
- Vi skal være forutsigbare når vi behandler forhåndsmeldinger og sertifikater. Vi skal unngå unødvendige forsinkelser for eksporten. Eventuelle forsinkelser i behandlingen skal varsles til eksportøren.
Sjekk hvilke eksportdokumenter du trenger
Når du har satt deg inn i norske og utenlandske krav til eksport, og har oversikt over særkrav i importlandet, vil du ofte trenge et helsesertifikat for varene.
Se hvordan du søker om helsesertifikat for de ulike varegruppene:
Mateksportforskriften stiller krav til produsenter og eksportører
Norsk regelverk stiller krav til deg som er involvert i eksport av mat. Bruk veilederen til forskriften for å finne ut hvordan du kan møte regelverkskravene.
Veilederen skal hjelpe eksportører, produsenter og andre som håndterer næringsmidler, animaliebiprodukter, fôrvarer, levende dyr eller avlsprodukter som skal til land utenfor EØS:
Hvis myndighetene i importlandet gjør funn i eksportpartiet ditt
Hvis myndighetene i importlandet gjør funn i eksportpartiet ditt, kan de varsle Mattilsynet og be om oppfølging. Hvis din kunde varsler deg om noe som kan påvirke mattryggheten, må du varsle oss.
I EU/EØS brukes Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), som er et hurtig varslingssystem myndigheter imellom:
Rapid Alert System for Food and Feed
Fra land utenfor EU/EØS kommuniseres slike funn på ulike måter.
Felles for meldingene er at de må følges opp på norsk side, og det krever en god dialog mellom alle involverte parter: produsent, eksportør og eventuelt Mattilsynet.
Hvis eksportpartiet blir avvist av myndighetene i importlandet
Både produsenter og eksportører har ansvar for at varene oppfyller kravene i importlandet. Se hva som skjer hvis varene likevel ikke oppfyller kravene, og hva du kan gjøre for å forebygge eller minimere skaden.
Det kan oppstå situasjoner der norske eksportpartier blir avvist av myndighetene ved mottak i importlandet. Det kan være flere årsaker til dette – feil og mangler ved selve varen eller i dokumentasjonen som følger med partiet.
Hvis importlandet gjør funn på eksportpartiet ditt, kan framtidige eksportpartier bli tatt ut i forsterket grensekontroll. Gjentatte funn kan føre til at produsenten blir utestengt.
Dette kan du som eksportør gjøre
For deg som eksportør er det viktig å ha kontroll på hvilke krav importlandet stiller til produsenten og til produktene. Du må også ha dokumentasjonen i orden.
For at du skal kunne gjeninnføre varene, eller sende dem til et land som ikke krever sertifikat, må det ikke være tvil om at varene er de samme som du eksporterte. Kravene til mattrygghet må være ivaretatt.
Gjeninnførsel til Norge eller EU/EØS
Hvis importlandet avviser varene fordi de ikke oppfyller krav fra myndighetene i importlandet, kan du føre varene tilbake til Norge eller andre land i EU/EØS.
Les mer om gjeninnførsel og hva som kreves:
Gjeninnførsel/retur av norske, animalske varer som har vært utenfor EØS-området
Sende til land uten sertifikatkrav
Hvis importlandet avviser varene, kan du også vurdere om du vil sende dem til et land som ikke krever helsesertifikat. Velg varekategori, sjekk kravene fra importland, og undersøk nærmere med land som ikke krever sertifikat:
Dette kan du som produsent gjøre
Hvis varene ikke oppfyller krav fra myndighetene i importlandet, kan importlandet velge å utestenge virksomheten din for kortere eller lengre tid. Det betyr at de ikke vil ta imot varene dine, og markedet ditt blir dermed mindre. Et eksempel på krav som kan føre til utestengelse ved brudd, er nulltoleranse for Listeria i enkelte land.
For deg som produsent er det derfor viktig å ha kontroll på om varene dine skal eksporteres, og hvilke krav importlandet stiller. Vi anbefaler at du har tett kontakt med kjøper eller eksportør for å sikre at varene dine ikke selges til land hvor varene ikke oppfyller kravene.
Du finner kravene ved å velge varekategori og sjekke kravene fra importland:
Hvis eksportpartiet stoppes av kommersielle årsaker
Det hender at importøren ikke ønsker å ta imot eksportpartiet i importlandet. Disse grepene kan du som eksportør ta.
Dette kan for eksempel skje hvis varene er av en annen kvalitet enn det kunden bestilte. Det kan også være andre kommersielle grunner til at et eksportparti stoppes.
I en slik situasjon vil du kanskje kunne gjeninnføre varene til EU/EØS, eller sende dem til et land som ikke krever sertifikat. Da må det ikke være tvil om at varene er de samme som du eksporterte. Kravene til mattrygghet må også være ivaretatt.
Gjeninnførsel til Norge eller EU/EØS
I mange tilfeller kan du føre varene tilbake til Norge eller andre land i EU/EØS:
Gjeninnførsel/retur av norske, animalske varer som har vært utenfor EØS-området
Sende til land uten sertifikatkrav
Hvis importlandet avviser varene, kan du også vurdere om du vil sende dem til et land som ikke krever helsesertifikat. Velg varekategori, sjekk kravene fra importland, og undersøk nærmere med land som ikke krever sertifikat: