Morsmelkerstatning
Det er viktig med god kjøkken- og håndhygiene når du tilbereder morsmelkerstatning. Ved tilberedning skal du følge instruksjonen på pakken.
Har du barn med helseutfordringer eller særlige behov når det gjelder morsmelkerstatninger, for eksempel lav fødselsvekt eller svakt immunsystem, kan det være aktuelt med andre råd enn de som gis her. Ta kontakt med helsepersonell for veiledning.
Tilberedning og oppbevaring
Morsmelkerstatning skal tilberedes og brukes i henhold til produsentens anbefalinger på pakken. Dette inkluderer riktig mengde pulver, vann og temperatur, samt hvordan du oppbevarer og håndterer produktet. Dette er viktig for å sikre et trygt produkt og riktig ernæring til barnet.
Den enkelte produsent skal sikre at produktet er merket med anbefalt tilberedningsmåte (bruksanvisning), som skal sikre at morsmelkerstatningen er trygg når den er utblandet. Anbefalt tilberedningsmåte fra produsenten kan variere fra produkt til produkt. Produsentene skal også sørge for at produktet er merket med informasjon om oppbevaring og bruk av produktet. Det kan utgjøre en helsefare for barnet om du ikke følger bruksanvisningen på produktet.
God kjøkken- og håndhygiene
God hånd- og kjøkkenhygiene er avgjørende for å unngå tilførsel av bakterier fra miljøet. Vask hendene med såpe og vann og tørk dem med rent håndkle/tørkerull før du tilbereder morsmelkerstatning eller håndterer sterile flasker og utstyr.
Vann
Bruk friskt, kaldt springvann, som har rent en stund, og tilbered i henhold til bruksanvisningen. Ikke bruk lunkent eller varmt vann rett fra springen når du tilbereder morsmelkerstatning. Vannet kan da være forurenset med kjemiske stoffer eller bakterier fra varmtvannsberederen eller vannledningene.
Til barn under seks måneder, må det brukes kokt vann: Se Kan barn under ett år få drikkevann rett fra springen?
Bruk alltid vann fra en trygg kilde (offentlige vannverk) når du blander morsmelkerstatning. Det er trygt å bruke vann fra offentlige vannverk, dersom det ikke er gitt informasjon om noe annet. Vannverkene informerer innbyggerne dersom vannet ikke er egnet til å drikke, for eksempel ved å sende ut kokevarsel.
Hvis du er usikker på vannkvaliteten, for eksempel hvis vannet kommer fra privat brønn, bør du koke det opp til 100 °C og så avkjøle vannet.
Når skal vannet kokes? (fhi.no)
Bruk rene og sterile flasker og smokker
Sjekk at smokken er hel før du gir den til barnet. Rengjør flasken, smokken, korken og annet utstyr du bruker i tilberedningen. Dette kan du gjøre enten for hånd, med såpe og varmt vann, eller i oppvaskmaskin på det høyeste temperaturprogrammet.
Sterilisering av flasker kan du gjøre i en gryte med kokende vann. Pass da på at vannet dekker flasker og smokker. Alternativt kan du bruke en flaskesterilisator.
Oppbevaring av sterile flasker og utstyr
Lufttørk flaskene og resten av utstyret, slik at det ikke blir værende fuktighet på overflatene. Oppbevar flaskene på et sted der de ikke blir forurenset før de skal brukes på nytt.
Nedkjøling av melken
Dersom bruksanvisningen til produsenten sier at morsmelkerstatningen skal blandes med varmt vann og kjøles ned, kan du raskt avkjøle melken til drikketemperatur ved å la kaldt springvann renne på utsiden av flaska, eller ved å sette flaska i kaldt vannbad, gjerne med is. Pass på så du ikke forurenser morsmelkerstatningen med vannet fra springen eller isvannet.
Kast melken som ikke er brukt
Morsmelkerstatning blandes ut til ett måltid av gangen. Kast melken som ikke blir spist/brukt. Bakterier formerer seg lett i melkerestene.