Myndighetene bekrefter funn av salmonella i spirer

Publisert

Under arbeidet med det pågående nasjonale utbruddet av salmonella har det nå blitt påvist salmonellabakterier i økologiske alfalfaspirer, men det er ennå ikke avklart om det er identisk "stamme" som er funnet hos pasientene.

Spirene er allerede trukket fra markedet, og Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet fortsetter å følge opp utbruddet. 

Vi har ingen grunn til å mistenke alfalfaspirer som er i salg i butikker i dag. 

Spirene er trukket fra markedet 

Flere funn av salmonellabakterier (vetinst.no), sammen med kartleggingen som er gjort hjemme hos pasientene, i butikker, grossistledd og hos produsent, styrker mistanken om at folk kan ha fått salmonellasmitte fra de økologiske alfalfaspirene som ble produsert av det forurensede frøpartiet. Spireprodusenten har satt i verk flere tiltak, blant annet har de stanset bruk av det aktuelle frøpartiet og bruker nå frø fra en annen leverandør. 

Få mer informasjon om tilbaketrekningen.

Økning i antall smittede 

Folkehelseinstituttet har varslet at antall pasienter øker (fhi.no). Det er som forventet at antall tilfeller i utbruddet vil øke en periode fremover da det tar litt tid å få svar på analyser av pasientprøver.

Utsatte grupper bør ikke spise spirer 

Folkehelseinstituttet anbefaler generelt at rå spirer ikke spises av personer med nedsatt immunforsvar, gravide og andre utsatte grupper (fhi.no).

Meld fra til Mattilsynet 

Vi ber alle som tror de har blitt syke av mat om å varsle oss via nettsidene våre. Symptomer på salmonellasmitte er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt feber.  Generelt sett, dersom du mistenker at du har blitt syk av mat er det fint om du tar vare på rester og emballasjen slik at vi kan vurdere om vi skal undersøke den for tilstedeværelse av sykdomsfremkallende bakterier.

Vi oppfordrer også forbrukere til å holde seg informert om tilbaketrekking av matvarer på vår oversikt over slike meldinger.