Behandling og oppbevaring av blåskjell
Det du trenger å vite om behandling og oppbevaring av blåskjell for å sikre en trygg og god matopplevelse.
Innhold på denne siden
Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling
Skjell bør serveres så ferske som mulig. Da smaker de best.
Holdbarheten er avhengig av hvordan du oppbevarer skjellene. Levende skjell bør lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnår vi ved å lagre dem ved laveste temperatur. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. Erfaringer fra skjellnæringen viser at skjell kan oppbevares i inntil ti dager etter at de er tatt opp fra sjøen, hvis de blir oppbevart riktig.
Før du tilbereder dem må du, uavhengig av hvor lenge de har vært lagret, alltid kontrollere om skjellene er levende. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg, er døde. Er det mange døde skjell, kan det være at de er for gamle. Døde skjell kan gi skjellene rundt dårlig smak og lukt. Skjell som ikke har åpnet seg under damping, skal heller ikke spises.
Blåskjell bør ikke fryses
Begrunnelsen for at blåskjellene ikke bør fryses ferske, har med kvalitetsforringelse å gjøre.
Når skjellene fryses vil iskrystallene sprenge cellene, og mer av selve blåskjellkjøttet vil komme ut i kokevannet når man damper blåskjellene etter frysning.
Velger man å fryse blåskjellene bør man undersøker om alle er levende før nedfrysing, døde skjell vil sette usmak på hele måltidet om alt dampes sammen. Anbefalingen er å fryse ned ferdig dampende blåskjell for å bevare både matinnhold og smaken på skjellene.
Blåskjell avgiftes ikke i ferskvann
Du blir ikke kvitt giftstoffer i blåskjell ved å legge dem i rennende ferskvann.
I ferskvann vil blåskjellene lukke seg og etter hvert dø.
I sjøen får blåskjellene ny næringstilgang med planktonalger, som ikke produserer giftstoffer, og vil etter hvert avgiftes.
Er blåskjellene giftig på senhøsten vil de forbli giftige vinteren igjennom til våroppblomstring av plankton starter opp igjen på våren. Blåskjell kan renses for mikrobiologisk forurensning (bakterier med mer), men da benyttes rent sjøvann.