Om blåskjellvarselet
Blåskjellvarselet er et tilbud til deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk.
Innhold på denne siden
Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og gir anbefalinger om skjellene kan spises eller ikke, hver uke fra mars til oktober. I Blåskjellvarsel kan du sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt.
Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt skal være kontrollert og trygge.
Prøver fra 32 uttakssteder
I 2024 tar vi prøver fra 32 uttakssteder i Norge.
I tillegg til overvåking av algeforekomster og algegifter i skjell, tas det også ut prøver for å kartlegge forurensning av bakterier, virus og miljøgifter.
Ved plassering av stasjonene er det lagt vekt på at de skal være representativ for et størst mulig geografisk område. Vannmassene i de ulike fjordarmer og bukter kan imidlertid inneholde ulik mengde algegifter. I tillegg er det langt mellom uttaksstedene.
Generelt oppfordrer vi at du plukker skjell nærmest mulig uttaksstedene, og om å være veldig forsiktig hvis rådene veksler fra sted til sted langs samme kyststripe.
Slik foregår analysene i blåskjellvarselet
Mattilsynet startet opp et nasjonalt tilsynsprogram for skjell i 2006.
Programmet er en kombinasjon av kostholdsråd til publikum og tilsyn ved kommersielle skjellanlegg. Rådene til publikum koordineres av Mattilsynet i Trondheim.
Vann- og håvtrekksprøvene sendes til marinbiologer som teller ulike typer alger i prøvene. Skjellprøvene sendes til Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Oslo, som foretar en kjemisk analyse.
Blåskjellvarselet gjelder i én uke av gangen
Blåskjellvarselet gjelder i én uke fra Mattilsynet publiserer det på fredager.
Algekonsentrasjonene i sjøen kan både variere i løpet av et døgn og fra dag til dag. Derfor vurderes helheten av de data Mattilsynet sitter på før endelig anbefaling om å spise skjell eller ikke, blir gitt.
Blåskjell sjekkes ikke hele året
Sommerhalvåret er høysesongen for plukking av skjell. Mattilsynet må prioritere ressursene strengt mellom mange viktige oppgaver, og må derfor nedprioritere blåskjellanalyser når etterspørselen er lav.
I utgangspunktet må innbyggere selv ta ansvaret for at mat de fangster eller høster ikke utgjør noen helsefare. Blåskjellvarslingen er derfor en ekstra service til publikum i sesongen.
Blåskjelvarsel for Sverige og Danmark
Det er ikke berre Noreg som kontrollerer blåskjel langs kysten. Både i Sverige og Danmark har dei den samme tenesta.
Desse kan vere fine å kjenne til for nordmenn som ønsker å sanke skjel når dei ferierer i nabolanda våre.
Sverige
Svenskane opererer med omgrepa «stängd», som betyr «ikkje et» – og «öppet», som betyr «et».
Öppna och stängda områden för musslor-ostron (livsmedelsverket.se)
Danmark
Danskane gjer det på ein litt annan måte. Dei erklærer alle område lukka for skjelsanking til det er tatt prøver der. Da vurderer dei om skjela kan etast eller ikkje.