Merkereglar for fisk
Det er krav om merking av fangst- eller slaktedato på fersk fisk. I tillegg er det krav om merking av fiskeart, produksjonsmetode (oppdrettet eller villfanga) og fangstområde eller opphavsland.
Fangstdato og slaktedato for fersk fisk
Villfanga fisk skal vere angitt med fangstdato, og oppdrettet fisk skal vere angitt med slaktedato. Dette gjeld for ferske varer, også om dei er vakuumpakka eller pakka i vernande atmosfære eller om emballasjegass er brukt. Eksempel er heile, skiva eller filte av fersk torsk, aure, steinbit osb.
Dette kravet omfattar ikkje frosne eller tinte produkt. Kravet gjeld heller ikkje laga produkt som lettsalta torsk, rakfisk og lutefisk.
Kravet om merking med fangst- eller slaktedato på fersk fisk kjem i tillegg til, og utfyller kravet om, opplysingar om haldbardato på ferdigpakka fisk etter matinformasjonsforskrifta.
Fiskeart, produksjonsmetode (oppdrettet/villfanga), fangstområde eller opphavsland
Dette skal angivast for fisk som for eksempel
- fersk eller frosen hæl, skrivet eller filet av aure, laks, sei osb.
- salta eller røykte produkt (salta torsk, røkt makrell)
- kokte reker med skal, frosne kamskjel
Fiskeart
Fiskearten skal angivast på norsk og vere lista opp som ei akseptert nemning for arten. I tillegg kan det latinske/vitskaplege namnet på fiskearten angivast. Eksempel: Aure eller Ørret (Sálmo trutta).
Produksjonsmetode (oppdrettet eller villfanga fisk)
Produksjonsmetode viser til oppveksten til fisken. Det skal angivast om fisken er fiska i havet, fiska i ferskvatn eller er oppdrettet fisk. Opplysingane kan latast vere dersom dei same opplysingane kjem tydeleg fram av varenemning eller det kjem fram av opplysingane om fangstområde. Eksempel: Oppdrettet laks.
Fangstområde eller opphavsland
Fisk fanga i havet skal angivast med fangstområde, mens annan fisk skal merkast med opphavsland. Eksempel: Torsk frå Nordøstlige Atlanterhavet eller Laks frå Noreg.
Unntak frå desse særskilde merkereglane for fisk
Dei særskilde merkereglane for fisk gjeld ikkje for produkt der fisk inngår som ingrediens, som for eksempel i ein rekesalat. Produkt som er laga eller konserverte ved hermetisering og liknande, som for eksempel hermetisert tunfisk, makrell i tomat, fiskegrateng, fiskekaker, kokte og reinska reker, er også gjort unntak for.
Ingen av merkekrava gjeld for omsetning av små mengder fiskeprodukt som fiskarar eller oppdrettarar sel direkte til forbrukar. Ved slik omsetning kan kjøpar sjølv sikre seg denne typen informasjon frå sel.
Skil, pigghuder og sniglar som blir omsette levande er halde unna kravet om å merke med fangst- og slaktedato, ettersom det allereie er eit krav om at produktet ”skal merkast med pakkedato” og opplysing av ”skal omsettast levande”.
Opplysingar til forbrukar
Ved sal av ferdigpakka produktet skal opplysingane stå på emballasjen i tillegg til andre merkekrav. Ved sal av *uemballert fisk over disk kan opplysingane stå på skilt, oppslag eller liknande. Det er opp til butikken å finne løysingar for å gi skriftleg informasjon som er formålstenleg og forståeleg. Det blir føresett at merkinga er lett synleg og lett leseleg.