Rå melk bør varmebehandles
Rå melk kan inneholde bakterier som gir sykdom og bør derfor varmebehandles. Barn, personer med svekket immunforsvar og gravide er spesielt utsatt for å blir syke, og bør heller ikke spise produkter laget av rå melk.
Rå melk er melk som kommer fra dyr som ku, geit, sau eller hest og som ikke har vært varmebehandlet. Rå melk kalles også upasteurisert melk.
Bakterier og parasitter kan forurense melken under melking og når dyret har en infeksjon. Slike mikroorganismer kommer over i rå melk fra for eksempel avføring til dyrene eller fra sår på spenene til dyret.
Barn er ekstra utsatt fra giftproduserende varianter av E. coli (EHEC/STEC).
For gravide er Listeria monocytogenes en ekstra risiko i tilknytning til melk og melkeprodukter.
Melk i norske butikker er pasteurisert, det vil si at melken varmebehandles ved minimum 72 ºC i minst 15 sek. Gjennom pasteuriseringsprosessen drepes mikroorganismene som finnes i rå melk. Med riktig lagringstemperatur vil pasteurisert melk være trygg innenfor holdbarhetsdatoen.