Meieribransjens retningslinjer for god hygienepraksis
Europeiske og nasjonale retningslinjer er bransjens mulighet til å beskrive hvordan de imøtekommer regelverkskrav.
Nasjonale retningslinjer
Noen nasjonale retningslinjer er åpne, og er tilgjengelige for alle, mens andre ikke har offentlig tilgang. For å få tilgang til disse nasjonale retningslinjene må dere ta kontakt med deres respektive næringsorganisasjon.
På melkeområdet er følgende nasjonale retningslinjer anerkjente:
-
Nasjonale retningslinjer for småskala mjølkebedrifter er utarbeidet av Norsk Gardsost (ikke offentlig tilgang)
-
Nasjonale retningslinjer for hygiene i meieriindustrien er utarbeidet av TINE, Normilk, Q-meieriene, Synnøve Finden, Rørosmeieriet (offentlig tilgang).
Europeiske retningslinjer
Europeiske retningslinjer er anerkjent av EU-kommisjonen. Mattilsynet har sammen med næringsorganisasjonene deltatt i prosessen med å gi kommentarer til disse retningslinjene.
- EU-kommisjonens veiledere, næringens europeiske retningslinjer og register over nasjonale retningslinjer finner du på EU-kommisjonens Guidance platform – food hygiene
Europeisk retningslinje for hygiene ved gårdsnær og håndverksmessig produksjon av melk og melkeprodukter er utarbeidet av Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network, FACE
- Retningslinje: European Guide for Good Hygiene Practices in the production of artisanal cheese and dairy products (PDF)
Europeisk retningslinjer for hygiene med prosessert ost.
- Retningslinje: Guidance on cheese as raw material in the manufacture of food products
- Retningslinje: European Guide for the hygienic manufacture of Processed Cheese
Nettverk for melk og melkeprodukt
-
Internasjonal dairy federation, IDF er et internasjonalt verdensomspennende nettverk som håndterer meierirelaterte spørsmål fra jord til bord. IDF produserer blant annet publikasjoner og International dairy federation - Fact sheets
-
Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network, FACE er et europeisk nettverk for lokalmat melk og melkeprodukt.
-
Opplysningskontoret for melkeprodukter - Melk.no gir informasjon om melk og meieriprodukter.
-
Norsk Gardsost er et nasjonalt nettverk for norske håndverksysteri og gårdsmeieri.