Feilmerking hos seks av 19 olivenoljer Mattilsynet har analysert
Seks av 19 olivenoljer som Mattilsynet har analysert for Europol, var ikke «extra virgin», til tross for at de var merket som dette.
I motsetning til tidligere kontroller var det ingen funn av olivenoljer som ikke var egnet til humant konsum.
Prøvene ble tatt ut våren 2024 i forbindelse med Mattilsynets deltakelse i Opson XIII, Europols årlige kampanje mot matkriminalitet og såkalt «substandard food» (varer som selges med lavere kvalitet enn de er merket som).
Prøvene ble valgt ut fra Mattilsynets tidligere erfaringer og et tilfeldig utvalg. Prøvene ble tatt ut og analysert fra februar til april 2024 som en kartlegging. Ingen av oljene som ble analysert var uegnet til humant konsum. Det innebærer også at ingen vedtak ble fattet som følge av kartleggingen, men importørene ble orientert om funnene.
Hensikten med kampanjen var også å sjekke feil på merkingen med hensyn til kvalitet, og bidra til god regelverksetterlevelse i virksomheter som innfører eller omsetter olivenoljer.
Svindel med olivenoljer skjer nesten alltid før produktene når importlandet. Importørene er ansvarlige for å forsikre seg om at varer de fører inn i landet er det de markedsføres som. Mattilsynet vil med slike kontroller/kartlegginger av markedet, bidra til at alle virksomheter har søkelys på svindel, og har gode systemer for ikke å bli lurt.
Store beslag i Europa
Olivenolje er blant de 10 produktene hvor det avdekkes mest svindel på matområdet i EU-landene. Prisen på olivenolje har steget i Norge fra 2021 til 2023, blant annet som følge av en dårlig olivenhøst i produserende EU-land.
Europol melder at i årets aksjon mot matkriminalitet ble 22 000 tonn med matvarer og 850 000 liter med drikkevarer fjernet fra markedet. I Italia beslagla myndighetene 42 tonn forfalsket olivenolje, det meste feilmerket som extra virgin.
Fakta om olivenolje
Ekstra Virgin Olivenolje er ifølge EU regelverk den høyeste kvaliteten på olivenoljer, og stammer fra den første kaldpressingen ved produksjon. For å kunne anvende denne kvalitetsbetegnelsen kreves det høy standard på råvarene som benyttes i produksjon.
Dersom sensoriske tester (smakspanel) og kjemiske analyser, viser at olivenoljen ikke har den høyeste kvaliteten, nedklassifiseres oljen til en lavere kvalitet.