Merkesjekken 2015 - Kjøtt og kjøttprodukter
I 2015 var det kjøttprodukter som ble kontrollert i Merkesjekken. Undersøkelsen viste fortsatt mye feil merking også for denne gruppen av matvarer, med nesten to av tre produkter som hadde mangelfull eller feil merking.
- Hva ble undersøkt?
Kampanjen omfattet ferdigpakket kjøtt og kjøttprodukter, både importerte og innenlands produserte varer. I kampanjen har vi undersøkt følgende punkter i merkingen:
- Næringsmiddelets betegnelse
- Obligatoriske tilleggsbetegnelser
- Mengdeangivelse av ingredienser (QUID-merking)
- Bruk av illustrasjoner
- Merking av allergener
- Bruk og merking av tilsetningsstoffer
- Tidsrom
- 18. mai – 18. juni, 2015
- Hva lette vi etter?
Målet var å undersøke hvordan virksomhetene etterlever regelverket, og øke kompetanse om korrekt og redelig merking av matvarer. Mattilsynets inspektører vurderte 259 kjøttprodukter fra 140 virksomheter.
- Hva fant vi?
Mattilsynet fant avvik i mengdeangivelser av ingredienser i 40 prosent av de vurderte produktene. 46 prosent hadde avvik i merkingen av tilsetningsstoffer, og 54 prosent hadde avvik i merkingen av allergener.
- Fil
- Merkesjekken 2015_ Kjøtt og kjøttprodukter (PDF)