Radioaktivitet i norsk mat – resultater fra overvåkningen av næringsmidler 2016-2018
Mattilsynets nåværende overvåkings- og kartleggingsprogram (OK-program) for radioaktivitet i næringsmidler startet 2016. Denne rapporten sammenstiller resultatene fra overvåkningsprogrammet fra mat og vannprøver tatt i årene 2016–2018.
- Hva ble undersøkt?
Totalt 2169 prøver ble undersøkt for cs-137 forurensing fra Tsjernobylulykken. Fokus har vært på lokalmat. I underkant av 1700 prøver av kjøtt fra sau og tamrein, 175 melkeprodukter i tillegg til et utvalg av ferskvannsfisk, honning og diverse spiseklar mat som grønnsaker, bær og syltetøy ble undersøkt.
- Tidsrom
- 2016-2018
- Hva lette vi etter?
Rester av cesium-137
- Hva fant vi?
Resultatene fra Mattilsynets overvåkningsprogram viser at nivåene av cesium-137 i lokalmat jevnt over er lave. Dette selv om det ble lagt vekt på å ta ut prøver fra belastede områder, hvor vi kan forvente høyere radioaktivitetsnivå.
Enkelt av prøvene viste nivåer over gjeldende grenseverdier.
Helserisiko ved å spise mat med de målte nivåene er svært lav.
- Hvem utførte oppdraget?
Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet, Analysesenteret i Trondheim kommune, Valdreslab AS.
- Fil
- Rapport_ Radioaktivitet i næringsmidler 2016-2018 (PDF)