Tilsyn med listeriatiltak i lakseslakteri 2021
Mattilsynet gjennomførte i 2021 ein tilsynskampanje der verksemder og fartøy som slaktar laksefisk vart kontrollert for tiltak og rutinar for å førebygge at fisken blir forureina med listeriabakterien.
- Kva blei undersøkt?
63 verksemder og fartøy som slaktar laksefisk.
- Tidsrom
- 15. januar - 1. september 2021
- Kva leita vi etter?
Tiltak og rutinar for å hindre at fisken blir forureina med listeriabakterien.
Mattilsynet si sjekkliste ved tilsynet inneheldt desse punkta:
- Identifisere farar
- Styringstiltak
- Verifisering
- Avviksbehandling
- Krav til lokalar og utstyr. Personleg hygiene.
- Kva fann vi?
Tilsynsresultatet viser at den hygieniske standarden i norske lakseslakteri er generelt sett god.
- 18 verksemder fekk vedtak. Desse omhandla i hovudsak styringssystemet, inkludert fareanalyse, prøvetakingsplan og tiltak ved påvising av Listeria.
- Ei verksemd vart stengt på grunn av manglande reinhald og vedlikehald.
- Elles vart det avdekka relativt få manglar ved dei hygieniske tilhøva ved lokale og utstyr ved verksemdene, der dette var kontrollert.
- Fil
- Tilsynskampanje 2021 - Listeriatiltak i lakseslakteri - Sluttrapport (PDF)