Mikrobiologisk kontroll av pasteuriserte og upasteuriserte melkeprodukter
Mikrobiologisk kontroll av pasteuriserte og upasteuriserte melkeprodukter 2010-2016
- Hva ble undersøkt?
Melkeprodukter
- Tidsrom
- 2010-2016
- Hva lette vi etter?
Smittestoffer.
- Hva fant vi?
Den mikrobiologiske kvaliteten for melkeprodukter generelt er god. Likevel ser vi at det er mikrobiologiske utfordringer i tilknytning til upasteuriserte melkeprodukter. Det ble isolert STEC fra fire av 82 prøver (snaut 5 %). Dette var produkter fra tre norske virksomheter og en fra EU.
- Fil
- Rapport_ Overvåkingsprogram Mikrobiologisk kontroll av pasteuriserte og upasteuriserte melkeprodukt 2010-2016 (PDF)
Mikrobiologisk kontroll av pasteuriserte og upasteuriserte melkeprodukter, 2018
- Hva ble undersøkt?
189 prøver av upasteuriserte og pasteuriserte oster og andre melkeprodukt produsert i Norge og i EU.
- Tidsrom
- 2018
- Hva lette vi etter?
De fire kategoriene er analysert for ulike sykdomsfremkallende bakterier (patogener). Disse valgene er gjort for å for å få mest mulig informasjon for hver kategori.
De ulike kategoriene er:
P N= pasteurisert melkeprodukt produsert i Norge.
P EU= pasteurisert melkeprodukt produsert utenfor Norge.
U N= upasteurisert melkeprodukt produsert i Norge.
U EU= upasteurisert melkeprodukt produsert utenfor Norge.
De ulike sykdomsfremkallende smittestoffene vi analyserte for:
Listeria monocytogenes (patogen): P N, P EU, U N, U EU, antall 189 st.
Shigatoksinproduserende Escherichia coli (STEC) (patogen): U N, U EU, antall 96 st.
E. coli (hygieneparameter): P N, U N, U EU, 169 st.
S. aureus (hygieneparameter): U N, antall 71 st.
Giftstoffer (enterotoksin) fra S. aureus (patogen): U N, U EU, antall 96 st.
Salmonella (patogen): U EU, antall 25 st.
- Hva fant vi?
Listeria monocytogenes: Ingen påvisning i 189 prøver melkeprodukt.
Shigatoksinproduserende Escherichia coli (STEC):
Ett funn i fransk rødkittost av kumelk (E. coli O-, stx2 og eae). Totalt ble 25 upasteuriserte melkeprodukt produsert utenfor Norge undersøkt. Ingen funn i 71 upasteuriserte melkeprodukt fra Norge.Escherichia coli (hygieneparameter):
I 73 pasteuriserte melkeprodukt fra Norge var det en påvisning og denne var over nedre grenseverdi (100 kde/g) men under øvre grenseverdi (1 000 kde/g). Det ble ikke påvist E. coli over deteksjonsgrensen på 10 kolonidannede enheter/g prøve (kde/g) i de andre prøvene.I 61 av de 71 upasteuriserte melkeproduktene produsert i Norge ble det ikke påvist E. coli over deteksjonsgrensen på 10 kolonidannede enheter/g prøve (kde/g). 3 st. (4,2 %) var over 100 kde/g.
I upasteuriserte melkeprodukter fra EU (25) hadde 5 (20 %) av produktene over 100 kde/g E. coli. Det er ikke mikrobiologisk kriterium for E. coli i regelverket for upasteuriserte oster.
Staphylococcus aureus:
Av 71 prøver var det ingen som oversteg regelverkets nedre grenseverdi på 10 000 kde/g.Av 96 undersøkte upasteuriserte melkeprodukter ble det ikke påvist enterotoksinene A-E Giftstoffene (enterotoksinene), som noen S. aureus kan produsere.
Det ble ikke påvist Salmonella i de 25 prøvene av upasteurisert melkeproduktene som er produsert utenfor Norge.
- Hvem utførte oppdraget?
Veterinærinstituttet.
- Fil
- Mikrobiologisk kontroll av pasteuriserte og upasteuriserte melkeprodukter (PDF)