Smittestoffer i salat og krydderurter
Mattilsynet har i 2017-2019 gjennomført et treårig overvåkingsprogram med prøvetaking av salater og friske krydderurter som omsettes på det norske markedet. Prøvene ble analysert for utvalgte bakterier, virus og parasitter som er kjent for å kunne forårsake matbåren sykdom via forurensede frukt, bær og grønnsaker.
- Hva ble undersøkt?
Det ble tatt ut 426 prøver av importert og norskprodusert salat og 154 prøver av importerte krydderurter. Prøvene ble undersøkt for E. coli som hygieneindikator, og for de sykdomsfremkallende mikroorganismene Salmonella, Cryptosporidium, norovirus og hepatitt A virus. Analyser for Cryptosporidium, norovirus og hepatitt A virus ble utført på litt under halvparten av prøvene.
- Tidsrom
- 2017 - 2019
- Hva fant vi?
Det ble ikke påvist Salmonella, Cryptosporidium, norovirus eller hepatitt A virus i noen av prøvene.
- Hvem utførte oppdraget?
Mattilsynet
- Fil
- Rapport_ Smittestoffer i salat og krydderurter 2017-2019 (PDF)