Vi forbereder kontrollen
Her kan du lese mer om hvordan vi velger ut hva som skal kontrolleres og hvordan vi forbereder en kontroll.
Vi velger kontrollene våre med utgangspunkt i Mattilsynets operative plan (MOP), resultater fra tidligere kontroller eller bekymringsmeldinger fra publikum.
Før Mattilsynet gjennomfører kontroll, vil vi planlegge følgende:
- Hva skal kontrolleres – hvilke regler skal vi kontrollere etterlevelsen av?
- Hvordan skal kontrollen gjennomføres – hvilke kontrollmetoder og teknikker er mest hensiktsmessige (for eksempel inspeksjon, revisjon eller dokumentkontroll)?
- Hvor skal kontrollen gjennomføres – hvilken del av din virksomhet eller dyreholdet ditt skal vi kontrollere?
Normalt vil kontrollen planlegges og gjennomføres uten at vi varsler deg. Grunnen til at vi ikke varsler deg på forhånd, er at kontrollen skal gi et så riktig bilde av virksomheten som mulig. Enkelte kontrollmetoder som revisjon krever likevel at du forbereder deg og du vil derfor varsles i god tid på forhånd i disse tilfellene.
Før kontroll forberedes og gjennomføres vil vi alltid vurdere egen habilitet (upartiskhet).
Regelverk
Forskrift om offentlig kontroll på matområdet
Metoder og teknikker for offentlig kontroll
-
a. En undersøkelse av de kontrollene som driftsansvarlige har innført, og resultatene av dem. -
b. En inspeksjon av -
i. utstyr, transportmidler, lokaler og andre steder under deres kontroll og av omgivelsene deres. -
ii. dyr og varer, herunder halvfabrikater, råstoffer, ingredienser, tekniske hjelpestoffer og andre produkter som brukes til tillaging og produksjon av varer, eller til fôring eller behandling av dyr, -
iii. produkter og metoder for rengjøring og vedlikehold, -
iv. sporbarhet, merking, presentasjon, reklame og relevant emballasjemateriale, herunder materialer beregnet på å komme i kontakt med næringsmidler.
-
-
c. Kontroll av de hygieniske forholdene i den driftsansvarliges lokaler. -
d. En vurdering av framgangsmåtene for god framstillingspraksis, god hygienepraksis, god landbrukspraksis og av framgangsmåter som bygger på prinsippene om fareanalyse og kritiske styringspunkter (HACCP). -
e. En undersøkelse av dokumenter, sporbarhetsopplysninger og annen dokumentasjon som kan være relevante for vurderingen av overholdelsen av reglene nevnt i artikkel 1 nr. 2, herunder, dersom det er relevant, dokumenter som ledsager næringsmidler, fôr og alle stoffer eller materialer som bringes inn i eller føres ut av en virksomhet. -
f. Intervjuer med driftsansvarlige og personalet deres. -
g. Verifisering av målinger utført av driftsansvarlige og andre resultater av prøvinger. -
h. Prøvetaking, analyse, diagnostisering og prøvinger. -
i. Revisjon av driftsansvarlige. -
j. Annen virksomhet som kreves for å avdekke tilfeller av manglende overholdelse.
Kilde: Lovdata.no