Omlegging og karenstid
Økologisk husdyrhold krever tilhørende økologisk areal.
Derfor bør du ikke begynne å legge om husdyrholdet før en tilstrekkelig andel med fôr kan godkjennes som økologisk. Du må også sikre at det er grunnlag for å opprettholde en kontinuerlig økologisk godkjenning etter karensperioden.
Karenstiden for ikke-økologiske husdyr er den perioden dyret må fôres og stelles etter reglene for økologisk produksjon, før dyrene eller produkter fra dyrene kan omsettes som økologiske. Avkom av dyr i karens regnes som økologisk fra samme tidspunkt som mordyr, forutsatt at fôring og stell er i samsvar med reglene for økologisk produksjon.
Karenstiden for dyr og animalske produkter er:
Dyr | Produkt | Karenstid |
Storfe og hest | Kjøtt | 12 måneder |
Storfe | Melk | 6 måneder |
Småfe | Kjøtt, melk | 6 måneder |
Svin | Kjøtt | 6 måneder |
Fjørfe | Egg | 6 uker |
Fjørfe | Kjøtt | 10 uker |
Hjort | Kjøtt | 12 måneder |
Kanin | Kjøtt | 3 måneder |
Birøkt | Honning | 12 måneder |
Kan arealer og besetning legges om samtidig?
Det er mulig å legge om arealer og besetning samtidig. Dersom omleggingen til økologisk drift skjer samtidig for besetning, beiter og andre arealer til fôrproduksjon, kan den samlede karenstiden være to år hvis
- dyrene var på driftsenheten før omleggingen startet
- arealene ble brukt til dyrking av fôr eller til beiter før omleggingen
- dyrene hovedsakelig skal fôres med produkter fra driftsenheten (inkl. eget og leid areal)
Siden karenstiden er kortere for husdyr enn for planteproduksjon, vil samtidig omlegging sjelden lønne seg. I tillegg er det tillatt å bruke 100 % karensfôr fra egen virksomhet (se eget kapittel om karensfôr).
Regelverk
Forordning (EU) 2018/848
Se forordning (EU) 2018/848 (PDF, lovdata.no)
- art. 14.1, jf. vedlegg II del II pkt. 1.1
- art. 14.1, jf. vedlegg II del II pkt. 1.4.1 a)
- art. 14.1, jf. vedlegg II del II pkt. 1.2.1
- art. 14.1, jf. vedlegg II del II pkt. 1.2.2 1
- art. 14.1, jf. vedlegg II del II pkt. 1.2