Tilbaketrekking

Egg tilbakekalt grunnet mulighet for helseskade

Faglig oppdatert

Den 6. februar tilbakekalte flere produsenter egg som kunne ha et forhøyet nivå av vitamin D. For høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig. Eggene ble fjernet fra butikkene, og forbrukere som har kjøpt de aktuelle eggene bes om å kaste eller returnere dem til butikk. 

Eggene kan ha blitt solgt i alle butikker.

Se hvilke egg Nortura trekker tilbake: Egg tilbakekalles grunnet mulighet for helseskade (ntb.no)

Se hvilke egg Coop trekker tilbake: Coop tilbakekaller flere varianter egg (ntb.no) og Utvidet tilbakekalling av egg (ntb.no)

Se hvilke egg UNIL trekker tilbake: UNIL tilbakekaller Eldorado Gårdsegg og First Price Egg (ntb.no)

Hvorfor kalles eggene tilbake?

Årsaken til tilbakekallingen var en feil hos fôrleverandør, der det ble tilsatt for mye vitamin D i produksjon av kraftfôr. Egg fra høner som hadde spist dette fôret ville dermed ha et forhøyet innhold av vitamin D. Eggpakningene som er kalt tilbake kunne inneholde ett eller flere av disse eggene.

Forbrukere som har kjøpt noen av de nevnte eggene bes kaste eller returnere til butikken der de er kjøpt.

Hvor mange egg gir forgiftning?

Vitamin D er et fettløselig vitamin som lagres i kroppen.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er trygt inntak av vitamin D maksimalt 100 mikrogram per dag for barn over 10 år voksne og 50 mikrogram per dag for barn 1-10 år. Kortvarig moderat overskridelse av trygt inntak medfører ikke fare for helseskade.

Det antas at hvert av eggene som er tilbakekalt, kan ha inneholdt opptil 300 mikrogram vitamin D.

FHI har gjort en foreløpig beregning av antall egg med mulig høyt innhold av vitamin D som folk kan ha spist i løpet av de siste 3-4 ukene, uten at akutte helseeffekter kan oppstå.

Dette er:

  • For barn under ett år: 3 egg.
  • For barn 1-8 år: 9 egg.
  • For barn over 8 år og voksne: 25 egg.

Vitamin D finnes kun i eggeplommen og ikke i eggehviten.

Symptomer på vitamin D-forgiftning

Symptomer på akutt forgiftning kan være magesmerter, dårlig matlyst, hodepine, svimmelhet, trettet, muskelsvakhet, økt tørste og økt vannlatning.

Eggene som er tilbakekalt kan ha et svært høyt nivå av D-vitamin og kan gi helseskade. FHI ber personer som har spist flere egg enn nevnt over, og som har flere av symptomene uten annen kjent årsak, om å kontakte lege for vurdering. Dette gjelder også om symptomer oppstår i løpet av en ukes tid.

Les mer om risiko og symptomer hos FHI: 

Egg med for høyt D-vitamin innhold tilbakekalles (FHI.no)

Kontaktinformasjon

Se pressemeldingene til Nortura, Coop og UNIL for kontaktinformasjon.

Se endringer

Omskrevet tekst

Artikkelen er skrevet om fordi eggene er fjernet fra butikken.

Coop kaller tilbake flere egg på grunn av høyt innhold av vitamin D

Coop kaller tilbake flere egg 11. februar. Saken er oppdatert med lenke til oversikt over hvilke egg tilbakekallingen gjelder.