Slik hindrer du spredning av krepsepest
Alle som ferdes ved elver og ferskvann må være forsiktige slik at de ikke sprer mulig smitte fra ett sted til et annet.
Det er alltid en risiko for å ta med seg mulig smitte fra ett vassdrag til et annet. Derfor stiller dyrehelseforskriftens §§ 16 og 17 flere krav, uavhengig av hva som er oppdaget av smitte i vassdragene.
Krav som gjelder i alle vassdrag, alltid
Det er alltid en risiko for å ta med seg mulig smitte fra ett vassdrag til et annet. Derfor stiller dyrehelseforskriftens §§ 16 og 17 følgende krav, uavhengig av hva som er oppdaget av smitte i vassdragene:
- Det er forbudt å flytte levende eller døde viltlevende akvatiske dyr til andre vassdrag eller til andre deler av samme vassdrag
- Fanget kreps skal ikke lagres utenfor fangstplassen
- Fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i ett vassdrag, skal tørkes eller desinfiseres før de flyttes til andre vassdrag, eller til andre deler av samme vassdrag. Brukt krepseredskap skal i tillegg både tørkes og desinfiseres før ny sesong
Dette gjelder i restriksjonssoner for krepsepest
Når det oppdages krepsepest på kreps i vassdrag, fastsetter Mattilsynet en restriksjonssoneforskrift for vassdraget og områdene hvor krepsepesten kan spre seg. I tillegg til de generelle kravene som beskrevet over, gjelder følgende krav innenfor restriksjonssonen som er beskrevet i forskriften:
Det er forbudt å
- krepse, plukke, oppbevare, flytte, kaste, eller sette ut hele eller deler av levende, syke eller døde kreps fra området med smitte.
- bruke fisk fra en innsjø eller elvestrekning som agn andre steder.
- ta med hele, eller deler av levende eller død fisk, kreps eller og andre akvatiske organismer ut av området. Dette gjelder ikke fisk som brukes til mat.
- flytte vann, jord, slam, grus og annet materiale fra strandkanten og bunnen av innsjøer, eller elvestrekninger.
- innføre levende eller rå kreps fra andre land.
Du må
- desinfisere eller tørke fangstutstyr, båter, vadestøvler etc. før det brukes i nytt vassdrag.
- melde fra om syk eller død kreps til Mattilsynet.
Slik desinfiserer du
- Tørke i badstu ved minst 70 °C i fem timer, eller til fullstendig tørrhet gjennom langvarig sol- eller lufttørking.
- Desinfisere med Virkon S.
- Vaske med eller nedsenking i rødsprit (3 deler sprit til 1 del vann). Fangstredskap bør holdes nedsenket i minst 20 minutter.
- Vaske med eller nedsenking i klor (1 dl klorin til 2 liter vann). La løsning virke i 10 minutter ved spraying/vasking.
- Fryse i -10 °C i minst ett døgn.
- Koke under lokk i minst 5 minutter.