Hvordan avlive hummer
Hummer skal ikke avlives med levendekoking, men avlives/bedøves før koking.
En måte å avlive hummer på er å kløyve hodet med en kniv. Først finner du hvor krysset på hodet til hummeren er. Fra dette krysset setter du bakerste del av kniven, slik at du treffer samlingspunktet for sentralnervene.
Hold fast klørne til hummeren. Merk deg hvor krysset midt på hodet til hummeren er. Fra dette krysset skal man sette bakerste del av en tung kniv og kløyv deretter hodet i midtlinjen med en jevn og rask bevegelse. Deretter snu hummeren og sett bakerste del av kniven i samme kryss og kløyv i midtlinjen bakparten til hummeren. Nervesentrene til hummeren ligger i midtlinjen og det er viktig å være nøyaktig med plasseringen av kniven for å treffe alle nervesentrene. Er du nøyaktig vil du treffe samlingspunktet for nervesentrene.
Mattilsynet anbefaler at de som kjøper hummeren i butikk får dem avlivet der av profesjonelle som kan dette.
Det finnes andre måter å avlive og bedøve hummer på (blant annet elektrisk bedøving), men slike metoder krever mer fagkunnskap. Mattilsynet forventer ikke at privatpersoner har slik kunnskap og utstyr. Derimot forventes dette av profesjonelle aktører som restauranter / butikker, etc.