Kjøtt fra svin med forhøyet vitamin D har gått til mat
Kjøtt fra ca. 200-300 griser som hadde spist kraftfôr med forhøyet vitamin D har gått til mat. Dette skjedde før feildoseringen av kraftfôret ble avdekket. Beregninger fra FHI viser at det ikke er helserisiko knyttet til konsum av kjøtt fra disse grisene.
Torsdag 6. februar ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin.
Fredag 7. februar informerte Nortura om at kjøtt fra ca. 200–300 svin som hadde spist fôret har gått til mat. Dette skjedde før feildoseringen med vitamin D ble avdekket.
Norturas vurdering er at dette kjøttet ikke utgjør noen risiko for folkehelse. Beregninger fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det er lite sannsynlig å bli vitamin D-forgiftet ved å spise mye av dette svinekjøtt, og dette har blitt verifisert i etterkant med analyse av kjøtt og lever fra grisene.
Mattilsynet følger opp at dyrevelferd og mattrygghet ivaretas av de involverte aktørene i saken.
Se også:
- Tilbaketrekkingen på egg: Egg tilbakekalt grunnet mulighet for helseskade
- FHI sine beregninger og råd om egg og svinekjøtt: Egg med for høyt D-vitamininnhold tilbakekalles (FHI.no)