Slik kan du redusere matsvinnet i hjemmet ditt
Ved å gjøre små endringer i hvordan du håndterer maten i det daglige, bidrar du til å gjøre en stor forskjell for vårt totale matavfall og til å nå de norske målene om å halvere klimautslippene innen 2030.
For å redusere matsvinn i husholdningen bør du få oversikt over hvilke matvarer du har, planlegge innkjøp og måltider samt tilberede, håndtere, oppbevare og lagre maten riktig.
Planlegging og innkjøp
- Ha oversikt over hva du har i skap, kjøleskap og frys.
- Følg med på holdbarhetsdatoen til maten.
- Planlegg måltider ut fra mat du allerede har.
- Planlegg innkjøp og kjøp bare varer du trenger og vet vil bli brukt.
- Kjøp gjerne nedprisede varer med kort holdbarhet, men ha en plan for å bruke dem.
Oppbevaring
- Lær deg forskjellen på merking av holdbarhetsdatoene "best før" og "siste forbruksdag" og les annen informasjon for oppbevaring og bruk.
- Oppbevar og bruk maten i tråd med det som står på emballasjen.
- Bli kjent med hvordan du bør oppbevare matvarer for å få lengst mulig holdbarhet.
Tilberedning og håndtering
- Følg først inn, først ut-prinsippet. Bruk maten med kortest holdbarhetsdato først.
- Følg bruksanvisningen på matvaren. Noen ganger står det for eksempel at produktet skal varmebehandles før du kan spise det.
- Ta vare på matvarene gjennom god kjøkkenhygiene.
- Lær hva du skal gjøre når matvarene er mugne: Kva gjer du med muggen mat?
- Bli kjent med smittestoffer som kan oppstå i mat og hva du skal gjøre for å unngå dem: Syk av maten.
- Unngå å lage mer mat enn du bruker, og ikke server for mye på tallerkenen. Forsyn dere heller flere ganger. Det er enklere å ta vare på rester fra gryter enn fra tallerkenene. Tips: bruk mindre tallerkenstørrelse.
- Rydd bort maten slik at den ikke blir stående for lenge ute.
- Sikre trygg nedkjøling av restematen ved å kjøle eller fryse ned rester i små beholdere, gjerne i ferdige enkeltporsjoner. Da har du en fiks ferdig lunsj eller middag.
- Planlegg middager der du bruker opp restematen. Har du ikke nok rester fra ett måltid, miks rester fra ulike måltid, og tilsett salat eller brød. Finn gjerne oppskrifter på Matvetts måltidsplanlegger (matvett.no), Matprat.no, Melk.no og Frukt.no.
Få "svinnsikt"
Sjekk hva du kaster i matavfallet. Er det spiselige eller uspiselige deler av mat? Når kaster du matrester, og hvorfor? Vi kaster ofte mat av samme grunner hver uke. Kanskje du kan gjøre justeringer for å unngå matsvinnet?