Forklaring til produksjonsformer for mottak, slakting og produksjon av fiskerivarer og muslinger
Når virksomhetene søker om godkjenning i skjematjenesten, skal de angi aktivitetene de driver med i form av produksjonsformer. Tabellen nedenfor gir en oversikt over produksjonsformene med forklaring for hvem de gjelder for.
Produksjonsformene er knyttet til godkjenning etter hygieneregelverket. Informasjon om virksomhetene og produksjonsformene fremgår av Mattilsynets offisielle lister over godkjente virksomheter som håndterer fiskerivarer. Det er derfor viktig at virksomheter til enhver tid har oppdatert informasjon om aktivitetene sine i skjematjenesten.
Virksomheter som bearbeider og/eller foredler oppdrettet fisk
For at Mattilsynet skal kunne identifisere virksomheter som også skal ha godkjenning etter fiskehelseregelverket, skal de aktuelle virksomhetene registrere seg med produksjonsformen Akvakulturdyr i virksomheten.
Dette gjelder ikke for virksomheter som slakter oppdrettsfisk. De må registrere seg med produksjonsformene slakting av laksefisk/ slakting av marin fisk.
Virksomheter som eksporter fisk og sjømat til land utenfor EU/EØS
I skjematjenesten kan virksomheter også velge produksjonsformer som brukes ved eksport av fisk og sjømat til enkelte land utenfor EU/EØS.
Se mer informasjon om aktuelle produksjonsformer på nettsidene for eksport av fisk og sjømat til Kina, Vietnam og Russland / EØU og Brasil.
Oversikt produksjonsformer og hvem de gjelder for
Navn produksjonsform | Gjelder for |
Fiskerivarer mottak (FFPP) | Virksomheter som mottar viltlevende marine fiskerivarer i første hånd, dvs. den første omsetning etter ilandføring. Virksomheter som slakter oppdrettsfisk, skal ha produksjonsformen slakting av laksefisk eller slakting av marin fisk. Definisjon: |
Slakting av marin fisk (FFPP-S) | Virksomheter og fartøyer som slakter marin fisk Virksomheter som er godkjent etter
Et fartøy kan også godkjennes med produksjonsform slakting av marin fisk etter gitte kriterier. Definisjon: |
Slakting av laksefisk (FFPP-SA) | Virksomheter og fartøyer som slakter laksefisk Virksomheter som er godkjent etter
Et fartøy kan også godkjennes med produksjonsform slakting av laksefisk etter gitte kriterier. Definisjon: |
Akvakulturdyr i virksomheten
| Virksomheter som bearbeider eller foredler oppdrettsfisk Virksomhetene skal ha denne produksjonsformen i tillegg til de ordinære produksjonsformene bearbeiding fiskerivarer og/eller foredling fiskerivarer for å identifisere virksomheter som også skal ha godkjenning etter fiskehelseregelverket. Virksomheter som slakter oppdrettsfisk skal ikke være registrert med denne produksjonsformen, men med produksjonsformene slakting av laksefisk eller slakting av marin fisk. Ekspedisjonssentraler, rensesentraler og virksomheter som foredler muslinger skal heller ikke ha denne produksjonsformen. |
Bearbeiding fiskerivarer (FFPP-P) | Virksomheter som bearbeider ferske, fryste eller tinte fiskerivarer De som bearbeider ferske, fryste eller tinte fiskerivarer fra oppdrettsfisk, skal i tillegg ha produksjonsformen Akvakulturdyr i virksomheten. Definisjoner: Med uforedlede produkter menes næringsmidler som ikke har vært foredlet, herunder produkter som har blitt delt, partert, utskåret, oppskåret, utbeinet, hakket, flådd, kvernet, snittet, renset, renskåret, avskallet, malt, kjølt, fryst, dypfryst eller tint. Se artikkel 2 n) i forordning (EU) nr. 852/ 2004. |
Foredling krepsdyr (PP-C) | Virksomheter som foredler alle typer krepsdyr (f.eks. reker, kreps, krabbe mv) De som forelder alle typer oppdrettede krepsdyr skal i tillegg ha produksjonsformen Akvakulturdyr i virksomheten. |
Foredling muslinger (PP-M) | Virksomheter som foredler alle typer muslinger, pigghuder, kappedyr og sjøsnegler |
Foredling tørrfisk (PP-ST) | Virksomheter som produserer tørrfisk. Inkluderer også «sjøltilvirkere» av tørrfisk Definisjon: |
Foredling saltfisk (PP-SA) | Virksomheter som produserer fullsaltet saltfisk Virksomheter som produserer lett- og medium saltede produkter, skal være registrert med produksjonsformen foredling – fiskerivarer. Definisjoner: Med fullsaltet fisk menes fisk som etter salteprosessen er saltmettet, dvs. at vannfasen i muskelen er mettet med salt (26,4 g salt/100 g vannfase). Se § 3d) og h) i forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer |
Foredling klippfisk (PP-KL) | Virksomheter som produserer klippfisk Definisjon: |
Foredling marine ingredienser til konsum (PP-MA) | Virksomheter som foredler marine ingredienser til konsum Marine ingredienser til konsum inkluderer:
De som foredler marine ingredienser fra oppdrettede fiskerivarer, skal i tillegg ha produksjonsformen Akvakulturdyr i virksomheten. |
Foredling fiskerivarer (PP) | Virksomheter som foredler annet enn krepsdyr, muslinger, tørrfisk, saltfisk eller marine ingredienser til konsum. Virksomheter som foredler oppdrettsfisk, skal i tillegg være registret med produksjonsformen Akvakulturdyr i virksomheten. Definisjon: Med foredling menes enhver handling som endrer det opprinnelige produktet vesentlig, herunder varmebehandling, røyking, salting, modning, tørking, marinering, ekstraksjon, ekstrudering eller en kombinasjon av disse prosessene. Se artikkel 2 m) i forordning nr. forordning (EU) nr. 852/ 2004. |
Mekanisk utbeinede fiskerivarer (MSM) | Virksomheter som utbeiner fiskevarer mekanisk Definisjon: |
Ompakking av fiskerivarer (RW) | Virksomheter som ompakker fiskerivarer Produksjonsformen gjelder virksomheter som kun ompakker fiskerivarer. Virksomheter som ompakker som en del av sin produksjon skal ikke ha denne produksjonsformen. |
Produksjon av fiskerivarer og muslinger m.m - lokal og marginal omsetning (LM) | Detaljister som produserer fiskerivarer og muslinger m.m – innenfor forståelse av forståelsen av lokal, marginal og begrenset aktivetet Detaljister som leverer til andre detaljister, i tillegg til at de leverer til sluttforbruker. Levering til andre detaljister skal finne sted innenfor forståelsen av marginal, lokal og begrenset aktivitet. Lokal, marginal og begrenset aktivitet er ikke godkjenningspliktig. Virksomheter som produserer/omsetter utover begrensningene for lokal, marginal og begrenset aktivitet, skal søke om godkjenning for slik produksjon med aktuelle produksjonsformer. Forståelsen av marginal, lokal og begrenset aktivitet: Lokal aktivitet: Detaljist leverer næringsmidler av animalsk opprinnelse til andre detaljister i samme fylke eller innenfor en maksimal avstand på 100 km. Detaljister som kan vise at deres naturlige salgsområde går ut over disse grensene, kan levere i et større område. Begrenset aktivitet: Detaljist leverer næringsmidler av animalsk opprinnelse utelukkende til andre detaljister som leverer disse næringsmidlene direkte til sluttforbruker. |
Produksjon av spiseferdige næringsmidler | Virksomheter som produserer spiseferdige næringsmidler for direkte konsum Definisjon: Se artikkel 2g) i forordning (EU) nr. 2073/2005 Mikrobiologiske kriterier Virksomheter som produserer råvarer som kan gå til produksjon av spiseferdige næringsmidler, som lakseslakterier, skal ikke tildeles denne produksjonsformen. Dette med mindre de selv produserer forbrukerpakninger av fisk som spises uten varmebehandling. |
Sjøvannsanlegg | Virksomheter med eget sjøvannsanlegg skal ha denne produksjonsformen |
Ekspedisjonssentral (DC) | Virksomheter som har ekspedisjonssentral Definisjon: Se definisjon i nr. 2.7 i vedlegg I i forordning (EU) 853/2004. Et fartøy kan også godkjennes som ekspedisjonssentral etter gitte kriterier. |
Rensesentral (PC) | Virksomheter som har rensesentral Definisjon: Se definisjon i nr. 2.8 i vedlegg I i forordning (EU) 853/2004. |
Produksjon for eksport av ikke- konforme varer | Virksomheter som produserer og omsetter varer som ikke oppfyller alle krav i nasjonalt regelverk og derfor ikke er tillatt å omsette innenfor EØS. Varene kan eksporteres til land utenfor EØS dersom mottakerlandet tillater omsetning av disse. Det forutsetter at virksomhetene oppfyller gjeldende vilkår for produksjon og eksport av næringsmidler og fôrvarer til land utenfor EØS. |
Forklaring til forkortelse for produksjonsformene:
FFPP: Fresh fishery products plant/Fiskerivarer mottak
FFPP-S: Slaughtering of marine fish/Slakting av marin fisk
FFPP-SA: Slaughtering of farmed fish/Slakting av laksefisk
FFPP-P: Prepared fishery products/Bearbeiding ferske fiskerivarer
PP: Processing plant/foredling fiskerivarer
PP-A: Processing plant-farmed fish/Foredling fiskerivarer akvakultur
PP-C: Processing plant crustaceans/Foredling krepsdyr
PP-M: Processing plant molluscs/Foredling muslinger
PP-ST: Processing plant stock fish/Foredling tørrfisk
PP-SA: Processing plant salted fish/Foredling saltfisk
PP-KL: Processing plant klipp fish/Foredling klippfisk
PP-MA: Processing plant marine ingredients for human comsumption/Foredling marine ingredienser til konsum
MSM: Mechanically separated meat establishment/Mekanisk utbeinede fiskerivarer
RW: Re-wrapping establishment/Ompakking av fiskerivarer
LM: Local and marginal/Produksjon av fiskerivarer og muslinger m.m - lokal og marginal omsetning
AH: Auction hall/Auksjonshall, WM: Wholesale markets/Engrosmarkedet