Tilsyn med spiseferdig sjømat 2024–2025: Revisjon i produksjonsvirksomheter
Mattilsynet gjennomfører fra 1. september 2024 til 1. mai 2025 revisjoner hos virksomheter som produserer spiseferdig sjømat. Alle godkjente virksomheter som produserer røykt/gravet laksefisk og rakfisk blir revidert i denne perioden.
Ved tilsynet undersøker vi om virksomhetene har tiltak som sikrer at produktene er trygge å spise. Vi vektlegger deres styring med de mikrobiologiske farene Listeria monocytogenes (Listeria),Clostridium botulinum (for rakfisk) og uønskede stoffer (PAH) som kan dannes ved røyking. Ved revisjonen bruker Mattilsynet en standardisert sjekkliste (tilsynsmal).
Bakgrunn for tilsynet
Matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten varmebehandling, er risikoprodukter når det gjelder Listeria. Dersom bakterien får utvikle seg i produktene, kan disse medføre en alvorlig helserisiko for utsatte grupper. De siste årene har det vært flere alvorlige utbrudd av listeriose med røykelaks som smittekilde. Kjente utbrudd har funnet sted i Norge og EU. Mattilsynet ønsker å sikre forbrukerne bedre mot sykdom forårsaket av Listeria, og prioriterer i år tilsyn med produsenter av rakfisk, røykt og gravet laks og ørret.
Mattilsynet hadde i 2021/2022 en tilsynskampanje rettet mot produksjon av røykelaks. Kampanjen avdekket forhold som vi vil følge opp videre. Dette gjelder spesielt virksomhetenes dokumentasjon på at de overholder grenseverdien for Listeria, og vurderinger som ligger til grunn når de fastsetter holdbarhetstid på sine produkter. For å sikre at produktet er trygt gjennom hele holdbarhetstiden, er det viktig at holdbarhetstiden som settes på produktet er basert på kunnskap om produktets egenskaper og forventede lagringsbetingelser gjennom distribusjonskjeden.
Mattilsynets prøvetaking fra lakseslakterier har vist at over 10 % av fersk laks inneholder Listeria. Dette er fisk som brukes som råvarer til produksjon av røykelaks. Produsenter av røykelaks må ta med seg kunnskap om råvarene i sin farevurdering.
Mattilsynet tar også ut prøver av røykelaks i alle virksomhetene. Prøvene inngår i Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram for Listeria i røykelaks. Prøvetakingen vil gi oss oppdatert status på forekomst av Listeria i norske virksomheter, og kunne bidra til å oppklare og begrense fremtidige listerioseutbrudd.
Rakfisk er et risikoprodukt når det gjelder botulisme, og det er viktig at virksomhetene har styring med Clostridium botulinum som en fare. Hos produsenter av rakfisk undersøker vi derfor i tillegg hvordan denne faren er kontrollert.
Polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) er en gruppe kreftfremkallende stoffer som kan dannes ved røyking av næringsmidler. For virksomheter som produserer røykt fisk, undersøker vi hvordan virksomheten har kontroll med PAH. Som en kartlegging tar Mattilsynet også ut noen prøver av røykelaks, som blir analysert for PAH.