Smittestoffer i importerte bær 2015-2016
Mattilsynet har i 2015 og 2016 gjennomført et kartleggingsprogram med fokus på importerte bær. Bærene ble analysert for utvalgte bakterier, virus og parasitter som er kjent for å kunne smitte via frukt, bær og grønnsaker.
- Hva ble undersøkt?
- Friske og fryste, importerte jordbær, bringebær og blåbær
- Totalt 176 partier av friske bær og 52 partier av fryste bær
- Tidsrom
- Analysene ble utført i perioden januar 2015 til desember 2016
- Hva lette vi etter?
- Friske bær ble undersøkt for E. coli som hygieneindikator, og for de sykdomsfremkallende mikroorganismene Salmonella, Giardia og Cryptosporidium. Analysene for Giardia og Cryptosporidium ble ikke utført på alle prøvene.
- Fryste bær ble undersøkt for hepatitt A virus og norovirus.
- Bærene ble analysert ved Veterinærinstituttet og NMBU Veterinærhøgskolen.
- Hva fant vi?
Av 228 partier som ble analysert ble det gjort funn i tre partier (1,3 %).
- Det ble påvist E. coli i et parti med friske bringebær fra Spania og i et parti med friske blåbær fra Nederland.
- Giardia ble påvist i et parti med friske jordbær fra Spania.
- Det ble ikke påvist Salmonella, Cryptosporidium, hepatitt A virus eller norovirus i noen av prøvene.
Samlet sett er resultatene i programmet gode og tyder på at partiene av importerte bær som er undersøkt for det meste er av en god hygienisk kvalitet.
Det må likevel bemerkes at prøvene i programmet kun utgjør en veldig liten andel av den mengden bær som importeres og omsettes på det norske markedet. Det løpende arbeidet som importørene gjør for å sikre at produktene er trygge, er derfor viktig for å unngå sykdomstilfeller forårsaket av forurensede frukt, bær og grønnsaker.
- Hvem utførte oppdraget?
Veterinærinstituttet og NMBU-Veterinærhøgskolen
- Fil
- Rapport - Smittestoffer i bær 2015-2016 (PDF)