Analyser av smittestoffer i salat og krydderurter 2017-2019
Salat og krydderurter på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram. Prøvene som er analysert utgjør imidlertid en liten andel av den totale mengden salat og krydderurter som omsettes.
- Hva ble undersøkt?
Importert og norskprodusert salat og friske importerte krydderurter
Totalt 580 prøver - 426 av salat og 154 av krydderurter.- Tidsrom
- 2017 -2019
- Hva lette vi etter?
E. coli, Salmonella, Cryptosporidium, hepatitt A virus og norovirus.
Alle analysene ble ikke utført på alle prøvene.- Hva fant vi?
I de 575 prøvene som ble analysert for E. coli, ble det påvist E. coli i en eller flere delprøver i til sammen 54 prøver. Av disse ble det påvist E. coli ≥100 kde/g i 21 prøver, og 13 prøver inneholdt så høye verdier av E. coli at produktene ble trukket fra markedet. 10 av disse var av importerte krydderurter fra Sørøst-Asia.
Det ble ikke påvist Salmonella, Cryptosporidium, hepatitt A virus eller norovirus i noen av prøvene som ble analysert for disse smittestoffene.
Funn av høye verdier av E. coli i salat og krydderurter tyder på en fersk fekal forurensing, noe som kan indikere at produktet også kan være forurenset med sykdomsfremkallende bakterier, virus og parasitter. Krydderurter fra Sørøst-Asia er et kjent risikoprodukt for Salmonella. Mattilsynet anbefaler at slike krydderurter varmebehandles før de spises.
- Hvem utførte oppdraget?
Bakterienalysene ble utført ved Veterinærinstituttet og parasitt- og virusanalysene ved NMBU Veterinærhøgskolen.
- Fil
- Rapport_ Smittestoffer i salat og krydderurter 2017-2019 (PDF)